Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΟΜΜΑΤΑ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Οι τοπικές οργανωτικές δομές της Σύγχρονης Κεντροδεξιάς

Ανακοινώνοντας στο Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης τις προτάσεις του για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «βάζουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία της Μεγάλης, της πολύ μεγάλης σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που απευθύνεται σε όλη την Κοινωνία». Στη σημερινή συγκυρία, της εποπτείας του ΔΝΤ και της ουσιαστικής παραχώρησης κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων σε τοποτηρητές, αυτή η αναφορά του Προέδρου της ΝΔ γίνεται πιο επίκαιρη και πιο επιτακτική στην εκτέλεση της , από ποτέ. Γιατί η κοινωνία είναι απογοητευμένη από τις ανακολουθίες των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ, τις κυβερνητικές παλινωδίες και την αβουλία που μας έφεραν στις τωρινές αδιέξοδες επιλογές. Είναι όμως και απηυδισμένη από το μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό και τη νοοτροπία που εξέθρεψαν και συντήρησαν επί δεκαετίες ένα διεφθαρμένο γραφειοκρατικό σύστημα τις συνέπειες του οποίοι καλούνται τώρα να πληρώσουν οι απλοί πολίτες. Πολίτες όμως που αναζητούν και τη δυνατότητα να εκφράσουν δημιουργικά τη συσσωρευμένη οργή τους, να ανακαλύψουν και να αναδείξουν το νέο όραμα, την Ελπίδα για τον τόπο.

Σε αυτό το περιβάλλον η ΝΔ ξεκινώντας από την πρωτοφανή διαδικασία της εκλογής Προέδρου του κόμματος από την ευρύτατη βάση των 800,000 μελών, συνεχίζοντας με την εκλογή Προέδρου της ΟΝΝΕΔ από 50,000 νέους ανθρώπους, έρχεται να προχωρήσει την οργανωτική της αναγέννηση στο επόμενο επίπεδο εκλέγοντας τις διοικήσεις ΝΟΔΕ και Τοπικών οργανώσεων απευθυνόμενη και πάλι στην κοινωνία, η ενεργή συμμετοχή της οποίας θα καταστήσει τη διαδικασία, απαρχή μιας αναβαθμισμένης σχέσης πολίτη – κόμματος. Μιας σχέσης που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση των κοινωνικών ερεθισμάτων, στην ανάδειξη της φωνής της καθημερινότητας, των αναγκών και των αγωνιών όλων μας. Η δημοκρατική νομιμοποίηση των νέων περιφερειακών διοικήσεων θα τους δίνει περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης, έτσι ώστε το λαϊκό αίσθημα να μεταφέρεται αυτούσιο και με μεγαλύτερη ισχύ στην κεντρική διοίκηση. Έτσι οι θέσεις του κόμματος θα συνδιαμορφώνονται επί της ουσίας με τους πολίτες και θα αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες και τις σκέψεις της κοινωνίας.

Σε αυτή τη λογική εξαιρετικά καινοτόμα και θεμελιώδης αξίας είναι η δημιουργία ανά Νομαρχιακή και Τοπική οργάνωση Τομέων Κοινωνικών Κινημάτων, Εθελοντισμού, Καταναλωτικών Οργανώσεων και Διαδικτύου καθώς και γραμματείας σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται το επίπεδο διαδραστικότητας κοινωνίας – παράταξης, με τη δεύτερη να αφουγκράζεται και να καταγράφει αποτελεσματικότερα την ιεράρχηση των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες αλλά ταυτόχρονα να συμμετέχει ενεργά και να προσφέρει στη διεκδίκηση άμεσων λύσεων.

Η νέα διάρθρωση των ΝΟΔΕ και των Τοπικών οργανώσεων όπως αναπτύχθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά, εγγυούνται την επιτυχή αφομοίωση αυτών των αρχών. Η συμμετοχή στη διοίκηση των οργανώσεων νέων μελών σε ποσοστό 20% επιτρέπει σε όσους έβλεπαν με καχυποψία κι από απόσταση τις κομματικές λειτουργίες να συνεισφέρουν δημιουργικά με τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Η ίδια ποσόστωση για τους νέους έως 35 ετών, καθιστά τη νέα γενιά, τη μαχόμενη νεολαία που ολοκληρώνει τον κύκλο της στην ΟΝΝΕΔ αλλά και φρέσκα άτομα από την κοινωνία και την αγορά, συστατικό κομμάτι της αναγεννητικής πορείας του κόμματος. Το μπόλιασμα της φρέσκιας πνοής, της αντίληψης των μελλοντικών εξελίξεων, των σύγχρονων ρευμάτων, με την πολιτική και κοινωνική εμπειρία παλαιοτέρων στελεχών είναι αναγκαίο και απαραίτητο για την πιστότερη και πιο ολοκληρωμένη καταγραφή της πραγματικότητας.

Σε αυτή την αναγεννητική προσπάθεια, τεράστια σημασία έχει η επιλογή των προσώπων που θα κληθούν να αναλάβουν τη διαχείριση των κομματικών οργανώσεων. Αν η κομματική διάρθρωση θέλει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις κοινωνικές ανάγκες και να αποτυπώνει με διορατικότητα το όραμα για το μελλοντικό ιστορικό ρόλο της παράταξης, οφείλει να προχωρήσει σε επιλογές ατόμων που μπορούν να δώσουν μια άλλη πνοή, έναν άλλο λόγο και ύφος, άτομα που να καταδεικνύουν το πέρασμα στη Νέα Μεταπολίτευση. Άτομα που να διαθέτουν καθαρό ιδεολογικό στίγμα, με σεβασμό και πίστη στις διαχρονικές εθνικές αρχές κι αξίες, την πολιτισμική μας κληρονομιά και τις πολιτικές παρακαταθήκες του ιδρυτή της παράταξης Κων/νου Καραμανλή. Να διαθέτουν αστείρευτη όρεξη για προσφορά και σκληρή δουλειά, να μην φοβούνται να αναμετρηθούν με τα προβλήματα, να κατέχουν τα προσόντα του καλού ακροατή, του αλληλέγγυου συνεργάτη, του δυναμικού διεκδικητή.

Η προσωπική και πολιτική διαδρομή τους να δίνει τα εχέγγυα για την αποτελεσματικότητα, την ηθική υπόσταση, την επιμονή και την αποφασιστικότητα τους. Πάνω απ’ όλα όμως να μπορούν να εμπνεύσουν την Ελπίδα και να λειτουργήσουν ως καταλυτικός παράγοντας ενεργοποίησης και συστράτευσης των πολιτών στον κοινό στόχο της υπέρβασης του ξεπερασμένου πολιτικού μεταπολιτευτικού σκηνικού και της μετάβασης στη Νέα Μεταπολίτευση έτσι όπως την οραματίζεται και μεταλαμπαδεύει σε όλους μας με το λόγο και τις πράξεις του, ο Αντώνης Σαμαράς.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS