Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , Ε.Ε. , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Ιδεολογική παραταξιακή νίκη και δικαίωση Σαμαρά

Μετά από κάθε εκλογικό αποτέλεσμα ακολουθεί η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης κι ερμηνείας του κι αυτή τη φορά μέσα από τη συμπυκνωμένη μάχη ιδεών και προτάσεων των προηγούμενων 40 ημερών προέκυψαν πολλά και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα μηνύματα. Από τον πλήρη αποδεκατισμό του ΚΚΕ και την σταθεροποίηση της Χρυσής Αυγής σε υπαρκτό πολιτικό παράγοντα έως το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας με όλη τη ρητορική και τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου αριστερού ριζοσπαστισμού των '70ς. Το κυρίαρχο όμως χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας ήταν η ιδεολογική επικράτηση της αστικής Ευρωπαϊκής αντίληψης μέσω της ΝΔ και η δικαίωση της επίπονης και συχνά μοναχικής προσπάθειας του Αντώνη Σαμαρά.


Όπως πολλάκις είχαμε αναφέρει στην προεκλογική περίοδο, ίσως για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, τέθηκαν στον Ελληνικό λαό διαυγή και αδυσώπητα ιδεολογικά διλήμματα. Φιλελευθερισμός ή κρατισμός, μεταρρυθμίσεις ή συντεχνιασμός, ασφάλεια ή αντιεξουσιαστικές προσεγγίσεις, εθνική συνοχή ή θολή πολυπολιτισμικότητα.

Στο πιο κρίσιμο μεταπολιτευτικό σταυροδρόμι οι πολίτες έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση υπέρ του σταθερού Ευρωπαϊκού προσανατολισμού μακριά από αμφισημίες και ασάφειες κι έδωσαν μήνυμα για την υπέρβαση των παθογενειών της μεταπολίτευσης αλλά και την εξομάλυνση των μονομερειών της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης και της απύθμενης ύφεσης.

Η ΝΔ έχει μια μοναδική ευκαιρία να θέσει τις βάσεις μιας ιδεολογικής ηγεμονίας συσπειρώνοντας γύρω της όλο το αστικό τόξο, με την ανάδειξη των καίριων ζητημάτων της εποχής. Τη θεσμική και κομματική αναδόμηση δίνοντας αξιοπιστία και αξιοκρατία στο πολιτικό σύστημα. Την αναδιοργάνωση του κράτους με μείωση της γραφειοκρατίας κι ανάδειξη ενός ευέλικτου κι αποτελεσματικού κοινωνικού δημοσίου τομέα που δεν αποτελεί έρμαιο ρουσφετολογικών αντιλήψεων. Την επενδυτική αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου μετατρέποντας τη χώρα σε δυναμικό παράγοντα της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας προοπτική απασχόλησης και ελπίδα ιδίως στις νεότερες γενιές. Την εμπέδωση της ασφάλειας στην καθημερινότητα και τη στιβαρότητα στις εθνικές θέσεις.

Ταυτόχρονα όμως το χθεσινό αποτέλεσμα αποτελεί και μια προσωπική δικαίωση αλλά κι ένα εξίσου μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά. Δικαιωμένος για την εξαρχής διαφωνία του με τις υφεσιακές πολιτικές και την εμμονή σε μια πιο ισόρροπη δημοσιονομική προσαρμογή (χρονικά και ποσοτικά) που θα προσβλέπει σε αναπτυξιακές ανάσες. Αδικημένος για την αναπόφευκτη στήριξη Παπαδήμου ως «γέφυρα» για τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις συντηρώντας μια ελάχιστη βάση πλαισίου Ευρωπαϊκής δραστηριοποίησης (παρά τις προφανείς διαφωνίες με επιμέρους μέτρα).

Η μοναδική αυτή ιστορική στιγμή μπορεί να αναδείξει τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά σε παράγοντες αναγέννησης και ανόρθωσης του τόπου. Η Νέα Μεταπολίτευση που με τόση γλαφυρότητα έχουμε περιγράψει κι αποτέλεσε την κύρια υπόσχεση του προέδρου της ΝΔ από το 2009, είναι το πραγματικό στοίχημα της επόμενης περιόδου. Ένα στοίχημα που μόνο με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα κι αποτελεσματικότητα μπορεί να κερδηθεί. Ο αγώνας μόλις άρχισε!!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS