Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΣΟΚ - Έσοδα χωρίς ανάπτυξη κι η αύξηση του ΦΠΑ

Μήνα με το μήνα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα διογκούμενο πρόβλημα αύξησης των κρατικών εσόδων, το οποίο προσπαθεί επικοινωνιακά να το καλύψει πίσω από επίπλαστες ανακοινώσεις επιτυχούς μείωσης του ελλείμματος και δικαιολογίες του τύπου «τα έσοδα θα ήταν πολύ μικρότερα, αν δεν είχαμε πάρει τα συγκεκριμένα μέτρα». Ειδικά η σημαντική υστέρηση στην είσπραξη του ΦΠΑ το μήνα Αύγουστο (κύριο τουριστικό μήνα), αποδεικνύει περίτρανα ότι τα όρια της περιοριστικής και φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης έχουν πλέον εξαντληθεί. Κάθε προσπάθεια περαιτέρω αφαίμαξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων θα οδηγεί σε όλο και λιγότερα έσοδα, με το εύρος ανάμεσα στις πραγματικές θυσίες των πολιτών και την αποτελεσματικότητα τους στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, να διευρύνεται αρνητικά με ταχύτατους ρυθμούς.

Όπως συχνά αναφέρουμε οι κυβερνώντες και οι «σύμβουλοι» τους, θεώρησαν σωστό να διαχωρίσουν την δημοσιονομική από την αναπτυξιακή πλευρά της πολιτικής τους, παραπέμποντας το δεύτερο μέρος σε μεταγενέστερη εποχή, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι αν δεν συνεισφέρεις με ισόποσες (με τις προβλεπόμενες περικοπές) ενέσεις στην αγορά, η ύφεση που θα δημιουργηθεί θα είναι μεγαλύτερη και μακροβιότερη του αναμενόμενου και λόγω της εμπέδωσης ενός γενικευμένου κλίματος φοβίας, απογοήτευσης, επιχειρηματικής και καταναλωτικής διστακτικότητας. Ενός κλίματος που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά μειώνοντας τη δραστηριότητα στην οικονομία πολύ περισσότερο από την ονομαστική βάσει των «ψυχρών» δεδομένων. Προφανώς αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων και εντονότερη περίσκεψη για την εξεύρεση πόρων.

Παραβιάζουμε ανοικτές θύρες αναφερόμενοι στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής καθώς και στην προώθηση φορολογικών και νομοθετικών κινήτρων που θα δώσουν έναυσμα στην επιχειρηματικότητα, ως τους μόνες πηγές ουσιαστικών εσόδων, αλλά δυστυχώς το αυτονόητο έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία στον τόπο μας τις τελευταίες δεκαετίες από πολιτικούς, φορείς και πολίτες. Με άλλα λόγια με παραοικονομία στο 30% του ΑΕΠ και παρατεταμένη ύφεση πραγματικά έσοδα δεν μπορούν να υπάρξουν

Μιλούμε για μείωση του εργασιακού κόστους τη στιγμή που έχουμε υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ταυτόχρονα υποθάλπουμε την μη έγκαιρη καταβολή τους (μόνο στον ΟΑΕΕ σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι καθυστερούν την πληρωμή των εισφορών τους) και οδηγούμε σε απώλεια κρίσιμων εσόδων και τελικά την επιβράβευση των παρανομούντων με τη συνεχή ανακοίνωση νέων προγραμμάτων ρύθμισης οφειλών. Μιλούμε για προώθηση της επιχειρηματικότητας όταν διαχρονικά δεν επενδύουμε στην έρευνα και την τεχνολογία, υπερφορολογούμε τα κέρδη τους και είμαστε ασταθείς στις προβλεπόμενες διαδικασίες και νομικό πλαίσιο που διέπει το επιχειρείν. Μιλούμε για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όταν ακόμα αναζητούμε τα σωστά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από τους συστηματικά φοροδιαφεύγοντες επαγγελματίες, δεν ολοκληρώνουμε τον εκσυγχρονισμό, τη διοικητική αναδιάρθρωση και την επιτυχή επάνδρωση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών.

Η πρόθεση υπαγωγής κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών σε ΦΠΑ 23% (αν και η κυβέρνηση ξανασκέφτεται την έκταση αυτής της κίνησης), θα αποτελέσει κυριολεκτικά «ταφόπλακα» στην κατανάλωση (άρα και την ανάπτυξη) αλλά κυρίως θα ενισχύσει την αρνητική ψυχολογία της αγοράς που όπως αναφέραμε προηγουμένως θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις. Ιδιαίτερα σε τομείς που ήδη μαστίζονται από χαμηλή δραστηριότητα όπως ο τουρισμός και η διασκέδαση αλλά και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης (στα υποψία για να χαρακτηριστούν ως είδη πολυτελείας βρίσκεται και το χαρτί υγείας!!).

Η κυβέρνηση πέραν όλων των άλλων έχει κάνει ένα θεμελιώδες λάθος όσον αφορά το σχεδιασμό της για την ανάπτυξη της χώρας. Μπροστά στα άγχη της για τη ταχύτερη συλλογή εσόδων οδηγεί στα όρια της αποσύνθεσης του βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας. Τους τομείς δηλαδή με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ. Η οικοδομή βίωσε μια πρωτόγνωρη φοροεπιδρομή, που θα ολοκληρωθεί με την τεράστια αύξηση των αντικειμενικών αξιών, και έχει οδηγηθεί σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν σε πτώση της δραστηριότητας της που αγγίζει και το 70%, ενώ οι τιμές την ίδια περίοδο δεν έχουν μειωθεί πάνω από 10-15%. Ο τουρισμός μας παραμένει σχετικά ακριβός, με υπηρεσίες συχνά μέτριες, και το κυριότερο χωρίς εξειδίκευση και ανάδειξη τοπικών, ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων. Η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ (ήδη έχουμε τον μεγαλύτερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας) θα μετατρέψει τη χώρα σε με επιθυμητό προορισμό για μεγάλη μερίδα ξένων τουριστών. Η ναυτιλία αντιμετωπίζεται με ταξικά απωθημένα, αφού ανεβάζοντας τη φορολογία (τη στιγμή που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως η Νορβηγία, οι πάντες την μειώνουν) και καταργώντας το νηογνώμονα, στρέφουμε μαζικά προς το εξωτερικό τους Έλληνες εφοπλιστές.

Με αυτή την οπτική για την οικονομία μας, το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο κι οι εξελίξεις οδυνηρές για πολίτες κι επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την περαιτέρω υπερχρέωση και την παρατεταμένη ύφεση μιας χώρας που αναζητεί ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 5% για να μην αναγκαστεί μετά την έξοδο της από το μνημόνιο να καταφύγει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Έως τότε φυσικά και αυτή η προοπτική δεν υφίσταται κυρίως λόγω του ενυπόθηκου των δανείων που λαμβάνουμε και δεν επιτρέπουν τέτοιες σκέψεις αφού θα οδηγούσαν στην πιθανότητα άμεσης εκποίησης εθνικής περιουσίας.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

2 σχόλια

  1. Unknown says:

    Συμφωνώ φίλε Κώστα, αλλά θα ήθελα να τα ακούω αυτά και από τον Α. Σαμαρά στην τηλεόραση καθημερινά, όχι μόνο από μας στα blogs.
    Δε νομίζω ότι ο μέσος (και ενδεχομένως αφελής) συμπόλίτης μας έχει καταλάβει ότι οι θυσίες που κάνει και οι υπέρογκοι φόροι που πληρώνει καθημερινά πάνε χαμένοι εξαιτίας της ανικανότητας του ΠΑΣΟΚ.
    Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ περνάει με επιτυχία στα ΜΜΕ, την αίσθηση ότι "οι ξένοι" μας συγχαίρουν που χρεωκοπήσαμε και μας παροτρύνουν να συνεχίσουμε την "προσπάθεια" αφού ήμασταν "τεμπέληδες και καλοπερασάκηδες" και πρέπει τώρα να πληρώσουμε.
    Απίστευτα πράγματα δηλαδή, κι όμως κανείς δεν αντιδρά, όλοι σαν πρόβατα πάνε για σφαγή...
    Πιστεύω ότι η ΝΔ πρέπει να αναλάβει το ρόλο της και με οργανωμένο τρόπο να περνάει τα σωστά μηνύματα καθημερινά.
    Κάθε μέρα που χάνεται, η πατρίδα μας βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση.

  2. Αγαπητέ φίλε, νομίζω ότι συμφωνούν οι πάντες ότι το διαχρονικό πρόβλημα προβολής των Κεντροδεξιών ιδεών από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ έχει ενταθεί το τελευτίο διάστημα τόσο λόγω αντιπάθειας στο Σαμαρά, όσο κυρίως λόγω της προσπάθειας προστασίας της κυβέρνησης και μείωσης της λαϊκής οργής.
    Έχουν γίνει προτάσεις κατά καιρούς για διαφορετική διαχείριση του θέματος "προβολή των θέσων" έγκειται στη ΝΔ να αποφασίσει και να εκτελέσει μια άλλη στρατηγική προσαρμοσμένη στις σημερινές κοινωνικές ανάγκες.

Leave a Reply

SYNC BLOGS