Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΔΙΕΘΝΗ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΝΔ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Από την απόρριψη στη δικαίωση Σαμαρά

Δεν είναι μόνο τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου τύπου που αναπαράγουν τις προτάσεις του! Δεν είναι απλά η σταδιακή αλλαγή επιχειρηματολογίας και ρητορικής των εγχώριων μέσων! Ούτε καν οι αποσπασματικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που παρά τον εγκλωβισμό τους στη μνημονιακή λογική, αναφέρονται όλο και πιο έντονα στην ανάγκη ανάπτυξης, ευρωομολόγου, φορολογικής μεταρρύθμισης! Είναι κυρίως η αλλαγή στην αντιμετώπιση των θέσεων Σαμαρά από την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Ακόμα και οι πιο πιστοί υποστηρικτές του μνημονίου, αφού αναγνωρίζουν ότι οι οριζόντιες περικοπές κι η υπεφορολόγηση εξάντλησαν την όποια δυναμική τους, χωρίς εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα, προσφεύγουν στη προσέγγιση του προέδρου της ΝΔ για την προώθηση ενός εναλλακτικού, κοινωνικά ισορροπημένου και οικονομικά αποδοτικού πλάνου ταχύτερης εξόδου από την κρίση.


Είναι οι ίδιοι που πέρσι ιεραρχούσαν ως δευτερεύουσα προτεραιότητα την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, θεωρώντας την «πολυτέλεια» όσο δεν επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του ελλείμματος. Λοιδορούσαν την εμμονή Σαμαρά στην εκμετάλλευση κάθε δυνατού πόρου για την τόνωση της αγοράς! Αγνοούσαν την έγκαιρη αναφορά του σε αξιοποίηση της δημόσια ακίνητης περιουσίας μέσα από ένα στρατηγικό πλάνο κι όχι με βιαστικές διαδικασίες απαξίωσης της!

Είναι οι ίδιοι που φέτος αναφέρονταν στο άκαιρο της μείωσης της φορολογίας, όταν αυξάνει επικίνδυνα η κοινωνική πίεση από το νέο κύμα οριζόντιων περικοπών και ειδικών εισφορών και η ύφεση βαθαίνει συνεχώς πέρα από τα προβλεπόμενα! Είναι αυτοί που δεν θεωρούσαν ως πρώτιστο λάθος το μίγμα πολιτικής αλλά την καθυστέρηση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων (μέγα σφάλμα και αυτό!) παραβλέποντας ότι τα αποτελέσματα κάθε διαρθρωτικής αλλαγής απαιτούν σημαντικό χρόνο για να αποδώσουν απτά οφέλη!

Είναι όσοι είχαν αναγάγει σε πανάκεια τον αποπληθωρισμό αγνοώντας τις διαχρονικές παθογένειες της παραγωγικής μας διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα «φόρτωναν» φόρους την αγορά οδηγώντας σε ένα πρωτοφανή στασιμοπληθωρισμό! Είναι οι ίδιοι που σήμερα, με διαφορετικές αλλά επί της ουσίας παρόμοιες αναφορές, αναζητούν ένα ανεπανάληπτο αναπτυξιακό κύμα!

Η Ε.Ε. περιπλεγμένη στα πολιτικά και διοικητικά αδιέξοδα της και η Ελληνική κυβέρνηση άβουλη και ανίκανη να διαπραγματευτεί εγκαίρως το αυτονόητο, οδηγούν τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό ανακυκλώνοντας τα σενάρια χρεοκοπίας. Σήμερα αρχίζουν να συνειδητοποιούν το θεμιτό των αρχικών αντιρρήσεων του Αντώνη Σαμαρά, αλλά ο πολιτικός «εγωισμός» δεν τους αφήνει να αποδεχτούν ευθέως τα σφάλματα των προβλέψεων τους, αναλώμενοι σε ατέρμονες συζητήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS