Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ , Ε.Ε. , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΜΝΗΜΟΝΙΟ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Ιδού ο νυμφίος έρχεται...

Ευάγγελος Βενιζέλος ο απολογητικός, ο ενωτικός, ο οραματικός, ο υπερβατικός! Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διαγράψει το άμεσο παρελθόν, να εμπνεύσει τις κοινωνικές δυνάμεις που απομακρύνονται από το κίνημα, να περιγράψει ένα σχέδιο για το μέλλον της χώρας, να συλλάβει έναν ιδεατό ιδεολογικό αγώνα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλαπλές ταυτόχρονες κινήσεις, σύντομο το χρονικό διάστημα στο οποίο καλείται να τις αναπτύξει, αμφίβολα τα επιχειρήματα και επισφαλέστατα τα αξιώματα στα οποία προσπαθεί να τις στηρίξει.

Ο απολογητικός Βενιζέλος, προσπαθεί το οξύμωρο. Να αναφερθεί δηλαδή στα λάθη του παρελθόντος χωρίς ουσιαστικά να αγγίξει τον Παπανδρέου και ταυτόχρονα να διατηρήσει για τον εαυτό του τη θέση του άμεμπτου και άδολου. Παραμένει μυστήριο πως θα το κατορθώσει αυτό, όταν διάλεγε τη σιωπή τη στιγμή που η χώρα οδηγούνταν προς το ΔΝΤ, την πλήρη στήριξη στις ακολουθούμενες πολιτικές και θεωρεί ως προσωπική επιτυχία το πιστωτικό γεγονός που ήρθε ως αποκύημα της αποτυχημένης κυβερνητικής πορείας του ΠΑΣΟΚ.

Ο ενωτικός Βενιζέλος επιθυμεί να συμβιβάσει τη διατήρηση βασικών διαχρονικών παραταξιακών αξιών με ένα νεομεταρρυθμιστικό πρόσωπο. Μόνο που οι πρώτες έχουν ταυτιστεί με τον κρατικοδίαιτο κομματισμό που εξέθρεψε την κρίση και το δεύτερο είναι τόσο κακά φτιασιδωμένο από τις συνεχείς παλινωδίες και τις αντιφάσεις που δεν πείθει για τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα του.

Ο οραματικός Βενιζέλος επιθυμεί να αρθρώσει έναν λόγο που θα περικλείει κάποιο θεωρητικό μελλοντικό στόχο. Υπερασπιζόμενος όμως το δήθεν αναπόφευκτο της προσφυγής στο μνημόνιο, αδυνατώντας να υπερασπιστεί την ελάχιστη αναπτυξιακή πρωτοβουλία και χρησιμοποιώντας ως εχέγγυο ικανότητας το «κούρεμα» του χρέους, που από απευκταίο εξελίχθηκε σε διελκυστίνδα (από 21% σε 53%!) αναξιοπιστίας της μνημονιακής πολιτικής, δεν υπηρετείς και κανένα μεγαλεπήβολο όραμα για την Ελληνική κοινωνία.

Τέλος, ο υπερβατικός Βενιζέλος αναζητεί στις υπαρκτές Ευρωπαϊκές αγκυλώσεις και εμμονές, αναφορές που θα περιγράφουν μια γενικότερη ιδεολογική μάχη ικανή να μεταφερθεί και στο εσωτερικό της χώρας. Προσβλέπει δηλαδή στις άμωμες Σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που εν πολλοίς έστησαν το αδιέξοδο σκηνικό της «Λισσαβόνας» και τις σαθρές βάσεις του ευρώ, που ανέδειξαν την απορύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν λειτουργικές διοικητικές δομές και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο για την Ευρώπη! 

Δύσκολα τα πράγματα "σύντροφε" Βαγγέλη!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS