Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΝΔ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Η «πηγή» των θεωριών χρεοκοπίας!

Παρά το γεγονός ότι η ταυτότητα του ατόμου που διακίνησε το περιβόητο email περί επικείμενης χρεοκοπίας (μια ακόμα απόπειρα διασποράς πανικού, παρόμοια με αυτή της επαναφοράς στη δραχμή και της ανάλογης λειτουργίας του Νομισματοκοπείου!), η λασπολογία από πλευράς του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάκη, περί συμμετοχής της ΝΔ στο όλο ζήτημα, δεν ανασκευάστηκε επισήμως. Πέρα όμως από το τυπικό της υπόθεσης, η ουσία έγκειται στους λόγους που μετατρέπουν, τόσο εύκολα, την οποιαδήποτε φήμη σε πιστευτή είδηση. Προφανώς και δεν είναι η επιθυμία των πολιτών για την ολοκληρωτική καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας. Μήπως η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει το «δαίμονα» εγγύτερα από ότι φαντάζεται!!


Είναι δεδομένο ότι οι συνεχείς αποτυπώσεις για την αδυναμία εξυπηρέτησης του υπέρογκου δημοσίου χρέους με τους σημερινούς όρους δανεισμού (επιτόκιο και χρονοδιάγραμμα), οδηγούν σε θεωρητικές αναλύσεις για την εξέλιξη του, που είναι θεμιτές σε ακαδημαϊκό επίπεδο, δεν συνεισφέρουν όμως στην αντιμετώπιση του ζητήματος που είναι πρωτίστως πολιτική. Οι υπέρμαχοι μιας τεχνοκρατικής, θεωρητικά φιλελεύθερης προσέγγισης εισηγούνται επανειλημμένα την χρεοκοπία της χώρας, οι περισσότεροι έχοντας και ίδια συμφέροντα (έμμεσα ή άμεσα), προσδοκώντας την επιβεβαίωση των υψηλών ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και την διολίσθηση του ευρώ, άρα την αποδυνάμωση συνολικά της Ευρωζώνης.

Από την άλλη μια ετερόκλητη συμμαχία, κυρίως αριστερόστροφων αναλυτών συνεπικουρούμενη από μια μερίδα αυτοαναγορευόμενων σε πατριωτικές φωνές, αντιμετωπίζουν την προοπτική της στάσης πληρωμών, ως μια «απελευθερωτική» κίνηση, παραβλέποντας συχνά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τις επιπτώσεις (άμεσες και μακροπρόθεσμες) μιας τέτοιας απόφασης. Πρόκειται μάλιστα για μια συναισθηματικά ελκυστική προσέγγιση για την καταπιεσμένη οργή μιας σημαντικής μερίδας πολιτών, που μέσα στην ανεπαρκή γνώση και την απαίδευτη λογική της σε αυτά τα ζητήματα, δεν δυσκολεύεται να προσεταιριστεί τέτοιες απόψεις.

Η «πηγή» όμως του προβλήματος δεν βρίσκεται σε όσους αναπαράγουν αυτά τα σενάρια, στα πλαίσια ενός δημιουργικού διαλόγου και ειλικρινής αγωνίας για τις εξελίξεις, αλλά στις ανακολουθίες, τα οικτρά αποτελέσματα και τον συνεχή ανασχεδιασμό στόχων και πολιτικών από πλευράς κυβέρνησης, που συντηρούν ένα εύθραυστο κλίμα, που συνηγορεί στη συντήρηση αυτών των σεναρίων, ως υπαρκτής πιθανότητας.

Αυτό που έχει σημασία για τη ΝΔ, είναι η εμμονή στην αρχική διατύπωση του Αντώνη Σαμαρά που έθετε την επιλογή της χρεοκοπίας (μαζί με τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής) στις «κόκκινες» γραμμές των επιλογών του. Κι αυτό γιατί μια σύγχρονη Κεντροδεξιά λογική δεν μπορεί να συμπλέει με θεωρίες που οδηγούν τη χώρα στην διεθνή απομόνωση, την οικονομία στην ολοκληρωτική καταστροφή και την κοινωνία στον πλήρη μαρασμό (χειρότερο από αυτό του μνημονίου, για δεκαετίες).

Κεντρική επιλογή της οφείλει να είναι η ταχύτερη εκμετάλλευση όλων αυτών των εργαλείων που μπορούν να εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση περιορίζοντας τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και το άλογο κόστος και να επανεκκινήσουν άμεσα την παραγωγική διαδικασία επικαιροποιώντας το παραγωγικό μας μοντέλο με νομοθετικές και φορολογικές επεμβάσεις. Ταυτόχρονα να προτάσσει τη δυναμική διεκδίκηση ριζικών βελτιώσεων των όρων δανεισμού (επαναγορά, ευρωομόλογο) που θα μπορούσε να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια όταν λήγουν και μεγάλο μέρος πολυετών ομολόγων μας, ακόμα και σε ανταλλαγή τους με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας με αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε και οι πιστωτές να μην υποστούν άμεσες απώλειες, οδηγώντας τη χώρα σε μόνιμη αποχή από τις αγορές, και εμείς να διευκολυνθούμε σημαντικά όσον αφορά τις διαδικασίες αποπληρωμής.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS