Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΕΡΓΙΑ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΝΔ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΓΚΑΛΟΣ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Με τη «μάσκα» του λαγού και τη σκέψη του «τρελού»;

Μας εκπλήσσει όλο και περισσότερο με τις δηλώσεις του, αν αυτό είναι πλέον δυνατόν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σε πρωινή συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν δίστασε να αναπτύξει επιχειρήματα, πέρα από κάθε φαντασία, σχετικά με τους λόγους που η ανεργία εκτινάσσεται προς το 15% αλλά και να αμφισβητήσει ευθέως την εικόνα κατάρρευσης της αγοράς, με τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Ο ρόλος του, ως πολιτικός «λαγός» για μελλοντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι γνωστός. Αυτή όμως η προσέγγιση καίριων κοινωνικών ζητημάτων, μέσα από την σκέψη του «τρελού» που αμφισβητεί και αυταπόδεικτες αλήθειες, είναι τουλάχιστον προσβλητική για τη νοημοσύνη των πολιτών και τη δεινή καθημερινότητα στην οποία αναγκάζονται να αντεπεξέλθουν.Stage!

Η έκρηξη της ανεργίας, που προς το παρόν έχει αφήσει περίπου 250000 επιπλέον νέους συμπολίτες μας χωρίς εργασία και προβλέπεται να προστεθούν τουλάχιστον άλλες εκατό χιλιάδες εντός του έτους, οφείλεται κατά τον Πάγκαλο στο γεγονός ότι η ΝΔ συγκρατούσε τεχνηέντως χαμηλά τα ποσοστά ανεργίας με την πρόσληψη πληθώρας δημοσίων υπαλλήλων. Δεν διευκρίνισε βέβαια ότι οι όποιες προσλήψεις επί ΝΔ ήταν σε πολύ μικρό βαθμό, μονίμων υπαλλήλων, αλλά αφορούσε κυρίως την αναπαραγωγή της λογικής των συμβασιούχων μέσω των

Ξέχασε φυσικά την τακτοποίηση από τη ΝΔ μεγάλου μέρους συμβασιούχων που κάλυπταν πάγιες ανάγκες, αλλά το ΠΑΣΟΚ προτιμούσε να τους κρατά επί δεκαετίες δέσμιους για ψηφοθηρικούς λόγους. Πόση υποκρισία θα πρέπει να υποκρύπτει μια τέτοια δήλωση και πόση αγανάκτηση θα πρέπει να δημιουργεί σε εκατομμύρια πολιτών που βίωσαν την άγρια κομματική λογική προσλήψεων στο δημόσιο τη δεκαετία του ’80, χωρίς καμιά αξιοκρατική διαδικασία και συχνά ατόμων χωρίς τα ελάχιστα προσόντα.

Όσον αφορά το ζήτημα της ύφεσης στην οικονομία, το να δηλώνεις επίσημα ότι δεν μ μπορούμε να δίνουμε την εικόνα ενός διαλυμένου παραγωγικού ιστού, με το επιχείρημα ότι δεν κλείνουν μόνο αλλά ανοίγουν και καταστήματα, είναι ο ορισμός του φαρισαϊσμού. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν με απρόβλεπτο ρυθμό και είναι δεδομένο, εδώ και τουλάχιστον μια διετία, ότι αυτοί που κάνουν έναρξη εργασιών είναι σημαντικά λιγότεροι από αυτούς που κλείνουν τα βιβλία τους στην εφορία.

Επιπρόσθετα, δεν αποτελεί εχέγγυο ισορροπίας για την αγορά το γεγονός ότι κάποιες έως χθες επιτυχημένες επιχειρήσεις αποσύρονται κάτω από την αδυναμία αντιμετώπισης των συνθηκών, τη στιγμή που κάποιες καινούριες ανοίγουν με αμφίβολα αποτελέσματα και αποδεδειγμένα με μειωμένο ορίζοντα λειτουργίας. Σχεδόν μισές επιχειρήσεις δεν υφίστανται μετά τα τρία πρώτα χρόνια. Το ισοζύγιο λοιπόν είναι εξαιρετικά αρνητικό και είναι πρόκληση για την αγορά ο Νο.2 της κυβέρνησης που δημιουργεί και επιτείνει αυτά τα αδιέξοδα να προσποιείται ότι δεν γνωρίζει ή ακόμα χειρότερα να διαστρεβλώνει εσκεμμένως την αλήθεια για μικροπολιτικούς λόγους.


Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS