Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ΠΑΣΟΚ - Η αποκάλυψη της μπλόφας

Με ασαφές το όριο της επιτυχίας γι’ αυτή την εκλογική μάχη, ο κ. Παπανδρέου είχε τη δυνατότητα να ερμηνεύσει κατά το δοκούν το χθεσινό αποτέλεσμα. Αποκαλύφθηκε λοιπόν πλήρως από τα λεγόμενα του, η μπλόφα που έκρυβε το εκβιαστικό δίλημμα για δήθεν προκήρυξη εθνικών εκλογών που ούτε ο ίδιος επιθυμούσε, αφού πιθανότατα θα οδηγούσαν σε απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά κυρίως ούτε η Τρόικα και οι δανειστές μας του το επέτρεπαν. Το δίλημμα αφορούσε επί της ουσίας το σκληρό πυρήνα των κομματικών ψηφοφόρων που έδειχνε πρωτοφανή σημάδια χαλαρότητας, προμηνύοντας ακόμα μεγαλύτερο καταποντισμό από αυτόν που καταγράφηκε. Είναι γεγονός ότι σε μια κρίσιμη μάζα οπαδών του ΠΑΣΟΚ λειτούργησε το σύνδρομο της πιθανής απώλειας της εξουσίας λόγω εθνικών εκλογών δίνοντας στο κίνημα τη δυνατότητα να συντηρήσει ένα ελάχιστο πανελλαδικό προβάδισμα του 2%.

Το χθεσινό πρωθυπουργικό διάγγελμα θύμιζε περισσότερο υποσχέσεις προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων, παρά γνήσια αποτύπωση του εκλογικού μηνύματος και της λαϊκής δυσαρέσκειας. Κινήθηκε στη συνηθισμένη αίολη αισιοδοξία για βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα που βιώνει η αγορά και τα νοικοκυριά.

Έμοιαζε να μην έχει αντιληφθεί στο ελάχιστο τη δυναμική της τεράστιας αποχής και του υψηλότατου ποσοστού λευκών κι άκυρων ψηφοδελτίων, που το απέδωσε απλά ως ανοχή στην κυβερνητική πολιτική!!. Παρέβλεψε την ραγδαία πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ που έχασε πάνω από 1 εκατ. ψηφοφόρους σε ένα χρόνο!!. Αδιαφόρησε για την μαζική αντιμνημονιακή ψήφο, λες και δεν είχε θέσει ο ίδιος μετ’ επιτάσεως τη δημοψηφισματική χροιά της ψήφου!!

Το χειρότερο από αυτή την αντιμετώπιση της λαϊκής έκφρασης είναι ότι αποτυπώνει μια αδίστακτη προσέγγιση της πολιτικής διαχείρισης που δεν φείδεται επικοινωνιακών και άλλων τεχνασμάτων, ανεξαρτήτως συνεπειών για την οικονομία και την κοινωνία, μπρος στην επίτευξη μικροκομματικών σκοπών. Η χώρα δανείζεται αυτή τη στιγμή από τις διεθνείς αγορές με επιτόκια που αγγίζουν το 12% και κατορθώσαμε ενώ είχαμε υποχωρήσει στην έκτη θέση της κατάταξης με τις πιο πιθανά για χρεοκοπία κράτη, να επανακτήσουμε και πάλι την πρωτοπορία!!

Η συνέχιση αυτής της υπερφίαλης νοοτροπίας με την απαρέγκλιτη συνέχιση των επιταγών του μνημονίου, λες και δεν υπήρξε κανένα μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβερνητική πολιτική, είναι σίγουρο ότι θα μετατρέψει και τα τελευταία απομεινάρια ανοχής, από μια μερίδα των πολιτών, σε ένα ορμητικό ποτάμι οργής που θα συμπαρασύρει στην πορεία του, κάθε μνημονιακή αντίσταση.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος
Share/Bookmark

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS