Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , ΘΕΣΜΟΙ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΝΔ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Από τον Ψωμιάδη στον.... Μαντέλη

Η παλλαϊκή διάθεση για τιμωρία των επίορκων πολιτικών, έρχεται αντιμέτωπη με την οικτρή πραγματικότητα. Ασαφείς εξελίξεις σε σημαντικές υποθέσεις, περιορισμένης έκτασης ή και επιλεκτικές διώξεις, δικαστικές αποφάσεις με προφανή (;) πολιτική χροιά. Στην υπόθεση Ψωμιάδη, που τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, ήρθε να προστεθεί κι η απόφαση (καταδικαστική με αναστολή) για την μη κατάθεση πόθεν έσχες από τον κ.Μαντέλη. Μπορούν όμως οι δυο υποθέσεις να ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο και αρκούν οι διευθετήσεις τέτοιων ζητημάτων για να εκτονώσουν την κοινωνική επιταγή για βαθιά κάθαρση στο πολιτικό σύστημα.

Το ζήτημα Ψωμιάδη, πέρα από το προφανές της μείωσης ενός προστίμου, που δεν αφορά τη συστηματική διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσω προμηθειών, αναδεικνύει δυο βασικά ερωτήματα:

- Εάν όντως υπήρξε θετική γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της νομαρχίας ώστε να προχωρήσει ο περιορισμός του προστίμου, πάνω σε ποια βάση και στηριγμένη σε ποιες ασάφειες του νομικού πλαισίου, έγινε;

- Αναλογιζόμενος και το πρόσφατο συμβάν του πυροβολισμού σε λεωφορείο για την καταβολή προστίμου ελλείψει εισιτηρίου, μήπως θα πρέπει να αναλογιστεί το κράτος την αποτελεσματικότητα του ύψους κάποιων προστίμων που τελικά σπάνια εισπράττονται;

Από την άλλη η περίπτωση Μαντέλη αποτελεί την επιτομή της διαφθοράς, αφού συνδυάζει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων πολυεθνικών εταιρειών με την καταβολή παράνομου χρηματικού αντιτίμου (εν είδει «χορηγίας», όπως την ονόμασε ο ίδιος!). Ακόμα και η μη κατάθεση δήλωσης πόθεν έσχες δεν μπορεί να εκληφθεί παρά μόνο ως αναπόσπαστο κομμάτι της προηγούμενης δραστηριότητας. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει θέμα μη εξάντλησης της αυστηρότητας στην επιβολή ποινής.

Παρόλα αυτά όμως η τελική, με αναστολή, απόφαση, σε αντίθεση με την πρόταση του εισαγγελέα, έδωσε την αίσθηση μιας «βελούδινης» διευθέτησης. Έρχεται λοιπόν ο πολίτης να αναρωτηθεί για τη ύπαρξη η μη σκοπιμότητας στην επιλεκτική «σκληρότητα» των αποφάσεων, κι αν αυτή η λογική μπορεί να οδηγήσει για μια ακόμα φορά το πολιτικό και δικαστικό κατεστημένο στην «τακτοποίηση» υποθέσεων με τρόπο που να θίγεται, το ίδιο, όσο το δυνατόν λιγότερο.

Αυτή η έμφυτη, πλέον, καχυποψία, είναι που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ριζικών και καινοτόμων αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες και τα πεδία των θεσμών μας. Μόνο μέσα από μια τέτοια διευρυμένη διαδικασία υπάρχει η ελπίδα, να επανακτήσουν σταδιακά μέρος της αξιοπιστίας τους, τα δημόσια δρώμενα και οι συμμετέχοντες σε αυτά.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS