Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Ανάγκη νέας «νομιμοποίησης»..."

Του Παναγιώτη Παναγιώτου

Από τη μια μεριά, το ασήκωτο βάρος των σκληρών (και άδικων τις περισσότερες φορές) μέτρων και από την άλλη η πραγματική απειλή της χρεοκοπίας, έχουν αποσυντονίσει τη χώρα, αποδιαρθρώσει το πολιτικό σύστημα, ενώ έχουν κάνει τον κόσμο "να παραμιλάει"... Το χειρότερο απ' όλα είναι η συνεχώς ενισχυόμενη εικόνα ότι και με τα... μέτρα προς τη χρεοκοπία οδεύουμε! Αυτό σημαίνει ότι έχει αποδυναμωθεί ακόμα και η έσχατη "σταθεροποιητική και δικαιολογητική βάση" της πεποίθησης περί αποτροπής μιας χειρότερης κατάστασης πραγμάτων. Γεγονός που δυσκολεύει εξαιρετικά τα πράγματα, από πολλές απόψεις... Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το "εσωτερικό κλίμα".

Προ του διευρυνόμενου ευρωπαϊκού αδιεξόδου, μέρος του οποίου είναι και το ελληνικό πρόβλημα, ο γαλλογερμανικός άξονας πήρε μια πρωτοβουλία αναθεώρησης και διεύρυνσης των αποφάσεων του Ιουλίου, με τρεις κατά βάση κεντρικούς άξονες: Επιτάχυνση της θεσμικής ευρωπαϊκής θωράκισης. Αποτροπή της εξάπλωσης της κρίσης και στήριξης του αδύναμου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που, εκτός απ' όλες τις άλλες "τοξικές αμαρτίες του", την "απληστία" και τα "θαλασσοδάνεια", πιέζεται και από τις απώλειες, ή τις απειλούμενες απώλειες, των δημοσίων ομολόγων.

Ως προς την Ελλάδα, κινούνται στη λογική της "τελευταίας ευκαιρίας" και της "διορίας χρόνου". Οι άξονες που φαίνεται ότι επιλέγουν είναι "μεγαλύτερο κούρεμα" (σε μία ή δύο δόσεις, με πολλαπλούς τρόπους), αυστηρή εσωτερική εποπτεία (με στοιχεία περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας) και η "αξιοποίηση" της ελληνικής περιουσίας, με δικούς τους όρους, τρόπους και πρωτοβουλίες.

Αυτές είναι οι κατευθύνσεις. Θα κριθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αλλά θα εκτιμηθούν και στη Σύνοδο του G20 στις αρχές Νοεμβρίου. Σ' όλα αυτά, κυρίως στο πώς θα γίνουν και ποιος και πόσο θα "πληρώσει", υπάρχουν αντιρρήσεις, αντιδράσεις και κρίσιμες λεπτομέρειες αδιευκρίνιστες. Δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέσα στον Οκτώβριο, ή θα περιοριστούν πάλι σε αρχές και κατευθύνσεις.

Το σίγουρο είναι ότι εάν διατυπωθεί ένα "νέο πακέτο" για την Ελλάδα, περίπου το τελικό, η ανάγκη κάποιας πολιτικής νομιμοποίησής του φαίνεται να είναι αξεπέραστη. Αρα το χρονοδιάγραμμα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι: Ψήφιση πολυνομοσχεδίου. Εκταμίευση 6ης δόσης. Ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 και μετά "πολιτική νομιμοποίηση" του "νέου σχεδίου" για την Ελλάδα ή μέσω συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων (που δυστυχώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα), ή μέσω εκλογών και μετά βλέπουμε... Ελπίζουμε να φτάσουμε ως εκεί "ομαλά". Γιατί η κατάσταση είναι ήδη "εκτός ελέγχου"!


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22791&subid=2&pubid=63453368


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS