Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΠΕΤΕΙΟΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Το απαραίτητο διπλό ΟΧΙ και το δημιουργικό ΝΑΙ

Σε περιόδους εθνικών επετείων αναπολούμε ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, ανακαλούμε αξίες και διδάγματα, αναζητούμε τρόπους αντιπαραβολής και αξιοποίησης τους στο σημερινό γίγνεσθαι. Η τωρινή όμως συγκυρία δεν επιτρέπει την απλή επετειακή αναμόχλευση συναισθημάτων και αναμνήσεων, ούτε τη γενικόλογη αξιακή θεωρητικολογία. Το κρίσιμο των συνθηκών και το αβέβαιο των εξελίξεων απαιτούν από την πολιτική ηγεσία αλλά πρωτίστως από την κοινωνία ένα ξεκάθαρο και ταυτόχρονο, διπλό ΟΧΙ αλλά και ένα μεγάλο και συνεπές δημιουργικό ΝΑΙ.


Ένα βροντερό ΟΧΙ στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και την υποτέλεια. Ένα σταθερό ΟΧΙ στη διπλωματική υποχωρητικότητα (ΑΟΖ, Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό). Ένα δυναμικό ΟΧΙ σε μια πολιτική συνεχών οριζόντιων περικοπών και υπερφορολόγησης που οδηγεί στην εξαθλίωση όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ένα αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ σε μια αντιαναπτυξιακή πολιτική που δεν αξιοποιεί τους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους της χώρας, καταδικάζοντας τη νεολαία στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Χρειάζεται ένα εξίσου βροντερό ΟΧΙ στις παθογένειες και τις αγκυλώσεις που οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα. Ένα όχι στη ρουσφετολογία, το πελατειακό κράτος, την κρατικοδίαιτη ιδιωτική οικονομία, τις συντεχνιακές νοοτροπίες, το παρωχημένο πολιτικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα όμως απαιτείται και ένα μεγάλο δημιουργικό ΝΑΙ στην αναδιοργάνωση του γραφειοκρατικού κι αντιπαραγωγικού κρατικού μηχανισμού. Ένα συνεπές ΝΑΙ στην ανάδειξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, στην αξιοκρατία και την ουσιαστική αξιολόγηση των πάντων. Ένα διαρκές ΝΑΙ στην εθνική αξιοπιστία και την ανάταση που θα έρθει σαν επιστέγασμα της συλλογικής εμμονής σε όλα τα προαναφερθέντα ΟΧΙ και ΝΑΙ.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS