Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Συνοχή, ανανέωση και κοινωνική δυναμική…

Κάθε προσπάθεια αναδόμησης ενός κομματικού μηχανισμού είναι επώδυνη, «γεννά» αντιδράσεις (θεμιτές και μη) και περιλαμβάνει δεδομένους, λογικούς συμβιβασμούς στο επίπεδο που δεν νοθεύεται η προοπτική και το ιδεολογικό «στίγμα» μιας παράταξης. Το ζητούμενο είναι οι όποιες αλλαγές να εξυπηρετούν τους βασικούς πολιτικούς στόχους που καλούνται να υπηρετήσουν. Αυτό λοιπόν που επιδίωκε εξαρχής ο Αντώνης Σαμαράς ήταν η διατήρηση της συνοχής της παράταξης, η σταδιακή ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της και η έκφραση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Όλα αυτά βέβαια στα πλαίσια της προώθησης μιας πολιτικής πλατφόρμας που αναζητεί μέσα από μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και την αγορά, ριζικές θεσμικές αλλαγές και κοινωνική συνοχή, το «μονοπάτι» προς την ανάκαμψη της χώρας σε όλα τα επίπεδα.

Η συνοχή της παράταξης κρίνεται απαραίτητη, όχι επειδή η κατάληψη της εξουσίας είναι αυτοσκοπός, αλλά γιατί οι βασικές αξίες και αρχές που διέπουν μια σύγχρονη Κεντροδεξιά παράταξη είναι δεδομένες. Είναι οι αρχές των φιλελεύθερων οικονομικών προτάσεων για διάχυση των ευκαιριών ανάπτυξης και προσωπικής εξέλιξης, του επιτελικού κράτους με συγκεκριμένο κοινωνικό ρόλο και της πατριωτικής εξωτερικής πολιτικής. Η επικαιροποίηση, ο εμπλουτισμός κι η εξειδίκευση τους με βάση τα σημερινά ζητήματα και τις διεθνείς εξελίξεις δεν τους στερούν τίποτα από την αναλλοίωτη αίγλη τους. Όλοι λοιπόν καλούνται να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια κάτω από τη «σκέπη» των ιδεών που μας ενώνουν, κι ο ηγέτης οφείλει να δώσει στον καθένα την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Ο στόχος της ανανέωσης ήταν και παραμένει παλλαϊκό αίτημα. Το νέο πολυπληθές σχήμα της ΝΔ δίνει, στη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, την ευκαιρία να αποδείξουν τις διαχειριστικές., πολιτικές και επικοινωνιακές τους ικανότητες, ώστε να κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η δυνατότητα αξιοποίησης τους σε μελλοντικές θέσεις ευθύνης. Μπορεί λοιπόν ο όγκος της νέας οργανωτικής δομής να είναι μεγάλος και να μπορούσε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη τροφοδότηση με ηλικιακά νεώτερο «υλικό», όμως είναι η «χρυσή» ευκαιρία πολλών στελεχών να δείξουν την αξία τους, έχοντας μάλιστα να ασχοληθούν με πολύ διακριτό και ξεκάθαρο αντικείμενο που δεν θα δικαιολογεί κωλυσιεργίες, αδράνεια και αναποτελεσματικότητα.

Η συμμετοχή άξιων ατόμων από την εργασία (επιμελητήρια, εμπόριο κλπ) και τον ακαδημαϊκό χώρο (πολιτισμό, φιλοσοφία κλπ) είναι ένα πρώτο, γενναίο άνοιγμα στην ουσιαστική ενσωμάτωση των κοινωνικών δυνάμεων στη χάραξη και άσκηση της πολιτικής. Οι κοινωνικές ανάγκες που εκφράζουν ήταν αναγκαίο να αποτελέσουν συστατικό στοιχείο του πολιτικού λόγου της παράταξης. Ο δυναμισμός που περικλείουν αλλά και η αμεσότητα τους στην αποτύπωσης της καθημερινότητας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες στην προσπάθεια έκφρασης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου. Αποτελεί λοιπόν  εξαιρετική κίνηση κι επιτυχία του Σαμαρά η συστράτευση τους, στο νέο ξεκίνημα της ΝΔ.


Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος


Share/Bookmark

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS