Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΝΔ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Οι επιθέσεις στον Καραμανλή κι οι Περιφερειακές εκλογές...

Από τη μια η προ λίγων ημερών αήθης επίθεση στον Κ.Καραμανλή από Γαλλικό περιοδικό που τον περιελάμβανε στους καταστροφείς της Ευρωπαϊκής οικονομίας, κι από την άλλη ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τη δικαιοσύνη, την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ η όποια εμπλοκή συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού σε υποθέσεις που χειρίζεται πλέον η δικαιοσύνη, αφήνουν μια έντονη αίσθηση προσχεδιασμένης επίθεσης όχι μόνο για να πληγεί η υστεροφημία του Καραμανλή αλλά κυρίως για να αναδείξει πιθανές αντιφάσεις των τοποθετήσεων της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ σε σχέση με τα πεπραγμένα του παρελθόντος.

Δεν ανήκουμε σε αυτούς που θα προσπαθούσαν να «αγιοποιήσουν» την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, άλλα όπως έχει αποτυπωθεί και σε προγενέστερη ανάρτηση μας ΝΔ - Από την αποτίμηση στον αφορισμό.... η κριτική από τον αφορισμό έχει μεγάλη απόσταση. Μπορεί όντως η αδυναμία να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις των βασικών διακηρύξεων της, για επανίδρυση του κράτους, σεμνή και ταπεινή διαχείριση και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, να αφήνει μια πικρία σε όσους πίστεψαν στο όραμα Καραμανλή.

Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι παρόλο που είχε να αντιμετωπίσει ένα απολύτως εχθρικό κι αντιδραστικό πολιτικό, συνδικαλιστικό και κοινωνικό περιβάλλον που υποκινούνταν από τις ανεύθυνες κομματικές ηγεσίες της αντιπολίτευσης, έγιναν και σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες όπως η αναβάθμιση της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, η εκπαιδευτική και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση (που τώρα ο μετανοών κ.Λοβέρδος δηλώνει ότι κακώς δεν την στήριξε το ΠΑΣΟΚ!!), οι μεγάλες ξένες επενδύσεις (σήμερα ο κ.Πάγκαλος θεωρεί ατυχή την τότε μη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με αυτές τις επιλογές!!), το βέτο στο Βουκουρέστι παρά τις διαφορετικές επιθυμίες των Αμερικανών και αρκετά ακόμα.

Στο οικονομικό επίπεδο παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκαν οι λογιστικές αλχημείες με τα χρέη των νοσοκομείων, τις αμυντικές δαπάνες κλπ, που όλες οι κυβερνήσεις, κακώς βέβαια, χρησιμοποιούν (να θυμίσουμε ότι οδηγηθήκαμε στο ΔΝΤ και λόγω του «μαγειρέματος» του ελλείμματος του 2009 με μεταφορά κονδυλίων), η κατάσταση πριν την έκρηξη της κρίσης κινούνταν στα επίπεδα που είχε παραλάβει από το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ το 2004 (ίσως και λίγο καλύτερα) παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν ήταν του 4-5% όπως πριν το 2004. Όπως και σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τα ελλείμματα αυξήθηκαν σημαντικά, στην Ελλάδα όμως οι χρόνιες αγκυλώσεις της οικονομίας που κανείς δεν άγγιξε επί τη ουσίας επί δεκαετίες, και η γνωστή προεκλογική χαλαρότητα των κρατικών μηχανισμών, επιδείνωσε τη συνολική εικόνα. Παρ’ όλες λοιπόν τις παρεμβάσεις για ενίσχυση των τραπεζών, στήριξη των ΜμΕπιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ κι άλλων προγραμμάτων η κατάσταση δεν μπορούσε παρά να βαίνει αρνητικά.

Είναι όμως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι προεκλογικά η ΝΔ αποτύπωσε την πραγματικότητα χωρίς ωραιοποιήσεις και πρότεινε άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση των συνεπειών τις κρίσης πολλά από τα οποία ήταν συνέχεια των έως τότε πρωτοβουλιών της, που το ΠΑΣΟΚ είχε λυσσαλέα «πολεμήσει». Σε αντίθεση με την τότε αντιπολίτευση που χρησιμοποίησε κάθε μέσο δημαγωγίας και λαϊκισμού για να κατακτήσει την εξουσία και κατόπιν με άλλοθι την υποτιθέμενη άγνοια της κατάστασης, να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, ώστε η χώρα να οδηγηθεί την εξάρτηση του ΔΝΤ.

Δυστυχώς όμως όσο κι αν σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα απέναντι στην κυβερνητική δημαγωγία, οι εμπλοκές στενών συνεργατών του Κ.Καραμανλή σε υποθέσεις που πλήγωσαν ανεπανάληπτα το ηθικό πλεονέκτημα της παράταξης, συνεχίζουν να ταλανίζουν το κόμμα. Όσο κι αν είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά ακόμα και τα υπονοούμενα για συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο κάποιων κοντινών ανθρώπων του πρώην πρωθυπουργού, και μόνο η αναφορά σε αυτά τα συμβάντα, αρκεί για να επαναφέρει μνήμες από δηλώσεις και συμπεριφορές που πλήγωσαν τον κόσμο της Κεντροδεξιάς. Οπότε ακόμα κι αν τελικά σε ποινικό επίπεδο δεν αποδειχθεί η ευθεία ανάμιξη κάποιων ή και όλων των συγκεκριμένων προσώπων στις συγκεκριμένες υποθέσεις, ο σπόρος της αμφιβολίας και της απαξίας που εύκολα γενικεύεται, είναι αρκετός κι ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να αναδείξει και πάλι το στίγμα που με επιτυχία αποδόθηκε προεκλογικά στη ΝΔ, ώστε να επιχειρηθεί ο περιορισμός της εκλογικής της επιρροής, τη στιγμή μάλιστα που η απήχηση της κυβέρνησης καταρρέει μέρα με τη μέρα.

Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα, υπαρκτό η μη, αποδεικτέο ή όχι. Τα όποια λάθη και οι παραλείψεις της προηγούμενης διακυβέρνησης εκτιμήθηκαν ανάλογα από τον Ελληνικό λαό στις τελευταίες εκλογές (άλλο βέβαια αν η τελική κρίση του οδήγησε στην κυβέρνηση που με τα λάθη της οδήγησε στην υποτέλεια στις επιταγές των διεθνών τραπεζιτών και την εκχώρηση βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως θα έλεγε κι ο πρωθυπουργός!!).

Στις επερχόμενες αναμετρήσεις και ιδιαίτερα στις Περιφερειακές εκλογές που έχουν απολύτως πολιτικό χαρακτήρα διακυβεύονται άλλα ζητήματα. Κάθε περιφέρεια καλύπτει συχνά σχεδόν 1 εκατομ. κατοίκους, οι αρμοδιότητες είναι διευρυμένες στα όρια μιας μικρής τοπικής κυβέρνησης οπότε και αυτοί που θα κληθούν να τις διοικήσουν δεν μπορούν να αποτελούν απλά μια καλή, περιορισμένη τοπική επιλογή αλλά ευρύτερες πολιτικές προσωπικότητες με εμπειρία και γνώσεις ικανές να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις.

Από τα αποτελέσματα αυτά λοιπόν θα δοθεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα κι ακριβώς επειδή οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι σε αυτό το επίπεδο οι επιλογές των πολιτών θα γίνουν με πολιτικά κριτήρια κι όχι κυρίως τοπικιστικά όπως στις δημοτικές εκλογές, προσπαθούν να αναθερμάνουν ζητήματα και πρόσωπα που πλέον δεν έχουν λειτουργική ή άλλη σχέση με τη ΝΔ, θεωρώντας ότι οι πολίτες θα ανασύρουν με ευκολία τα συναισθήματα και τις σκέψεις που του έκαναν να τιμωρήσουν τη ΝΔ. Πλανώνται όμως πλάνην οικτρά. Η κυβέρνηση λογοδοτεί πλέον για τα πεπραγμένα της και τον Νοέμβριο οι πολίτες θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τιμωρήσουν όσους «έπαιξαν» με τα όνειρα και τις προσδοκίες τους για να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS