Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Η αρχή του τέλους για το ΠΑΣΟΚ...

Το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε ως κυρίαρχος πόλος του πολιτικού σκηνικού στηριζόμενο σε ανέξοδα «επαναστατικά» τσιτάτα για έξοδο από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και αξιοποιώντας την ανάγκη για αστικοποίηση και μερίδιο στη νομή της εξουσίας ενός παραγκωνισμένου μέρους της Ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα οι ιστορικές συγκυρίες έφεραν το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τις συνέπειες των επιλογών του και η προοπτική της οριστικής αποσάθρωσης, ενός χώρου που έχασε τις κοινωνικές και ιδεολογικές αναφορές του, μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί κομβικό σημείο καμπής στην πορεία του κινήματος, αφού ταυτόχρονα ναρκοθετεί τη σχέση του με τον πυρήνα του κομματικού του ακροατηρίου και διευρύνει το χάσμα τόσο με την κοινωνία όσο και με την αγορά.

Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, εγκλωβισμένο στα φοβικά σύνδρομα και την απολύτως λογική εναντίωση του σε σενάρια χρεοκοπίας, αρχικά έδειξε ανοχή στις κυβερνητικές επιλογές παρά το οριζόντιο και συχνά άδικο της προσέγγισης τους. Πίστεψαν ότι μια παροδική περίοδος περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής θα ήταν αρκετή για να μας οδηγήσει ξανά στις αγορές (με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες) και να αλλάξει βασικές δομές στο ξεπερασμένο παραγωγικό μας μοντέλο.

Αποδείχτηκε όμως στην πράξη ότι όσα εξαρχής επισήμαινε ο Σαμαράς για τα αδιέξοδα του Μνημονίου ήταν ακριβή. Ανεξέλεγκτη ύφεση, εκτίναξη της ανεργίας,  σωρεία λουκέτων, αποτυχία επίτευξης αποπληθωρισμού (βυθιστήκαμε σε πρωτοφανή στασιμοπληθωρισμό, με τον πληθωρισμό να παραμένει σχετικά υψηλός!) και συνεχείς δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί που έφερναν το ένα πακέτο νέων μέτρων μετά το άλλο.

Πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει την επιχειρηματολογία της στα πεπραγμένα της προηγούμενης (συχνά με απροκάλυπτη διαστρέβλωση των δεδομένων), ούτε να αναζητήσει στήριξη σε εκφοβιστικά διλήμματα που δεν δικαιολογούν την πραγματικότητα που βιώνουμε! Ότι δηλαδή η κυβέρνηση απέτυχε ταυτόχρονα να προωθήσει ταχύτατα διαρθρωτικές αλλαγές που θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, συγκρουόμενη με κατεστημένες καρατικοδίαιτες αντιλήψεις, αλλά και να διαχειριστεί με σύνεση, κοινωνική δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα την κρατική σπατάλη, τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή.

Το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε κάτι το μοναδικό! Να αποκοπεί από το παραδοσιακό κομματικό ακροατήριο του, χωρίς ταυτόχρονα να επιτύχει τομές στις σαθρές δομές του λαϊκίστικου, πελατειακού συστήματος που το ίδιο δημιούργησε! Να βάλει άκριτα στο κρεβάτι του Προκρούστη ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, χωρίς καν να επιτύχει εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα που θα μας οδηγούσαν στο τέλος του τούνελ! Ο ιστορικός του κύκλος μοιάζει να κλείνει μέσα σε πλήρη ιδεολογική σύγχυση και διαχειριστική ανικανότητα!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS