Μετά από ένα και πλέον χρόνο οριζόντιων εισοδηματικών περικοπών και υπερφορολόγησης (άμεσης και έμμεσης), με τα γνωστά πενιχρά δημοσιονομικά αποτελέσματα και τον πλήρη εκτροχιασμό των προβλέψεων για την ύφεση, οι «πεφωτισμένοι» μνημονιακοί εγκέφαλοι, εντός κι εκτός Ελλάδας, έρχονται να εντατικοποιήσουν τη χρήση μιας πολιτικής που θα διαψεύσει ακόμα και τις δικές τους αισιόδοξες προβλέψεις για μια αχτίδα ανάκαμψης και σημαντική μείωση του πληθωρισμού το 2012. Τα περισσότερα από τα φορολογικά μέτρα αποτελούν ένα ακόμα καρφί στην βαρύτατα πληγωμένη κατανάλωση συμπιέζοντας κυρίως τα εισοδήματα των μικρομεσαίων που κατευθύνονται σχεδόν ολοκληρωτικά προς αυτή.
Η αναμονή για θετικό πρόσημο (1,.1%) στο ρυθμό ανάπτυξης και συρρίκνωση του πληθωρισμού στο 0,7%, μόνο ως ανέκδοτο μπορούν πλέον να εκληφθούν. Η μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ κι η κατάργηση του χαμηλού (6,5%) για φάρμακα, έντυπα κλπ, η εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα μόνο απομειωτική επίδραση δεν θα έχουν στα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, αφού θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση τιμών ευρύτατο φάσμα καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών ευρείας χρήσης.
Ο περαιτέρω περιορισμός του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος με την αύξηση της άμεσης φορολογίας ακόμα και στους πιο χαμηλόμισθους, εφόσον το αφορολόγητο κινηθεί στα 6000 ευρώ, την επιβάρυνση των αυξημένων τελών κυκλοφορίας και διάφορες έκτακτες εισφορές, θα επιδεινώσουν καίρια τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του την υστέρηση μας σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, τις δυσλειτουργίες από τη μεταφορά της διαχείρισης του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες και τον περιορισμένης εμβέλειας νέο αναπτυξιακό νόμο, οι προοπτικές για να αποτελέσει και το 2012 μια ακόμα χρονιά ύφεσης, είναι μεγάλες.
Η αγορά και κατοχή ακινήτου βέβαια από βασική ανάγκη και οικογενειακή προτεραιότητα τείνει να μετατραπεί σε ιδιώνυμο έγκλημα! Η οικοδομή από μοχλός τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης γίνεται μια υπό διωγμό οικονομική δραστηριότητα. Σαν μην φτάνει η υπεροφρολόγηση από διάφορες πηγές (ΤΑΠ, ΦΜΑΠ κλπ), προχωρούν σε έκτακτη εισφορά (να θυμηθούμε ότι αντίστοιχες έκτακτες εισφορές για υψηλά εισοδήματα κρίνονται αντισυνταγματικές), αλλά κυρίως σε ουσιαστική μετατροπή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε φόρο κατοχής ακινήτου.
Εάν αυτό συνδυαστεί και με αύξηση των αντικειμενικών αξιών 20-30%, με βάση το αναμενόμενο όριο των 100000 ευρώ για την επιβολή εισφοράς, θα σημαίνει ότι ένα ακίνητο με σημερινή αντικειμενική 75000-80000 ευρώ θα εμπίπτει στη νέα φορολόγηση! Ουσιαστικά δηλαδή θα αφορά κάθε ελληνική οικογένεια! Σε αυτό το περιβάλλον ακόμα κι αν προχωρήσουν σε παροδική άρση του πόθεν έσχες για την αγορά 1ης κατοικίας, τα οφέλη για την κτηματαγορά θα είναι ανεπαίσθητα.
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος
0 σχόλια