Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΑΡΙΣΤΕΡΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΥΡΙΖΑ , ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - Πιο αντιεξουσιαστής ... «πεθαίνεις»!

Η υποκρισία της πολιτικής που... «εξυψώνει» τον φαρισαϊσμό. Οι «παιδιάστικες» εμμονές μιας παρωχημένης «επαναστατικής» αντίληψης για την εξέλιξη της κοινωνίας. Δεν χρειαζόμασταν τα γεγονότα στη Βίλα Αμαλία, τα ευρήματα στην ΑΣΟΕΕ ή τις αναρχικές δηλώσεις του βουλευτή - σύγχρονου Μπακούνιν για να αντιληφθούμε, αυτό που και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά προσποιούνται ότι δεν τους αφορά.

Η δομή και η ρητορική του συγκεκριμένου χώρου ήταν σύμφυτη με την έμμεση ή και άμεση κάλυψη κάθε γκρουπούσκουλου που στο όνομα γενικών αξιών όπως η ελευθερία του λόγου και της σκέψης ή τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρούσε αναφαίρετο δικαίωμα της την υπόθαλψη κάθε ανομίας, την καταστροφή δημόσιας περιουσίας, την αδιαφορία απέναντι στους κανόνες συνεκτικότητας μιας κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούνταν εξαρχής από ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής αριστεράς (η κληρονομιά του Λ.Κύρκου) που στην πορεία άρχισε να ασφυκτιά κάτω από τις πιο εξτρεμιστικές αναζητήσεις της πλειοψηφίας, κάποιες εναπομείνασες κομμουνιστικές συνιστώσες (ότι περίσσεψε από τη διάσπαση του ΄92) και πολλές διάσπαρτες «κοινωνικές» οργανώσεις, μερικές στα όρια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο διεθνισμός (ακόμα και με διφορούμενες θέσεις σε εθνικά ζητήματα), η επαναστατικότητα απέναντι στην καταπίεση του αστικού συστήματος (ακόμα και με επιχειρηματολογία για το υπόβαθρο που δημιουργεί την τρομοκρατία), η...κατανόηση στη λαθρομετανάστευση (ακόμα κι αν χρειαστεί να παραβλέπουμε τα στοιχεία για την έκρηξη της εγκληματικότητας), ήταν διαρκώς η βάση του ιδεολογικού υποκειμένου του συγκεκριμένου χώρου.

Όσο κι αν η μυρωδιά εξουσίας λειαίνει λεκτικές γωνίες και νοητικά σχήματα, το παρελθόν στοιχειώνει τη σκέψη και η παρούσα κομφορμιστική υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί για να κρύψει το βασικό «γενετικό» υλικό του. Πιο αντιεξουσιαστής... «πεθαίνεις»!

Υ.Γ. Ευθύνες για την έως τώρα ανοχή απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις πρέπει να αναζητηθούν τόσο στη σιωπηλή αποδοχή μιας αριστερόστροφης πλειοψηφίας που αντιμετώπιζε τέτοια φαινόμενα ως εκτονωτικές  επαναστατικές ασκήσεις, αλλά και σε ένα αδιάφορο και ανοργάνωτο κράτος που λειτουργούσε ενοχικά απέναντι στην επιβολή του νόμου και της τάξης. Τα παιχνίδια όμως μοιάζει να τελειώνουν εδώ!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS