Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Οι εκφραστές της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς

Ο αυτοπροσδιορισμός, όπως και σε άλλα πεδία (κοινωνικά, οικονομικά, εθνικά), έτσι και στην πολιτική, όσο κι αν είναι θεμιτός, δεν αποτελεί την πιο αξιόπιστη ένδειξη των ουσιαστικών χαρακτηριστικών του λέγοντος («στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις» όπως εύστοχα είχε επισημάνει κάποτε, ο Τσαρούχης) . Η ταύτιση και η συνέπεια στις αρχές και τις αξίες που διέπουν τον όποιο «προσδιορισμό», αποδεικνύουν έμπρακτα το δίκαιο της χρήσης του από συγκεκριμένα άτομα. Έτσι και η αυτοαναγόρευση κάποιων σε γνήσιους εκφραστές της σύγχρονης, Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς αντίληψης, θέτοντας μάλιστα εν αμφιβόλω την πίστη της σημερινής ΝΔ σε αυτές τις αρχές, οφείλει να αξιολογηθεί μέσα από τη βάσανο, αυτής της εξέτασης. Τι συνιστά λοιπόν, σε αδρές γραμμές, μια Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά;

Στην Οικονομία: Με παρακαταθήκη τις βασικές φιλελεύθερες αρχές επιδιώκει τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που ευνοούν την ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων των πολιτών (φορολογικές – νομοθετικές παρεμβάσεις), διατηρώντας για το κράτος την υψηλή εποπτεία που θα επιτρέπει την τιθάσευση, των παντός τύπου, κερδοσκοπικών πρακτικών.

Στο Κράτος: Με επιτελική μορφή και τεχνολογική αναβάθμιση, ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη με ταχύτητα και διαφανείς διαδικασίες προσφέροντας του εξαιρετικές υπηρεσίες, δίχτυ κοινωνικής προστασίας, στήριξης και αίσθημα ασφάλειας.

Στα Εθνικά θέματα: Δυναμική διεκδίκηση των δικαίων σου, με αξιοποίηση των διεθνών συνεργιών εντός κι εκτός Ε.Ε. κι αποφυγή συνεχών συμβιβαστικών επιλογών μέσα από θολά πλαίσια διαπραγματεύσεων, που δίνουν περιθώριο να εκκολαφθούν περαιτέρω άλογες απαιτήσεις.

Στους Θεσμούς: Αναβάθμιση θεσμικών διαδικασιών που περιορίζουν τα περιθώρια διαφθοράς κι ενισχύουν τη δημοκρατική λειτουργία, αναβαπτίζοντας το κύρος της πολιτικής στα μάτια της κοινωνίας.

Σε αυτές τις γενικές αρχές, θεωρητικά, θα μπορούσαν να ομονοήσουν οι πάντες. Στην πράξη όμως, άλλα αποδεικνύουν τα δεδομένα για κάποιους αυτόκλητους, "αποκλειστικούς Κεντροδεξιούς". Στήριξη της πιο ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής με σχεδόν αποκλειστική μετατόπιση των βαρών της δημοσιονομικής προσαρμογής στους πολίτες (όσοι διαχωρίζουν την οικονομική βοήθεια από την Τρόικα, από τους όρους και το χρονοδιάγραμμα του συγκεκριμένου μνημονίου απλά δίνουν συγχωροχάρτι στους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδήγησαν σε αυτή την αδιαπραγμάτευτη κατάληξη).

Για να μην αναφερθούμε στην αγαστή σχέση με κομβικούς παράγοντες της διαπλοκής που στρέβλωναν επί δεκαετίες τον ανταγωνισμό στον τόπο, τη σύμπλευση με τη λογική τωνέντιμων συμβιβασμών (Κύπρος, Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό) και την προσκόλληση σε παλαιοκομματικές, κλειστές κομματικές λειτουργίες που συντηρούν το νεποτισμό και την αναξιοκρατία.

Αυτή η παράταξη πορεύεται διαχρονικά, μέσα από τα λάθη, τις αστοχίες και τους πρόσκαιρους συμβιβασμούς της με κατεστημένες νοοτροπίες, με άξονα τις φιλελεύθερες αξίες και την πατριωτική στάση. Η σημερινή της ηγεσία απλά επικαιροποιεί και ενισχύει αυτό το μίγμα, μέσα στις ιδιαίτερες σημερινές συνθήκες. Ας μην αναζητούνται λοιπόν ιδεολογικές επιφάσεις σε προσωπικές διαδρομές, το αισθητήριο της κοινωνίας είναι πιο ευαίσθητο από όσο φανταζόμαστε!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS