Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΝΔ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Απορίες και… κριτική για το πρόγραμμα επανεκκίνησης της ΝΔ

Όπως ήταν φυσικό οι ανακοινώσεις του Αντώνη Σαμαρά, εκτός από την επικρότηση της αγοράς και την ικανοποίηση σημαντικού μέρους της κοινής γνώμης δέχτηκαν και την ανάλογη κριτική. Μια κριτική που εκτείνεται από εύλογες απορίες για συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος, διευκρινήσεις ή πιθανώς αναγκαίες επιπρόσθετες αναφορές, έως την κακόβουλη και συχνά μηδενιστική αντίδραση όσων επιμένουν να αντιμετωπίζουν τη μνημονιακή «συνταγή» που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο, ως τον απόλυτο μονόδρομο.

Οι λογικές απορίες αφορούν, για παράδειγμα, την ανάγκη για μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων προτάσεων ανά οικονομικό τομέα ή περιφέρεια της χώρας (σημεία στα οποία ο Πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε περαιτέρω ανάλυση). Αφορούν βέβαια και την πιο συγκεκριμένη αναφορά στους τομείς και τις αντίστοιχες δράσεις περικοπής κρατικής σπατάλης, τον ανασχεδιασμό των μηχανισμών (φορολογικών, ελεγκτικών κλπ) που θα φέρουν σε πέρας την πιο σύγχρονη κρατική λειτουργία και την εποπτεία της αγοράς.

Η υπερβολική έως κακόβουλη κριτική εστιάζεται στο πλαίσιο αλλά και μεμονωμένα μέρη του προγράμματος.

Επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου - Μπορεί άραγε να υπάρξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου; Τη στιγμή που υπουργοί της κυβέρνησης το αναφέρουν, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το υπονοούν παραδεχόμενοι το αδιέξοδο των όρων και του χρονοδιαγράμματος που μας επέβαλλαν και εταίροι μας στην Ευρωζώνη κατορθώνουν να επιτύχουν πολλοί καλύτερες συμφωνίες, είναι άδικο για τον τόπο να αρνούμαστε στους εαυτούς μας την δυνατότητα δυναμικής διαπραγμάτευσης στη βάση του κοινού καλού που συχνά μοιάζουν να παραβλέπουν οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες προσκολλημένες σε ιδεοληψίες του παρελθόντος και ορμώμενοι από πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη στα οποία στοχεύουν.

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων – Μια τέτοια ρύθμιση θα προσκρούσει στο ΣτΕ διατείνονται οι επικριτές της, δίνει μια αίσθηση επικρότησης της παρανομίας και συντελεί στην περιβαλλοντική καταστροφή. Καταρχάς, το κράτος μπορεί να νομοθετεί, αλλάζοντας όρους χρήσεις γης κι εντάσσοντας στο σχέδιο πόλης περιοχές που πλέον έχουν μετατραπεί σε οικισμούς. Η λογική της νομιμοποίησης είναι ακριβώς να μπει ένα τέλος σε  μια κατάσταση που ρητορικά καταδικάζεται αλλά πρακτικά δεν αντιμετωπίζεται και κατόπιν να υπάρξουν «δρακόντεια» μέτρα και ποινές για όσους τολμήσουν να παρανομήσουν. Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχει γίνει σαφής διαχωρισμός για μη νομιμοποίηση όσων παραβαίνουν βασικούς τέτοιους περιορισμούς.

Συντεχνίες – Παρά την ευθεία αντιπαράθεση Σαμαρά με τα συνδικαλιστικά συμφέροντα, κάποιοι έσπευσαν να εκλάβουν την αναφορά σου σε σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων ως «ομπρέλα» προστασίας στα κακώς εννοούμενα κεκτημένα. Μάλλον μπέρδεψαν την προστασία από τις συνθήκες «μεσαίωνα» της επινοικιαζόμενης ή ελαστικής εργασίας με τη συντήρηση των συμφερόντων κομματικοδίαιτων παραγοντίσκων.

Αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας – Παρά το γεγονός ότι ο Σαμαράς ήταν ο πρώτος που εγκαίρως ανέδειξε το θέμα, προτείνοντας από πέρσι μεθόδους άντλησης άμεσων ωφελειών, κάποιοι των ψέγουν για την αναφορά του σε προείσπραξη ποσών. Ποιοι επενδυτές θα προκαταβάλουν χρήματα για ακίνητα που ακόμα χρήζουν νομικών κι άλλων ρυθμίσεων. Αγνοούν άραγε ότι η προείσπραξη αφορά κυρίως εκροές μέσω τραπεζών ή την προεξόφληση μέρους μελλοντικών εσόδων. Οι φοροαπαλλαγές μάλιστα ιδιαίτερα όπου γίνει χρήση του κανόνα της «επιφανείας» καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του κατατεθέντος αρχικού ποσού.

Οργάνωση τύπου Ολυμπιάδας – Συγχέοντας την επίκληση Σαμαρά στη συνεισφορά των «ισχυρών», με όρους Ολυμπιάδας, σε ειδικά έργα όπως τα μουσεία, κάποιοι βιάστηκαν να ανακαλύψουν ταύτιση με τη συνολική διαχείριση της εποχής που υπόθαλψε «υπόγειες» και διεφθαρμένες διαδρομές, συναλλαγές και διαδικασίες. Το άλμα στη σκέψη από το ειδικό στο γενικό ήταν τεράστιο και πιθανότατα εκ του πονηρού. Ας μην κρίνουν όμως εξ ιδίων τα αλλότρια!


Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share


3 σχόλια

  1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ! ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;

  2. Αναρωτιεμαι εαν τα οσα θα αντιπαραθεσω εδω θα τυχουν δημοσιευσης.... ετσι κι αλλιως ομως θα θεσω μερικες αποριες που εχω σχετικα με το Ζαπειο ΙΙ
    Η περιφημη Α.Ο.Ζ ειναι η οχι ζωτικοτατης σημασιας και εαν ναι γιατι ειναι προτελευταια στην λιστα των υπο εξεταση θεματων που μας παρουσιαστηκε ???
    Ειναι η οχι ισως το ισχυροτερο χαρτι και εργαλειο για να μπορεσει η Ελλαδα μας να δανειστει με ευνοικοτατους ορους?
    Η πλειοψηφια του Λαου και βεβαιως και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ δεν δεχεται το ΑΝΤΥΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ και ΠΑΡΑΝΟΜΟ μνημονιο που ο νεος ΠΑΠΑΣ ο ΑΛΑΘΗΤΟΣ Παπακωνσταντινου υπογραφει χωρις καν την συζητηση και εγκριση των ορων του απο τα 3/5 του Κοινοβουλιου...προτιθεται να αναθεωρησει την σταση του ο Αρχηγος και να καταγγειλει την ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΝΑΤΙΚΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ κυβερνηση ΜΑΖΙ με τον επιορκο Προεδρο της δημοκρατιας ???
    Ελπιζω να αλλαξει σταση ο Προεδρος ...εαν δεν εχει τα κοτσια για ανατροπες και ρηξεις , τοτε το συντομωτερο δυνατον ας προκυρηξει ΣΥΝΕΔΡΙΟ εδω και τωρα για να δουμε απο πια πορτα θα φυγει η ατυπη συναινεση και οι εμπνευστες της.

  3. Ειλικρινά πιστεύετε ότι η σημαντικότητα του θέματος της ΑΟΖ παραβλέπεται από το Σαμαρά κι αυτό αποδεικνύεται από τη σειρά με την οποία αναφέρθηκε σε αυτό. Αντί να τονίσουμε την ξεκάθαρη θέση του στο ζήτημα αναζητούμε σημεία τριβής εκεί που δεν υπάρχουν. Όσο για την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου η απλή καταγγελία της που ακριβώς θα οδηγήσει. Μήπως εκεί που θα οδηγήσει και η αναπαραγωγή ως "παπαγάλου" του αιτήματος των εκλογών όταν δεν μπορεί να της επιβάλλει ή της πρότασης μομφής για να προσφέρει απλά τη δυνατότητα επανασυσπείρωσης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα είναι να υπάρξει εξέταση του τρόπου που φτάσαμε στο μνημόνιο και να αναζητηθούν οι ευθύνες όλων. Κι αυτό το υποσχέθηκε ξεκάθαρα ο Σαμαράς.

Leave a Reply

SYNC BLOGS