Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΙΕΘΝΗ , ΕΘΝΙΚΑ , ΕΛΛΑΔΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΤΡΑΤΟΣ - Συνθήματα και εθνικά ζητήματα

Μια ατυχής, ρατσιστική έκφραση ενός επίλεκτου στρατιωτικού σώματος και ο θάνατος ενός νεαρού Αφγανού μετανάστη από το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα κάποιων ανεγκέφαλων που τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε κάδο απορριμμάτων, ήταν αρκετά για προσπαθήσουν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες να αναδείξουν ένα ανύπαρκτο κλίμα εθνικιστικής έξαρσης που δεν αντιπροσωπεύει την Ελληνική πραγματικότητα. Στην κρισιμότερη οικονομική καμπή της μεταπολίτευσης και με αλυσιδωτές διεθνείς εξελίξεις που συνθέτουν ένα περίπλοκο και συνάμα αμφίβολο για τα εθνικά μας ζητήματα περιβάλλον, εμείς επιλέγουμε να αναλωνόμαστε σε ένα κυνήγι «μαγισσών» που ελάχιστα αντικατοπτρίζει τον σημερινό προβληματισμό των πολιτών.

Ήταν αναμφίβολα ατυχέστατες οι φράσεις που ακούστηκαν από τα στόματα των γενναίων Ελλήνων στρατιωτών, όχι επειδή δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο της στρατιωτικής εκπαίδευσης αντίστοιχες ιαχές και «στιχάκια» αλλά επειδή ο τόπος που ειπώθηκαν και η τελετουργία μιας παρέλασης δεν συνάδουν με αυτή τη συμπεριφορά. Είναι βέβαια απορίας άξιον με ποιο κίνητρο μπορεί ο έμπειρος επικεφαλής τους να πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία, έχοντας σίγουρα πλήρη επίγνωση των συνεπειών, αλλά και τι εξυπηρετούσε η καταγραφή από κάποιους των κινήσεων των στρατιωτών εκατοντάδες μέτρα από το χώρο των επισήμων. Η κυβερνητική δε εμπλοκή, ώστε να αναδείξει το θέμα από ένα απλό πειθαρχικό στρατιωτικό ζήτημα σε κοινωνικό ζητούμενο, μάλλον υποκρύπτει την ανάγκη του ΠΑΣΟΚ για προσαρμογή της επικοινωνιακής, πολιτικής του προσέγγισης προς άγρα ψήφων μεταναστών εν όψει δημοτικών εκλογών.

Ενέσκηψε και το τραγικό συμβάν του θανάτου ενός παιδιού που έψαχνε τροφή στα σκουπίδια και κάποιοι θεώρησαν ότι ανακάλυψαν την τέλεια ευκαιρία για εκμετάλλευση ενός ζητήματος που μόνο για κάτι τέτοιο δεν προσφέρεται, εκτρέποντας το σε μονοπάτια που δεν το αφορούν. Ντόπιοι ρακοσυλλέκτες υπήρχαν και πριν αλλά και μετά το μεταναστευτικό ρεύμα των τελευταίων ετών και κανείς δεν δικαιούται να αφήνει υπονοούμενα για ρατσιστικό τρομοκρατικό χτύπημα. Ιδιαίτερα ο κ.Χρυσοχοϊδης μετά τις συνεχείς «επιτυχίες» του καλό θα ήταν να είναι πιο συνετός και προσεκτικός στις δηλώσεις του. Η ασφάλεια των πολιτών, ιδιαίτερα σε πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, και η οικονομική κρίση έχει εντείνει τόσο πολύ την εγκληματική δραστηριότητα που χρειάζονται άμεσα δυναμικές, συνεπείς πολιτικές πρωτοβουλίες, αν δεν θέλουμε να γίνουμε άμεσα μάρτυρες ακόμα πιο πρωτοφανών συμβάντων αλλά και αυτόβουλης μαχητικότερης αντίδρασης των πολιτών. Ελπίζω απλώς να μην θεωρεί η κυβέρνηση ότι η δυσανάλογη με τη βαρύτητα των γεγονότων επικοινωνιακή ανάδειξη τέτοιων συμβάντων με τη συνδρομή των φιλικών της, ΜΜΕ, μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από τη συνέχιση της αδυναμίας της να δανειστεί φθηνότερα, πείθοντας τις αγορές για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος της, αλλά και από την πλήρη αντίληψη της τροπής που δείχνουν να παίρνουν κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Οι ακραίες εθνικιστικές εκδηλώσεις Αλβανών με κάψιμο της Ελληνική σημαίας και εμπρηστικά συνθήματα εναντίον του μειονοτικού κόμματος της Ομόνοιας και του δημάρχου Χιμάρας, επαναφέρουν το θέμα των διεκδικήσεων των «Τσάμηδων» στην Ήπειρο. Η έλλειψη αντίδρασης από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας αποκαλύπτει τη δική μας αδιαφορία αλλά και την ουσιαστική κάλυψη του γειτονικού πολιτικού συστήματος σε αυτή τη νοοτροπία. Πιστεύει κανείς ότι η δική μας υπερπροβολή του θέματος των στρατιωτικών συνθημάτων δεν εντείνει τις εξτρεμιστικές τάσεις στη γείτονα χώρα και δεν επιτείνει φυγόκεντρες, ανθελληνικές τάσεις στους κύκλους της εδώ Αλβανικής μειονότητας;

Όσον αφορά το Σκοπιανό ζήτημα οι εξελίξεις μοιάζουν να έχουν προκαθοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Το γενικευμένο κλίμα για τελική συμφωνία στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο υπό την πίεση Νατοϊκών και Ευρωπαϊκών κύκλων για τη συνολική ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, θα οδηγηθούμε σε μια αρχική αποδοχή του ονόματος εισδοχής και συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το εύρος της χρήσης, την εθνότητα και τη γλώσσα του γειτονικού κράτους. Αυτά τα ζητήματα απασχολούν επί της ουσίας πολύ περισσότερο τους Σκοπιανούς γνωρίζοντας καλά ότι οι αλυτρωτικές τους βλέψεις, ενισχύονται και αποκτούν ουσιαστική υπόσταση με την κατοχύρωση αυτών των δυο όρων. Η καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας, το διάβημα τους λόγω των γνωστών στρατιωτικών συνθημάτων αλλά κυρίως η ανάρτηση άρθρων σε κορυφαία διεθνή έντυπα μέσα, που γελοιοποιούν το θέμα, υποβιβάζοντας το σε μια άνευ νοήματος «Βαλκανικού» επιπέδου διαμάχη που δεν συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, συνθέτουν μια πιεστική κατάσταση που οδηγεί το θέμα στη λογική του δήθεν «έντιμου συμβιβασμού».

Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν δείχνουν να προχωρούν ιδιαίτερα θετικά και οι γενικότερες γεωπολιτικές ισορροπίες δεν δείχνουν να μας ευνοούν. Διαφαίνεται μια τάση διμερούς διευθέτησης κάποιων ζητημάτων, προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ενώ ταυτόχρονα, παρά τις δικές μας διαψεύσεις, δείχνουν να εντείνονται οι συζητήσεις για κάποιου είδους αποστρατικοποίηση μέρους του Αιγαίου με Νατοϊκή επίβλεψη. Την ίδια στιγμή ενώ εμείς με τις προθέσεις επαναδιαπραγμάτευσης όρων της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, διαταράξαμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, οι Τούρκοι προχωρούν σε νέες στρατηγικές συμφωνίες μαζί της. Ταυτόχρονα η Τουρκία αναγνωρίζει το Ιρακινό Κουρδιστάν, βρίσκεται σε φάση ομαλοποίησης της σχέσης της με την Αρμενία και στηρίζει απόλυτα τις θέσεις των Σκοπίων. Το κυριότερο βέβαια είναι ότι μετά τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, η Τουρκία μοιάζει να αναβαθμίζεται εντυπωσιακά και να μετασχηματίζεται σε καίριο παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Αν ξεπεράσει και το σκόπελο των αρνήσεων της Γερμανίας στην πλήρη ένταξη της στην Ε.Ε. η Τουρκία αναδεικνύεται σε κορυφαίο διεθνή «παίκτη» με σημαίνοντα ρόλο στα θέματα τόσο του Αραβικού όσο και στο Δυτικού κόσμου.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share

3 σχόλια

  1. Ανώνυμος says:

    οσο η κριση μπαινει πιο βαθεια στην Ελληνικη κοινωνια, τοσο πιο πολυ ο ρατσισμος η ξενοφοβια και ο φασισμος αριστεροδεξιος θα αυξανει!
    Και δυστυχως ο "λιγος" Σαμαρας, ο πονηρος φασιστας "καρατζαφυρερ" και ο Ταξιδιαρης ΓΑΜαΠ δεν μπορουν να τον αντιμετωπισουν....
    το αυγο του φιδιου ειναι εδω... και μαλλον εχει εκκολαφθει

  2. Αγαπητέ φίλε θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου για τη συνάρτηση οικονομικής ανέχειας και φοβικών συνδρόμων. Τώρα για το κατά πόσο είναι λίγος ο Σαμαράς, θα ήθελα να γνωρίζω τι θα θεωρούσαμε ως πολύ, για να κατανοήσω το μέτρο σύγκρισης. Διαφωνούμε με τις απόψεις του για την οικονομία και τις προτάσεις για ανάπτυξη; Για την αναφορά στις γαλάζιες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής; Για τις θέσεις στο μεταναστευτικό; Εκτός αν πιστεύουμε ότι η απαξιωμένη κοινωνικά ΝΔ μπορεί άμεσα να γίνει ελκυστική και να κινητοποιήσει μαζικά κινήματα. Αν το επιχειρούσε τώρα, η έλλειψη ανταπόκρισης μάλλον θα την εξέθεται ανεπανόρθωτα!!

  3. selos says:

    Σωστη και νυφαλια η αναλυση σας

Leave a Reply

SYNC BLOGS