Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΑΡΙΣΤΕΡΑ , ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ , ΣΥΡΙΖΑ - Για μια… αριστερή αυτοδιοίκηση!

Ένα από τα προαιώνια πολιτικά ερωτήματα είναι το πόσο ακηδεμόνευτη μπορεί να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση από την κεντρική πολιτική σκηνή και ποια σημασία παίζουν οι ιδεολογικές καταβολές του εκάστοτε τοπικού «άρχοντα» στην άσκηση των καθηκόντων του. Σε αυτό το δίλημμα προστέθηκε τα χρόνια της κρίσης και η αντιμνημονιακή ή μη προσέγγιση που από συγκεκριμένο και χρονικά προσδιορισμένο ζήτημα απέκτησε στην αντίληψη ορισμένων μια αυτόνομη ιδεολογική υπόσταση ικανή να περιλάβει από τα πιο περίπλοκα έως τα πιο καθημερινά ζητήματα.

Ήρθε όμως η πρωτοποριακή προσέγγιση της κ.Δούρου και έδωσε ένα τέρμα σε αυτές τις αγωνίες. Έθεσε τα όρια της αριστερής και αντιμνημονιακής διαχείρισης των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει αριστερός τρόπος για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Δεν το διευκρίνισε αλλά θεωρείται δεδομένο ότι αντίστοιχα θα υπάρχει κι αριστερός τρόπος για το βίδωμα λάμπας σε κοινόχρηστους χώρους, το κλάδεμα δέντρων και τον καλλωπισμό κήπων.

Η καθημερινότητα και η ικανότητα χρηστής διαχείρισης και συντονισμού δράσεων δεν αποτυπώνεται με ιδεολογήματα αλλά με πρακτικές προτάσεις και σχετικές ικανότητες υλοποίησης. Η καθαριότητα, οι κοινωνικές δομές, η αισθητική, το πράσινο, η ασφάλεια στην πόλη δεν είναι ιδεοληπτικά αρχέτυπα. Απλά καλύπτουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες κάθε πολίτη κι ως τέτοιες οφείλουν να τις αντιμετωπίζουν όσοι εμπλέκονται με τα αυτοδιοικητικά.

Ίσως η αριστερή αυτοδιοίκηση να μην ενδιαφέρεται για... ποταπά ζητήματα όπως η οικονομική υγεία. Άλλωστε τι αριστερός θα είναι αυτός που δεν διεκδικεί συνεχώς περισσότερα χρήματα από το κράτος χωρίς να υποχρεώνεται στη σύνταξη προϋπολογισμών; Που δεν σκοτίζεται για την υπερχρέωση του δήμου ή της περιφέρειας μεταθέτοντας τα βάρη στο κοινωνικό σύνολο, μπρος στην τακτοποίηση ημετέρων και τις αθρόες προσλήψεις (αυτό είναι γεγονός ότι αποτελεί διακομματική επιτυχία!); Που δεν θεωρεί την ευταξία στην πόλη ως αναγκαίο κακό που δεν μπορεί να περιορίζει την απρόσκοπτη επαναστατική διάθεση του οποιουδήποτε;

Προφανώς και υπάρχει αριστερή αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων που έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Από τα οικονομικά έως τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων κι από την εγκληματικότητα και τη λαθρομετανάστευση έως το παρεμπόριο. Ακούσαμε τις προτεραιότητες του Σακελλαρίδη και της Δούρου και την καταλάβαμε! Μόνο που υπάρχουν και τα εντελώς απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό, τον καλό σχεδιασμό, την ικανότητα όσων αναλαμβάνουν τις σχετικές ευθύνες.

Έως ότου ορισμένοι φέρουν την παγκόσμια ειρήνη και το τέλος της πείνας, ως άλλες μις υφήλιος, κάποιος θα πρέπει να δώσει πειστικές και ρεαλιστικές απαντήσεις σε πιο... πεζά αλλά απολύτως ουσιαστικά θέματα που απασχολούν τον πολίτη μιας τοπικής κοινωνίας. Αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS