Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Οι εκλογές των λεξικών...

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ξέρετε τι θα χρειαστούν οι πολίτες αν συνεχιστεί η προεκλογική αναμέτρηση όπως άρχισε; Λεξικά. Ναι, καλά διαβάσατε λεξικά. Η διγλωσσία ή καλύτερα η πολυγλωσσία, οι αμφίσημες δηλώσεις, οι ερμηνευτικές δηλώσεις άλλων δηλώσεων και η μετάφραση εκείνων που λένε ορισμένα στελέχη από άλλα ώστε να εμφανίζονται ότι υπάρχει μία ενιαία και σαφής γραμμή απαιτούν ερμηνευτικά λεξικά με έμφαση στα συνώνυμα και συγγενικά.

Είναι τέτοια η θολούρα, τόσο μεγάλη η σύγχυση που νομίζεις ότι κυρίαρχη τακτική είναι το ψάρεμα σε θολά νερά, η επίκληση του θυμικού και όχι της λογικής. Πολλοί πολίτες μπορεί να έδωσαν στις προηγούμενες εκλογές προτεραιότητα στο θυμικό και να έριξαν στην κάλπη ψήφο οργής, όμως τώρα ο αριθμός αυτών περιορίζεται. Και ασφαλώς δεν θα τρέξουν να αγοράσουν λεξικά, αλλά για την επιλογή τους θα λάβουν σοβαρά υπόψη την καθαρότητα των δηλώσεων, τη σαφήνεια των προγραμμάτων και την ευκρίνεια των προτάσεων.

Τα κόμματα ας σταματήσουν την αμφίσημη στάση, ούτε στελέχη να κάνουν εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις από άλλα στελέχη του ίδιου κόμματος. Πολύ χειρότερα, δεν είναι δυνατόν το ίδιο στέλεχος να εκφράζει το βράδυ διαφορετική θέση από εκείνη που είχε εκφράσει το πρωί, ανάλογα με το ακροατήριο ή το μέσο ενημέρωσης.

Κύριοι πολιτικοί. Ο λαός καλείται να κάνει μία πολύ κρίσιμη επιλογή, κυρίως ανάμεσα στην παραμονή στο ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή, γι' αυτό είναι αναγκαίο να τεθούν υπόψη του ξεκάθαρες θέσεις και κρυστάλλινα προγράμματα. Εξάλλου, μόνο τότε μπορεί να ερμηνευτεί σωστά το μήνυμα της κάλπης.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=112865341

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS