Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΙΕΘΝΗ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Έτος ανατροπών το 2013!

Από το δίσεκτο 2012 που... παρά τρίχα θα μας έφερνε και το... τέλος του κόσμου, περνάμε στο... «γρουσούζικο» 2013! Ο απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση με θετικές αλλά και σκληρές διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις. Η νέα χρονιά πάλι, αφήνει μοναδικές υποσχέσεις για μια σειρά ανατροπών τόσο στο παγκόσμιο στερέωμα, όσο και στον Ελληνικό μικρόκοσμο. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Οι ΗΠΑ κρατιούνται, προς το παρόν ,από ένα ευλύγιστο δημοσιονομικό «κλαράκι» για να αποφύγουν τον οριστικό γκρεμό και οι όποιες αποφάσεις στην υπερδύναμη αναμένονται ως κινητήρια δύναμη γενικότερων αλλαγών στο οικονομικό τοπίο (με την ευχή να είναι τελικά προς τη θετική πλευρά). Ο αραβικός κόσμος βιώνει μια πολιτική «άνοιξη» ανάμικτη με δόσεις παρωχημένου «χειμώνα»και αναζητεί τις νέες πιο δημοκρατικές ισορροπίες της, ενώ η Ε.Ε. μπουσουλά προς ένα πιο λειτουργικό διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο.

Στην Ελλάδα αυτή η χρονιά δεν μπορεί να είναι απλά μια τυπική συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής των τελευταίων ετών που συσσώρευσε ανυπέρβλητα κοινωνικά προβλήματα και διέρρηξε οικονομικές και εργασιακές δομές. Οφείλει να αποτελέσει το κομβικό εκείνο σημείο της ολοκλήρωσης μιας πλήρης ανατροπής του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού προτύπου της χώρας. Να πρόκειται για την έναρξη της μεταστροφής του κλίματος μιζέριας και απογοήτευσης, για την αποτύπωση της απτής ελπίδας της νέας εποχής που ξημερώνει.

Οι συγκυρίες και οι ανάγκες απαιτούν τη δημιουργία του υπόβαθρου για την αναδιοργάνωση του πολιτικού σκηνικού με βάση τα νέα διακυβεύματα. Είναι σίγουρο ότι οι σχετικές διεργασίες θα ενταθούν σε όλους τους χώρους με την ανασύσταση ολόκληρων ιδεολογικών ρευμάτων να είναι προ θύρας.

Σε οικονομικό επίπεδο η φρέσκια μεταρρυθμιστική εικόνα και η διεθνής αξιοπιστία της χώρας βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα ανοίγοντας αναπτυξιακές ευκαιρίες. Ανατρέπονται «θέσφατα» δεκαετιών και αποκτούν νέα δυναμική τομείς που παραγκωνίστηκαν κάτω από την πίεση της καταναλωτικής φούσκας.

Η συνεκτικότητα της κοινωνίας, που συνεχίζει να διαταράσσεται από τις εισοδηματικές περικοπές, αποζητά καινούριο συνδετικό ιστό στη φορολογική, και όχι μόνο, δικαιοσύνη, στην ασφάλεια και τη βελτίωση της καθημερινότητας, στην ανάδειξη της αξιοκρατίας.

Στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εναπόκειται να εκμεταλλευτεί το «παράθυρο» ανατροπών που ανοίγει η νέα χρονιά και να την μετατρέψει από απλά μια ομαλή συνέχεια σε δημιουργικό σοκ επαναπροσδιορισμού του εθνικού ειδώλου.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS