Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΙΕΘΝΗ , ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , ΔΝΤ , ΗΠΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ - Ο Στρος Καν και το πρεζόνι του Χάρλεμ!!

Μπορεί να αντιμετωπίζεται από τις αρχές, ο επικεφαλής του ΔΝΤ και μέχρι πριν το συγκεκριμένο συμβάν πιθανότερος νέος πρόεδρος της Γαλλίας, με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται στο οποιοδήποτε πρεζόνι του Χάρλεμ; Αυτή η απορία γνωστού τηλεοπτικού αστέρα της δημοσιογραφίας, μέσα στην αφοπλιστική αφέλεια της, περικλείει όλα τα συστατικά της νοοτροπίας που επί δεκαετίες συντηρεί τις στρεβλώσεις της δημόσιας ζωής. Σαν επιστέγασμα στην ανάγκη προστασίας της εικόνας του ισχυρού έρχεται να προστεθεί και η βαθυστόχαστη ανάλυση για τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που διαδραμάτιζε, κατά τη γνώμη τους, στις οικονομικές εξελίξεις της Ευρωζώνης.

Το πρόβλημα με αυτό το σκεπτικό δεν είναι απλά ότι συγχέει την επαγγελματική ή κοινωνική διαδρομή ενός ατόμου με την προσωπική συμπεριφορά του και ότι, ακόμα κι αν δεν λέγεται ευθέως, υπονοεί την ανωτερότητα όσον αφορά το τεκμήριο της αθωότητας του κάθε ισχυρού παράγοντα σε σχέση με το «τυχαίο» πρεζόνι. Η ουσία του ζητήματος είναι η υποκρισία μιας κοινωνίας απέναντι στις κοινωνικές συνθήκες που, πέρα από την όποια αποδεδειγμένη η μη γονιδιακή προδιάθεση για συγκεκριμένες, αποκλίνουσες κοινωνικά, συμπεριφορές, καθορίζουν το πλαίσιο των δυνατοτήτων ανάπτυξης του κάθε ατόμου.

Παραβλέποντας τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, την περιορισμένη πρόσβαση στη γνώση και την εργασιακή ανέλιξη κι όλους τους άλλους παράγοντες που ενισχύουν περαιτέρω την εγκληματικότητα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, προσχωρούμε με ευκολία σε προκαταλήψεις και ελιτίστικες προσεγγίσεις. Ζητούμε την προστασία από την «κακή» προβολή για τους ισχυρούς που ακόμα κι αν πληγεί η εικόνα τους και οι μελλοντικές επιδιώξεις τους, δεν θα επηρεαστεί καίρια το επίπεδο ζωής τους, ενώ αδιαφορούμε για το «πρεζόνι του Χάρλεμ» αντιμετωπίζοντας το, ουσιαστικά, ως «καμένο χαρτί».

Για πολλά θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς την αντιφατική Αμερικανική κοινωνία, σε μια σειρά θεμάτων. Από υποκρισία και φοβικές αντιδράσεις έως ρατσισμό. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι με όλες τις ανισορροπίες και τις υπερβολές του, το σύστημα της, διαθέτει ένα ελάχιστο επίπεδο ισονομίας και αξιοκρατίας που διατηρεί σε σημαντικό βαθμό τη συνοχή μιας χώρας που ως χωνευτήρι ετερόκλητων συστατικών κατορθώνει να διατηρεί τη σταθερότητα της.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS