Η ανάπτυξη στη διάρκεια των ημερών του ζητήματος της κατάληψης μέρους της Νομικής σχολής Αθηνών από λαθρομετανάστες δεν καταδεικνύει απλώς το εύρος του συγκεκριμένου προβλήματος. Άλλωστε αυτό αποτυπώνεται εμφατικά στη σκληρή καθημερινότητα, με την έξαρση της εγκληματικότητας, του παρεμπορίου και της πορνείας. Αποτυπώνεται στην εικόνα εξαθλίωσης σε πολλά σημεία της πόλης και στην ανασφάλεια των πολιτών. Αυτό που αναδεικνύει σε όλο του το μεγαλείο είναι η αναποτελεσματικότητα της κρατικής διαχείρισης και σε θέματα ασφάλειας και έννομης τάξης καθώς και η ευκολία με την οποία διαχέεται η νοοτροπία της «επιβολής» των όποιων διεκδικήσεων, όσο μεμονωμένων κι αν είναι, με εκβιαστικές πρακτικές, άσκοπης κοινωνικής αναταραχής.
Όταν θεωρούμε ως κεκτημένο του συνδικαλιστικού κινήματος την παρακώλυση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο βωμό της απρόσκοπτης έκφρασης κάθε διαμαρτυρίας (ακόμα κι αν αυτή εκφράζει μερικές δεκάδες ανθρώπων). Όταν δικαιολογούμε κάθε εγκληματική δραστηριότητα στα πλαίσια μιας στρεβλής θεώρησης του ρόλου του πανεπιστημιακού ασύλου, αδυνατώντας να ξεπεράσουμε παρωχημένα σύνδρομα του παρελθόντος, ποιο μήνυμα δίνουμε για το αξιακό μας σύστημα διεθνώς και ποιες συμπεριφορές ενεργοποιούμε ακόμα και στους λαθρομετανάστες; Αφήστε που σε αυτή την περίπτωση το «έγκλημα» υπήρξε οργανωμένο από αυτόκλητους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών (από την πολιτική, το Πανεπιστήμιο και την αυτοδιοίκηση), που μόνο λύσεις δεν προσφέρουν και στα δικά τους αδιέξοδα;
Ότι λοιπόν εκθρέψαμε και συντηρήσαμε με τόση συνέπεια ως αντιπροσωπευτικό δείγμα κοινωνικής ανεκτικότητας, έρχεται τώρα να μας εκδικηθεί με τον πιο κωμικοτραγικό τρόπο. Μοιάζει πλέον, η αυτονόητη επιβολή των νόμων, με συστημική αδυναμία του πολιτικοκοινωνικού μας γίγνεσθαι.
Αποτελεί και ξεκάθαρο, στρατηγικό ατόπημα η ανικανότητα μας στη συνολική διαχείριση της λαθρομετανάστευσης με ορθή, σταθερή φύλαξη των συνόρων, ολοκληρωμένου πλάνου υποδοχής, συντονισμένης πίεσης προς την Ε.Ε. για τον επαναπροσδιορισμό των όρων χορήγησης πολιτικού ασύλου και του σχεδίου επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης (με τη συναίνεση κι άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα) αλλά και με την αναζήτηση και παραδειγματική τιμωρία των "λαθρεμπόρων" απελπισμένων ανθρώπινων ψυχών.
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος
0 σχόλια