Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΤΡΑΠΕΖΕΣ - Τραπεζικές «ανασφάλειες» με κυβερνητική παρέμβαση

Όσο κι αν το τραπεζικό μας σύστημα δεν διέτρεξε κίνδυνο παρόμοιο με αυτό άλλων Δυτικών χώρων, λόγω της σχετικά περιορισμένης έκθεσης σε τοξικά ομόλογα, η δημοσιονομική κρίση, με τη βαθιά ύφεση που έφερε, και τη ραγδαία άνοδο των επισφαλειών δημιούργησε ένα ασταθές περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας. Οι συγχωνεύσεις τραπεζών με προφανή οφέλη στους παραπάνω παράγοντες για τις ίδιες και οικονομίες κλίμακας σε επίπεδο κόστους μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά και για την επάρκεια και τους όρους χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Το άγχος όμως της κυβέρνησης για μια τέτοια εξέλιξη, την οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες λαθεμένες εκτιμήσεις και κινήσεις που μάλλον ποδηγετούν παρά «ευεργετούν» αυτή την προοπτική.


Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της «Πειραιώς», το περασμένο καλοκαίρι, για την εξαγορά «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» και «Αγροτικής», μια κίνηση που πολλοί ερμήνευσαν ως κυβερνητικά κατευθυνόμενη για την ανάδειξη κλίματος συγχωνεύσεων, ακολούθησε η τωρινή πρόταση της «Εθνικής» προς την “ALPHA”. Ανεξάρτητα από το αν οι όροι που προσφέρθηκαν ήταν εξαιρετικοί ή όχι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η άρνηση της “ALPHA” οφείλεται σε διαπραγματευτική τακτική, ύπαρξη εναλλακτικής παρόμοιας προοπτικής με άλλο ίδρυμα ή απλά, όπως λένε κάποιοι, σε αντίδραση στα χρηματιστηριακά παιχνίδια που παίχτηκαν εις βάρος της χωρίς οι ίδιοι να προλάβουν να επωφεληθούν της συγκυρίας.

Ήδη οι αντιδράσεις διεθνών παραγόντων της αγοράς αντιμετωπίζουν με καχυποψία την όλη εξέλιξη, αφήνοντας υπονοούμενα για χρηματιστηριακή χειραγώγηση, τοποθετώντας στο κάδρο των ευθυνών και τον υπ. Οικονομικών που λειτούργησε μια ακόμα φορά, όχι ως θεσμικός παράγοντας, αλλά με τη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Το γεγονός είναι, ότι οι προοπτικές επαναγοράς μέρους του Ελληνικού χρέους στο οποίο υπάρχει σημαντική έκθεση των εγχώριων τραπεζών, με τις όποιες συνέπειες θα υπάρξουν για τη ρευστότητα τους, και η πιθανή αυστηροποίηση των επόμενων τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθιστούν σχεδόν επιτακτική την προώθηση κινήσεων βελτίωσης των θέσεων τους.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις άμεσα, που μπορεί να κινούνται από την θετική τελική έκβαση στο υπάρχον σενάριο «Εθνικής»-ALPHA, έως την επανεμφάνιση σεναρίων για εξαγορά των κρατικών τραπεζών (στα πλαίσια και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων). Αρκεί η κυβερνητική αναβλητικότητα κι η αγωνία να μην υποθάλψουν και πάλι τις προσπάθειες της αγοράς, παίζοντας έναν παρωχημένο παρεμβατικό ρόλο που μόνο προβλήματα δημιουργεί συνολικά στην κατάσταση και τη διεθνή αξιολόγηση της οικονομίας μας.


Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS