Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΛΟΒΕΡΔΟΣ , ΠΑΣΟΚ , ΥΓΕΙΑ - Όταν η τσιμινιέρα συναντά τη διασκέδαση…

Όταν υπάρχει φαντασία στην εξουσία, οι πρωτοποριακές προτάσεις δεν λείπουν! Εδώ και χρόνια συζητείται το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, με τους επαγγελματίες του είδους και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και μπαρ, να αντιτίθενται σε αυτή την εξέλιξη με την εύλογη γι αυτούς δικαιολογία της πιθανής μείωσης του τζίρου τους. Από τη διαμόρφωση λοιπόν ειδικών χώρων καπνιζόντων, περάσαμε στην πλήρη απαγόρευση για να έρθει η σημερινή ηγεσία του Υπ.Υγείας υπό τον κ.Λοβέρδο να «λύσει» το γόρδιο δεσμό με μια ευφάνταστη επιλογή. Επιβολή ειδικού φόρου στα κέντρα διασκέδασης και πλήρη ελευθερία στο κάπνισμα!!

Λαμβάνοντας μαθήματα από την αντίστοιχη επιβάρυνση στα εργοστάσια με την καταβολή τιμήματος για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ο κ.Λοβέρδος φαίνεται να αναζητεί συνειρμούς  ανάμεσα στις βιομηχανικές μονάδες και τους χώρους διασκέδασης από τη μια, και ανάμεσα στις τσιμινιέρες και τα ανθρώπινα πνευμόνια, από την άλλη!!

Με την ίδια λογική λοιπόν που οι εταιρείες πληρώνουν έναν τίμημα για την υπερβολική εκπομπή ρύπων, συμβάλλοντας οικονομικά στην κρατική προσπάθεια προώθησης «πράσινων» πολιτικών σε άλλα επίπεδα, οι καταστηματάρχες θα επιδοτούν τις έρευνες για την καταπολέμηση του καρκίνου; Ίσως τότε θα έπρεπε στα πλαίσια της οξυμένης φαντασίας τους να ονομάσουν το νέο φόρο, «καρκινόσημο».

Μετατρέπουμε λοιπόν τη θεμιτή επιλογή του καπνίσματος σε παράγοντα μετατροπής των χώρων διασκέδασης σε γκέτο, αφού οι μη καπνίζοντες, οι έχοντες αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα είτε αποκλείονται από αυτή τη δραστηριότητα, είτε τους επιβάλλεται να υποστούν τις γνωστές βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Δεν μπορούμε όμως να μην αναγνωρίσουμε στον Υπ.Υγείας τη συμβολή του στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών! Άλλωστε όλα έχουν ένα τίμημα σε αυτή η ζωή ή μήπως όχι;


Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος


Share/Bookmark

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS