Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ΠΑΣΟΚ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Η νέα άνοδος των spreads κι η στάση των ΜΜΕ

Η κυβέρνηση κατόρθωσε μέσα στον ίδιο μήνα να γευτεί μια σημαντική πτώση και μια νέα τεράστια άνοδο των spreads και των CDS που έφτασαν τα ξεπέρασαν τα επίπεδα από τα οποία είχε αρχίσει η πτώση των προηγούμενων εβδομάδων. Είναι προφανές ότι ο κύριος παράγοντας αρνητικού επηρεσμού της πορείας των επιτοκίων ήταν το εκβιαστικό εκλογικό δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου και η προοπτική νέων εθνικών εκλογών που «τρόμαξε» τις αγορές θυμίζοντας τους το επίπελαστο των όποιων θετικών δημοσιονομικών εξελίξεων, την αστάθεια και τον μικροκομματικό τρόπο που συχνά διαχειριζόμαστε τα πολιιτκά και οικονομικά ζητήματα στη χώρα μας. Στην προσπάθεια των ΜΜΕ όμως, να περιοριστεί η αποδιδόμενη στην κυβέρνηση, ευθύνη για αυτή την εξέλιξη τονίστηκαν ιδιαίτερα κι άλλοι παράγοντες όπως η αναμενόμενη ανακοίνωση του περαιτέρω ανεβασμένου ελλείμματος του 2009, οι θεωρίες αναδιάρθρωσης του χρέους που επανέρχονται κάθε τόσο, ακόμα και η πολιτικοποίηση των δημοτικών εκλογών από την αντιπολίτευση!!

Η αλήθεια είναι ότι θεωρητικά αυτοί οι παράγοντες είναι υπαρκτοί και θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την πορεία των Ελληνικών spreads. Στην πράξη όμως, για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας, δεν έχουν παίξει ρόλο στην εκτίναξη τω επιτοκίων τις τελευταίες ημέρες. Το έλλειμμα του 2009 έχει ανακοινωθεί εδώ και εβδομάδες ότι θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω (άνω του 15%), χωρίς να έχει υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στην πορεία των επιτοκίων έκτοτε, κι ως τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Διαπρεπείς οικονομολόγοι, επενδυτικοί οίκοι και διεθνείς αναλυτές αναφέρονται επανειλημμένα στην προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους μας λόγω του ύψους στο οποίο θα φθάσει με την ολοκλήρωση του μνημονίου (γύρω στο 150% του ΑΕΠ). Ταυτόχρονα από επίσημα χείλη και μια άλλη μερίδα αναλυτών αποκλείει αυτή η προοπτική ως καταστροφική για τον τόπο. Άρα αυτή η συνεχής αντίφαση επάνω στο θεμιτό και το πιθανό μιας τέτοιας εξέλιξης ελάχιστα πλέον επηρεάζει το επίπεδο των spreads.

Η δε αναγόρευση της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ σε παράγοντα αποσταθεροποίησης των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, αγγίζει τα όρια του γελοίου, τη στιγμή μάλιστα που η παράταξη δεν επιζητεί εθνικές εκλογές γνωρίζοντας ότι πέρα από έναν τυπικό συμβολισμό είναι άτοπο να προσβλέπεις σε κάτι που δεν μπορείς να προκαλέσεις ο ίδιος. Άλλωστε η συγκεκριμένη πολιτική στάση είναι απόφαση πολλών εβδομάδων και οι αγορές ουδέποτε έδειξαν σημάδια επηρεασμού από αυτή.

Αρκετά ΜΜΕ δείχνουν να επιδίδονται σε έναν απροκάλυπτο αγώνα στήριξης κι ανάδειξης του πρωθυπουργικού διλήμματος προσβλέποντας πιθανότατα στη διατήρηση των γενικότερων κεκτημένων τους μέσω των γνωστών διαπλεκόμενων σχέσεων με την κεντρική εξουσία. Ακριβώς επειδή δεν επιθυμούν την προκήρυξη εκλογών, όπως άλλωστε επί της ουσίας και η κυβέρνηση, γιατί αυτό θα μπορούσε να σημάνει απρόβλεπτη διατάραξη των επιχειρηματικών ισορροπιών (ιδιαίτερα με την προοπτική ανόδου του αντισυστημικού Α. Σαμαρά) τονίζουν το εκβιαστικό δίλημμα που θεωρούν ότι θα μπορούσε να περιχαρακώσει μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Έχουσιν γνώσιν όμως οι φύλακες πλέον!

 Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS