Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΜΕΑ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΝΔ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Άνθρωποι με ειδικές δυνατότητες.

Μια κοινωνία ξεχωρίζει για την ποιότητα και την εξέλιξη των δομών της, όταν κατορθώνει να περιβάλλει με την προστασία και αναγκαία ευαισθησία, εκείνα τα μέλη της που βρίσκονται στη δυσχερέστερη κοινωνικά και οικονομικά θέση αλλά και όσους για αντικειμενικούς λόγους (ηλικιακούς, ανατομικούς) έχουν ανάγκη τη δημιουργία των κατάλληλων, ιδιαίτερων συνθηκών, ώστε απρόσκοπτα να μπορέσουν να αναπτύξουν το δυναμικό και τις ικανότητες τους. Σε μια εποχή γενικευμένης οικονομικής δυσχέρειας όπου τα ασφαλιστικά, εργασιακά και ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα περιορίζονται, η διευκόλυνση των όρων διαβίωσης και ενεργοποίησης των παιδιών (χθες ήταν η αντίστοιχη Παγκόσμια Ημέρα), των γηραιότερων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την εμπέδωση ενός κράτους δικαίου, ενός κράτους ισονομίας και ίσων ευκαιριών.

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) κι η ανακοίνωση της νέας ειδικής γραμματείας, μας θύμισε ότι η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί πλήρες μέλος της Ε.Ε. εδώ και 30 χρόνια, έχει ακόμα πολλά βήματα να κάνει ώστε να προσαρμοστεί στα συνηθισμένα Ευρωπαϊκά πρότυπα και να εναρμονίσει τις πολιτικές της στις σύγχρονες απαιτήσεις ώστε να προσφέρεται στα ΑΜΕΑ ένα περιβάλλον που θα τους επιτρέπει να λειτουργούν χωρίς προσχώματα και να εκμεταλλεύονται με άνεση τις απεριόριστες ικανότητες τους. Φυσικά κυρίαρχο ρόλο στην εύρυθμη εκτέλεση ανάλογων πολιτικών, έχει και η συνολική νοοτροπία των πολιτών απέναντι στην ιδιαιτερότητα, τη διαφορετικότητα. Όπως πολύ σωστά επισήμανε κι ο Πρόεδρος της ΝΔ, όποιος δεν θέλει να του αποδοθεί ο τίτλος του ιδιώτη με την αρχαιολογική έννοια, της αδιαφορίας δηλαδή απέναντι στα κοινωνικά δρώμενα και τις αγωνίες των συμπολιτών του, οφείλει να επιδεικνύει αλληλεγγύη, συμπόνια, να στηρίζει όσους σήμερα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, γιατί το ευμετάβλητο της ζωής μπορεί αύριο να φέρει τον καθένα από εμάς σε ανάλογη κατάσταση.

Εξίσου εύστοχη ήταν και η διευκρίνιση που έκανε για το άτοπο και περιορισμένης περιγραφικής ικανότητας τίτλο ΑΜΕΑ, που δεν μπορεί να σκιαγραφήσει την ολότητα μιας πολύπλευρης ανθρώπινης προσωπικότητας που σαν ψηφιδωτό περιλαμβάνει απεριόριστα στοιχεία προσδιορισμού. Κι όλοι μας, ακόμα κι αν δεν έχουμε ένα φυσικό μειονέκτημα δεν είναι δυνατό να είμαστε εξαιρετικοί, κορυφαίοι σε κάθε έκφραση των δυνατοτήτων μας. Αντίστοιχα και οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα τέτοιο μειονέκτημα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αναπτύσσουν σε υπερμεγέθη βαθμό, άλλες ικανότητες τους, αποδεικνύοντας καθημερινά δίπλα μας, κι όχι μόνο μέσα από ξεχωριστά ιστορικά παραδείγματα όπως αυτά του Ομήρου, του Φιλίππου της Μακεδονίας, του Μπετόβεν ή των πιο σύγχρονων Φραγκλίνου Ρούζβελτ και Στήβεν Χώκινγκ, ότι αποτελούν αναπόσπαστο, εξαιρετικά δημιουργικό και αποδοτικό μέρος αυτής της κοινωνίας. Αλλά πάνω απ’ όλα σε μια περίοδο που η ελάχιστη προσπάθεια για τον προσπορισμό του μεγαλύτερου κέρδους έχει γίνει θέσφατο της νοοτροπίας μας, αυτοί οι άνθρωποι αναδεικνύουν καθημερινά τις αξίες που θα έπρεπε να αποτελούν την πυξίδα όλων μας. Το θάρρος, την υπομονή και την επιμονή απέναντι σε κάθε αντιξοότητα, τη δύναμη να μετατρέπουμε ένα πρόβλημα σε δημιουργικό έναυσμα, τη θέληση να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με αισιοδοξία.

Η Νέα Δημοκρατία προώθησε νόμο γα την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, επικύρωσε σύμβαση των Η.Ε. για τους ανθρώπους με αναπηρία και τους ενέταξε με προτεραιότητα στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να μην είναι αρκετές ώστε να αρθούν μονομιάς οι αδικίες και προκαταλήψεις δεκαετιών, αποτελούν όμως μια σαφή ένδειξη διάθεσης πλήρους ένταξης στην παραγωγική διαδικασία αλλά και διευκόλυνσης της καθημερινότητας. Δείχνουν τουλάχιστον αναγνώριση του αναφαίρετου δικαιώματος για συμμετοχή με αξιοπρέπεια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς, σε αντιδιαστολή με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για την σκληρότερη φορολόγηση των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων. Εδώ θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και την απόσυρση συγκεκριμένων φαρμάκων που αφορούν πολυπληθείς ομάδες χρονίως πασχόντων όπως οι διαβητικοί, άνθρωποι με ασθένειες του αίματος που οδηγούνται πίσω στην επίπονη διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

Σε αυτό το πλαίσιο στήριξης και παροχής ίσων ευκαιριών ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε την εκπόνηση ενός Συνολικού Εθνικού Προγράμματος Δράσης για την κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ, την ίδρυση Ειδικής Γενικής Γραμματείας παρά τω πρωθυπουργώ για την πιο ενδελεχή μελέτη των συγκεκριμένων θεμάτων, και τη συνεχή λειτουργία ειδικής Διακομματικής Επιτροπής. Το τρίπτυχο της πολιτικής της ΝΔ εδράζεται στις έννοες Αποκατάσταση - Διευκόλυνση – Ενσωμάτωση. Αποκατάσταση πλήρης ή μερική της αναπηρίας, διευκόλυνση όσον αφορά τους όρους διαβίωσης και σταδιοδρομίας και ενσωμάτωση ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες τους, για το καλό και της ανάπτυξης του τόπου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του:

Δίνουμε ένα μήνυμα Ανάπτυξης και Πολιτισμού ταυτόχρονα. Ένα μήνυμα χρέους και ανθρωπιάς. Ένα μήνυμα υπόμνησης της υποχρέωσης αλλά και της ανάγκης να μετατρέψουμε τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κάποιο σωματικό μειονέκτημα, σε ενεργούς πολίτες και άξιους δημιουργούς.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS