Ετικέτες

Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Το αίτημα των εκλογών κι η στάση της ΝΔ

Αρκούσε η σχετική δήλωση ενός κορυφαίου στελέχους για να επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα του αιτήματος προκήρυξης εκλογών από τη ΝΔ. Μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης στους οποίους το ΠΑΣΟΚ έχει ξεδιπλώσει πλήρως τους στόχους και την τακτική του, έχοντας μάλιστα υφαρπάξει την ψήφο με λαϊκίστικες υποσχέσεις που αποδείχθηκαν έπεα πτερόεντα, η προσφυγή στη λαϊκή κρίση φαντάζει ως θεμιτή επιλογή. Πέρα όμως από τους ανέξοδους βερμπαλισμούς η αποτελεσματικότητα μιας κίνησης πρέπει να ειδωθεί μέσα από τρία πρίσματα. Το θεσμικό, το πολιτικό-κομματικό και το επικοινωνιακό.

Από θεσμικής άποψης η αξιωματική αντιπολίτευση φυσικά και δεν μπορεί να επιβάλλει εκλογές (πλέον ούτε η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις επιβάλλει., αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας, πράγμα αμφίβολο!). Πέρα από την αυστηρή και τεκμηριωμένη κριτική καθώς και την υποβολή εφικτών εναλλακτικών προτάσεων, δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει προσφυγή στις κάλπες. Ούτε αποτελεί κατάκτηση ή ένδειξη δυναμισμού η συνεχής επίκληση των εκλογών, όσο κι αν μπορεί πρόσκαιρα να ικανοποιεί επιφανειακά σε θυμικό επίπεδο. Η «αυτιστική» προσέγγιση, του επιμένω να ανακινώ ένα θέμα που δεν ελέγχω την εξέλιξη του, στην πλειοψηφία των πολιτών ακούγεται ως πολιτικάντικη, παλαιοκομματική τακτική

Σε καθαρά πολιτικό – κομματικό επίπεδο, η συζήτηση για το αν συμφέρουν τη ΝΔ οι πρόωρες εκλογές προσφέρει σοβαρά επιχειρήματα κι από τις δυο πλευρές του νομίσματος. Η κοινωνική δυσαρέσκεια από την ακολουθούμενη πολιτική είναι τεράστια ακόμα κι αν δεν εκφράζεται πάντοτε με μαζικές ή έντονες αντιδράσεις. Η κριτική του Αντώνη Σαμαρά για τα αδιέξοδα της, επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο και το άλλο μίγμα πολιτικής που εξαρχής είχε προτείνει αρχίζει να αποκτά ευήκοα ώτα εντός κι εκτός Ελλάδας.

Αρκούν όμως αυτά τα ενθαρρυντικά σημάδια, ώστε να ελπίζει βάσιμα  ΝΔ σε επικράτηση της στην επόμενη αναμέτρηση; Η συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, οι ευθύνες που καταλογίζουν οι πολίτες σε επιλογές και πρόσωπα της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας (δίκαιες και μη), οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες που σταδιακά επανακαθορίζονται και η αναδιοργάνωση (ανανέωση) του κομματικού μηχανισμού, η ανάγκη εξειδίκευσης κι απλοποίησης του μηνύματος της, ώστε να καταλήξει κατανοητό στον καθένα, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που δημοσκοπικά, τουλάχιστον, η διαφορά μειώνεται από την αποσύνθεση της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ κι όχι την άνοδο των δικών της ποσοστών.

Από την άλλη είναι θεμιτό κάποιοι να θεωρούν ότι σε αυτό το κλίμα και με την ανάλογη προεκλογική διαχείριση, οι ελπίδες για νίκη, δεν είναι περιορισμένες. Αυτή όμως η συζήτηση δεν αφορά αυτό, καθεαυτό το αίτημα των εκλογών αλλά τις προοπτικές εκλογικής καταγραφής και δεν έπρεπε να αποτελούν συστατικό εμπλοκής του καθαρού μηνύματος που πρέπει να δίνει η παράταξη σε αυτό το ζήτημα.

Ερχόμαστε λοιπόν νομοτελειακά στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος που αφορά κυρίως και το θέμα που προέκυψε με τις πρόσφατες δηλώσεις. Η ηγεσία της ΝΔ και ο εκπρόσωπος τύπου, έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν φοβούνται τις εκλογές (χαρακτηρίζοντας τες ως καλοδεχούμενες), αναγνωρίζοντας όμως, το δεδομένο, ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αποποιήθηκαν ένα άνευ ουσίας βερμπαλιστικό αναμάσημα που μπορεί σε μερίδα της κομματικής βάσης να φαντάζει ως ένδειξη δυναμισμού (ανέξοδου κι ανεδαφικού) αλλά η κοινωνία αντιλαμβάνεται ως κουραστική αναπαραγωγή επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, χωρίς όμως να δείξει σημάδια φυγομαχίας ή λιποψυχίας.

Το μήνυμα είναι απλό και σαφές για όσους δεν θέλουν να ξοδεύονται σε περιστασιακές φωνασκίες και σέβονται τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού. Εναπόκειται στα στελέχη της παράταξης να κατανοήσουν πλήρως αυτό το μήνυμα επιδεικνύοντας ταυτόχρονα το δυναμισμό και το ρεαλισμό της ηγεσίας τους, αφήνοντας στην άκρη προσωπικές αντιλήψεις ή την επικοινωνιακή τους αδυναμία που εκλαμβάνονται ως φοβική στάση της ΝΔ απέναντι σε μια ενδεχόμενη εκλογική μάχη.


Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS