Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , Ε.Ε. , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΝΔ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

Σε μια χρονική περίοδο που ο πρωθυπουργός επέλεξε να τεθεί η χώρα υπό τριπλή επιτήρηση χωρίς καμιά ιδιαίτερη δέσμευση για κάποιο πλάνο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε εξειδικευμένα μέτρα ανάτασης των σημαντικότερων τομέων της αγοράς μας, ώστε να αποφευχθεί η βαθύτατη ύφεση, στην οποία νομοτελειακά οδηγούμαστε με την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης που σε συνδυασμό με την άδικη, κατά περίπτωση, αύξηση της φορολογίας, μας τοποθετεί σε ένα φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας με αμφίβολα και δημοσιονομικά οφέλη.

Ο Παπανδρέου συναίνεσε σε μια απελπιστικά σκληρή πολιτική ατζέντα, για να αποφύγει το ΔΝΤ, κίνηση που θα έτρωθε τη συνοχή και το γόητρο της Ε.Ε. αλλά θα επέτεινε και το κλίμα αναξιοπιστίας γύρω από τη χώρα μας οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των spreads. Προς το παρόν πάντως η παντελής έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων από την Ε.Ε. δεν έχει φέρει καλύτερα αποτελέσματα αφού τόσο τα κερδοσκοπικά παιχνίδια συνεχίζονται, με κίνδυνο γενίκευσης σε άλλες ευάλωτες χώρες της Ε.Ε., και η Ελλάδα αφού επιφορτίσθηκε ένα επιπλέον βάρος 800 εκ. ευρώ λόγω των παράλογων όρων δανεισμού, καθοδηγείται σε μια πολιτική χειραγώγηση άνευ προηγουμένου για αποδοχή μέτρων με αμφίβολα οικονομικά κέρδη αλλά σίγουρες παράπλευρες κοινωνικές συνέπειες (συνδικαλιστικές αντιδράσεις, αύξηση εγκληματικότητας, γενικευμένη ανασφάλεια). Εκτός κι αν στόχος κάποιων είναι να βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική και κοινωνική θέση που οι διαπραγματευτικές της δυνατότητες στη διεθνή σκηνή να είναι τόσο περιορισμένη που όχι μόνο να μην μπορεί να επιβάλλει τους όρους της αλλά να αισθάνεται και ευτυχής με ένα «έντιμο» συμβιβασμό. Ενώ εμείς λοιπόν αναμένουμε τα όποια οφέλη από την επιλογή της τριπλής επιτήρησης, να θυμίσουμε ότι η Τουρκία απαλλαγμένη από τις κοινοτικές δεσμεύσεις απευθύνθηκε στο ΔΝΤ, που παρά τους σκληρούς της όρους δανείζει άμεσα φτηνά, βρίσκεται σήμερα σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης.

Επιφανείς οικονομολόγοι, όπως ο κ.Ρουμπίνι που έσπευσε να προαναγγείλει την ουσιαστική πτώχευση της χώρας μας {τεχνικά μπορεί να μην απέχει από την πραγματικότητα αφού αντί παύσης πληρωμών απλά τις περιορίζουμε (μειώσεις μισθών) ή εκποιούμε άμεσα δημόσια περιουσία (δηλώσεις Λοβέρδου) για να αποφύγουμε αυτή την προοπτική, τονίζουν αυτό που με τόση επίταση αναφέρουμε κι από εδώ. Η πραγματική πίεση κι επίβλεψη των εταίρων μας θα πρέπει να αφορά την πλήρη αποδοχή κι άμεση εκτέλεση διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, το προνοιακό και συνταξιοδοτικό μας σύστημα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Μια χώρα που είναι διατεθειμένη να προχωρήσει δυναμικά σε μια σειρά θεμελιωδών αλλαγών τις οποίες μάλιστα επιμελώς απέφευγε για χρόνια, οφείλει να στηριχτεί ώστε να δανείζεται με το επιτόκιο που της αναλογεί βάσει των δομικών στοιχείων της οικονομίας κι όχι βάσει υποθέσεων μιας μελλοντικής κατάστασης που κατόπιν δημιουργούμε όλα τα προαπαιτούμενα για να πραγματοποιηθεί το συντομότερο. Σε αυτό το κλίμα θα δικαιολογούνταν και ειδικά, στοχευμένα πακέτα χρηματοδότησης για τη στήριξη κρίσιμων τομέων της οικονομίας που μοιάζουν να παραπαίουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για τόνωση των υποδομών με έργα είτε συγχρηματοδοτούμενα από Ε.Ε. και Ελλάδα (με καθυστέρηση καταβολής της δικής μας συμμετοχής), είτε μέσω παραχώρησης χρήσης σε ιδιώτες (όπως οι περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι) ή σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα με συμμετοχή του δημοσίου μέσω της ακίνητης περιουσίας του (αναβάθμιση αεροδρομίων με ανάπτυξη εμπορικών κέντρων, η περαιτέρω ανάπτυξη οπτικών ινών). Ο προφανής στόχος είναι η αύξηση των κρατικών εσόδων από φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, εργοδοτικές εισφορές με τη μικρότερη δυνατή έως μηδενική επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Επιπρόσθετα επέστησε την προσοχή στη δυνατότητα εξόφλησης (με ομόλογα ή διακανονισμούς) των χρεών του κράτους προς προμηθευτές και κατασκευαστές, ώστε να αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα για την ανάληψη νέων έργων. Σε αυτή τη λογική δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί αλλά να ενταθεί και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ αλλά και άλλων προγραμμάτων και να προταθεί μια προσιτή, ρεαλιστική ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία (ίσως όχι με τη μορφή δανεισμού που προτείνει η ΝΔ, αλλά με μεγαλύτερο ορίζοντα αποπληρωμής και σχεδόν εξάλειψη των τόκων υπερημερίας, ώστε να μην χαθεί τουλάχιστον το κεφάλαιο).

Σημαντικό βήμα στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας θα είναι η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας (μόνιμο, διαχρονικό πρόβλημα) που δυσκολεύουν την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων, αποτρέποντας την ανάληψη νέων μεγάλων έργων όπως τα πράσινα επιχειρηματικά πάρκα, οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια (οι πρόσφατες τιμολογιακές μειώσεις δυσκολεύουν τη γενικευμένη χρήση φωτοβολταϊκών), υψηλή τεχνολογία, τουρισμό.

Η εξάλειψη της στρέβλωσης όλων των κλειστών επαγγελμάτων μπορεί να αποδώσει έως 1,5-2% αύξηση του ΑΕΠ, το πολιτικό κόστος όμως από τις αντιδράσεις ισχυρών επαγγελματικών ομάδων, συνεχώς καθυστερεί την πραγματοποίηση της και πιθανότατα όταν προχωρήσει να γίνει αποσπασματικά με επουσιώδη οφέλη. Αν δεν περιλαμβάνονται συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες ταξί και βυτιοφόρων η όποια προσπάθεια θα είναι απολύτως θνησιγενής.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνει ο Πρόεδρος της ΝΔ στην οικοδομή που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Ελληνικής οικονομίας, σε μια κοινωνία που η απόκτηση κατοικίας αποτελεί ακόμα βασικό όνειρο ζωής. Η κυβέρνηση διέρρευσε την πληροφορία για προσπάθεια άρσης του ΦΠΑ 19% στην 1η κατοικία και την αντιπαροχή αλλά ο τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου είναι τουλάχιστον θολός. Από την άλλη η ΝΔ προτείνει άμεσα μέτρα όμως η σημαντική επιχορήγηση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων για μια 10ετία, την μαζική αγορά απούλητων κατοικιών από τον ΟΕΚ και διάθεση τους κυρίως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επαναφορά του προγράμματος θερμοδυναμικής βελτίωσης των παλαιών κτιρίων με δέσμευση επιπλέον κοινοτικής επιχορήγησης. Έτσι θα αυξηθούν οι εργασίες χιλιάδων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών τονώνοντας φυσικά και τα έσοδα του κράτους.

Όσον αφορά τον άλλο πυλώνα της αγοράς μας τον τουρισμό, προτείνεται η άρση του καμποτάζ, ώστε να μπορούν να επιβιβάζονται πελάτες σε ξένα κρουαζιερόπλοια από τη χώρα μας (χρόνιο αίτημα των παραγόντων του χώρου), η συγκέντρωση φορέα λιμανιών και ένταξη τους στο ΕΣΠΑ για βελτίωση των υποδομών των νησιών, που σε συνδυασμό με παραχώρηση χρήσης σε λιμάνια και μαρίνες, βελτιώνει το επίπεδο των προβλεπόμενων υπηρεσιών και βοηθά σημαντικά στην προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού.

Οι αποδοτικές ιδέες λοιπόν δεν λείπουν από τη ΝΔ, αυτό που παραμένει διαχρονικά το αδύνατο σημείο της είναι η αποτελεσματική επικοινωνία τους με την κοινωνία. Με ένα πλέγμα διαπλεκόμενων ΜΜΕ που δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση προβολής των προτάσεων της ΝΔ είναι επιτακτική η εντατικότερη αξιοποίηση όλων των μορφών παράπλευρης πληροφόρησης, που παγκόσμια κατακτούν όλο και υψηλότερο ποσοστό αποδοχής από τους πολίτες, όπως το διαδίκτυο (blogs, facebook κλπ).

Από την άλλη είναι επιτακτική και η οργανωμένη προώθηση των προτάσεων της παράταξης από τους υπεύθυνους, ανά περίπτωση τομεάρχες, σε όλους τους σχετιζόμενους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες, ώστε να καθιστούν ευκολότερη την ταύτιση μεγαλύτερου μέρους της αγοράς με το σχέδιο της για τόνωση της οικονομίας, αλλά και η λεπτομερέστερη επεξήγηση στους πολίτες των θετικών αποτελεσμάτων εφαρμογής των μέτρων για την κοινωνία και τα δημοσιονομικά μας, ακόμα και με αποστολή επιστολών (κανονικών ή διαδικτυακών) στα μέλη του κόμματος με αναλυτικά επιχειρήματα και παρουσίαση χαρακτηριστικών παραδειγμάτων.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος
Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS