Ετικέτες

Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΙΕΘΝΗ , Ε.Ε. , ΕΛΛΑΔΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΤΟΥΡΚΙΑ - Τα όρια των Τουρκικών προκλήσεων

Η διαχρονικά προκλητική στάση της εκάστοτε Τουρκικής ηγεσίας έναντι της Ελλάδας ξεπέρασε κάθε όριο με τις τελευταίες δηλώσεις του Υπ. Εξωτερικών κ.Νταβούντογλου. Μια μέρα πριν την επίσκεψη του στη χώρα μας έθεσε ξεκάθαρα το Καστελόριζο εκτός της εθνικής μας κυριαρχίας, αμφισβητώντας ευθέως, με τη νοοτροπία ενός νέου casus belli, τη δυνατότητα μας να χαράξουμε ΑΟΖ ακόμα και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής (Κύπρο, Αίγυπτο). Την επομένη με χαρακτηριστικά απρεπές ύφος αντέτεινε, στο θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, το πρωτοφανές επιχείρημα ότι και οι Έλληνες ίπτανται πάνω από το Αιγαίο, ως σαν να αναφερόταν σε μια de facto υπό συν διαχείριση θάλασσα.

Ποια ήταν η Ελληνική αντίδραση στην απροκάλυπτα θρασύτατη στάση του κ.Νταβούντογλου, που δεν κινήθηκε ούτε καν στα συνήθη υποκριτικά πλαίσια των διπλωματικών συμπεριφορών μιας επίσημης επίσκεψης σε ξένη χώρα; Επί της ουσίας καμία; Περιορίστηκε σε τυπικότητες, αβροφροσύνες και γενικόλογες αναφορές για ανάδειξη κλίματος συνεργασίας.

Φανταζόμαστε τις διεθνείς αντιδράσεις, τις επιπλήξεις και τις νουθεσίες από όλες τις πλευρές αν ένας αντίστοιχου βεληνεκούς ‘Έλληνας πολιτικός είχε προβεί σε τόσο ευθεία δήλωση επιβουλής των Τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων! Στην περίπτωση Νταβούντογλου όμως όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε κανένας διεθνής παράγοντας (τουλάχιστον η Ε.Ε. με το θεωρητικά έννομο συμφέρον για τα σύνορα της) αλλά ούτε καν η Ελληνική κυβέρνηση ένιωσε την ανάγκη να σκληρύνει τη στάση της λεκτικά και πρακτικά, ιδιαίτερα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Τουρκική ηγεσία εντείνει μια πολιτική που θεωρεί ότι η Ελλάδα στην σημερινή οικτρή οικονομική της κατάσταση αποτελεί εύκολο στόχο για την επίτευξη μιας ετεροβαρούς διευθέτησης των υπαρκτών και ανύπαρκτων διμερών ζητημάτων μας. Προσθέτει μάλιστα συνεχώς ή αναδεικνύει περαιτέρω ζητήματα. Η παθητική δική μας στάση και η ουσιαστικά προειλημμένη απόφαση για πλήρη «διακανονισμό» των θεμάτων μέσω της παραπομπής τους στη διαμεσολάβηση του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, οδηγεί στη γνωστή λογική των «έντιμων» συμβιβασμών» «πασπαλισμένων» για καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση με την προοπτική κάποιων οικονομικών οφελών από την αμεσότερη εκμετάλλευση του όποιου φυσικού πλούτου του Αιγαίου αποδειχτεί ικανός προς αξιοποίηση.


Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος


Share






0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS