Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΝΤ , Ε.Ε. , ΜΝΗΜΟΝΙΟ , ΝΔ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Επιβολή ετεροχρονισμένης συναίνεσης!

Η συναίνεση ως θεωρητική αναφορά είναι επιθυμητή από τους πάντες. Στην πολιτική όμως ουσία στις λέξεις δίνουν το πλαίσιο, τα πρόσωπα και οι διαχρονικές επιλογές τους. Είναι απορίας άξιον πως το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι διαθέτει πλέον έστω και τα ελάχιστα εχέγγυα για να αποζητάει τη συναίνεση. Είναι αυτοί που δεν προσέφεραν, όταν τους ζητήθηκε από τον Καραμανλή, ούτε ψήγματα στήριξης σε αυτονόητες κινήσεις. Είναι αυτοί που επαίρονταν για τη φιλολαϊκή πολιτική που θα ακολουθούσαν για να καταλήξουν σε οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων. Είναι αυτοί που προχώρησαν στην αδιαπραγμάτευτη υπογραφή του μνημονίου χωρίς καμιά εθνική συνεννόηση, κατηγορώντας μάλιστα για λαϊκισμό το Σαμαρά που επισήμαινε εγκαίρως τα αδιέξοδα του. Είναι αυτοί που αρχικά λοιδόρησαν τις προτάσεις του για ταχύτερη έξοδο από το μνημόνιο και μετέπειτα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αντιγράψουν κάποιες από αυτές.

Μεγαλύτερη όμως απορία γεννά η απροκάλυπτη ανάμειξη των Τροϊκανών στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Ενώ δεν διανοήθηκαν να ζητήσουν ανάλογο «σιωπητήριο» την κρίσιμη στιγμή της υπαγωγής μας στις επιταγές τους, έρχονται τώρα που και οι ίδιοι, πλέον, με δηλώσεις τους διαπιστώνουν ατέλειες στους όρους και το χρονοδιάγραμμα (πρόσφατες είναι οι σχετικές αναφορές του Όλι Ρεν!), να επιβάλουν ουσιαστικά την κατάργηση της κοινοβουλευτικής τάξης! Πως αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις την απαίτηση, επί μιας κυρίαρχης (;) χώρας, να ομονοήσει η αντιπολίτευση της στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής;

Εκτός κι αν πήραν την απόφαση να αφήσουν στη άκρη τις επικοινωνιακές «φούσκες» περί γενικών στόχων (έλλειμμα, χρέος, περιορισμό κράτους) που τίθενται από την Τρόικα και δήθεν ελευθερίας επιλογής στην κυβέρνηση ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα μέσω των οποίων θα τους επιτύχει. Είναι προφανές ότι πέρα από τις όποιες καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις (ελεύθερα επαγγέλματα, άνοιγμα αγορών, φοροδιαφυγή, τομέας υγείας κλπ) οι οποίες οφείλονται σε κυβερνητική ανικανότητα κι έλλειψη θέλησης σύγκρουσης με συμφέροντα που αγγίζουν τον διαχρονικό κομματικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, η αποτυχία του μνημονίου έχει να κάνει και με δυο εγγενείς αδυναμίες του.

Από τη μια. είναι οι τοκογλυφικοί όροι δανεισμού και το πιεστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής που αυξάνουν υπέρογκα, αντί να περιορίζουν, το χρέος, καθιστώντας την εξυπηρέτηση του ακόμα πιο δύσκολη. Ανεξάρτητα από το πόσο πιστή θα ήταν η εφαρμογή του μνημονίου, ένα χρέος που θα ξεπερνούσε, ακόμα και με τις αρχικές προβλέψεις, το 150%, έδινε στις αγορές την εντύπωση ότι η χώρα απλά καθυστερεί την αναδιοργάνωση του, ώσπου οι δανειστές της να προλάβουν να τακτοποιήσουν κάπως τα του οίκου τους. Άλλωστε κανείς δεν μπορούσε να πεισθεί ότι με αυτό το παραγωγικό μοντέλο θα ήμασταν ικανοί να πετύχουμε, κάποια στιγμή, σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3%, ώστε να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε μακροπρόθεσμα το χρέος μας!

Από την άλλη, η λογική του αποπληθωρισμού δεν λειτούργησε, όχι μόνο λόγω της υπεροφορολόγησης που κράτησε ψηλά τον τιμάριθμο (άλλωστε οι επιπτώσεις της ήταν γνωστές στους Τροϊκανούς όταν έθεταν τους στόχους!) αλλά κυρίως λόγω της αδυναμίας ελέγχου των στρεβλώσεων στην κάθετη αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας, της μεταφοράς δηλαδή του προϊόντος από την παραγωγή στην κατανάλωση. Έτσι τα και κρατικά έσοδα από την αγορά περιορίστηκαν και οδηγηθήκαμε σε έντονο στασιμοπληθωρισμό με συντήρηση των υψηλών τιμών σε περιβάλλον τεράστιας ύφεσης.

Έρχονται λοιπόν σήμερα να αναζητήσουν άλλοθι στον κοντόφθαλμο σχεδιασμό τους, μέσω της πίεσης για συναίνεση στο πολιτικό σύστημα. Αντί να συνετιστούν από τις εξελίξεις και να προχωρήσουν τουλάχιστον στις απολύτως απαραίτητες τροποποιήσεις και αναπτυξιακές παρεμβάσεις, αναλώνονται σε μικροπολιτικά παιχνίδια «αυτοκρατορικής» προσέγγισης. Φυσικό επακόλουθο βέβαια της αδιαπραγμάτευτης κυβερνητικής στάσης!

Μόνο που ματαιοπονούν αναζητώντας πρόθυμους στην πλευρά του Αντώνη Σαμαρά. Δημιουργικές προτάσεις έχουν γίνει από την πλευρά της ΝΔ και στήριξη δόθηκε σε μεταρρυθμίσεις που είναι μέρος του ιδεολογικού της στίγματος και το ΠΑΣΟΚ καταδίκαζε πεισματικά επί χρόνια! Από εκεί όμως ως την συνενοχή στα βήματα που οδηγούν τη χώρα ταχύτατα σε αναδιάρθρωση χρέους και νέο, σκληρότερο και με παραχώρηση περισσότερων κυριαρχικών δικαιωμάτων, μνημόνιο, η απόσταση είναι αβυσσαλέα και είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να καλυφθεί από τον Αντώνη Σαμαρά!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS