Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΙΑΦΘΟΡΑ , ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Ο ηθικός... «Τιτανικός»

Ο «υποπλοίαρχος» του... «Τιτανικού» βυθισμένος στα απόνερα της φοροδιαφυγής; Ο μέγας διδάσκαλος της ατέρμονης λιτότητας που θα έβγαζε τη χώρα στις αγορές στα τέλη του 2011, μετεξεταστέος στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος; Ο επιμελής «κηπουρός» του Παπανδρέου που αποδεικνύεται των ελαχίστων ενστίκτων και των ανύπαρκτων αντιστάσεων.

Πέρα από την πολιτική ουσία της υπόθεσης είναι εύλογες οι καθαρά ανθρώπινες απορίες. Πως μπορεί ένας κορυφαίος δημόσιος λειτουργός να αποδεικνύεται τόσο κοντόφθαλμος; Πως είναι δυνατόν να πιστεύει ότι θα παραποιήσει ένα κρατικό έγγραφο που έχει μάλιστα αποσταλεί επίσημα από άλλο Ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς να αποκαλυφθεί ποτέ η λαθροχειρία και να υποστεί τις ανάλογες συνέπειες;

Η απάντηση είναι η πιο προφανής και η πιο απλή που θα μπορούσε να υπάρξει. Η πίστη στην κρατική ανοργανωσιά, την απύθμενη διαφθορά, την πολιτική ομερτά της συνενοχής, θεωρούνται επαρκείς λόγοι, ώστε να αφήνουν χώρο στην έπαρση της εξουσίας να αγγίξει τα απώτερα επίπεδα της. Να φτύσει δηλαδή κατάφατσα τον ίδιο της τον εαυτό.

Το κύριο δίδαγμα από αυτή την ιστορία δεν βρίσκεται ούτε στη σκανδαλολογία, ούτε στην προσωποθυσία. Βρίσκεται στην πλήρη απογύμνωση και της τελευταίας σταγόνας ηθικής υπόστασης ενός συστήματος που πνέει τα λοίσθια μπρος στο φαρισαϊσμό και την αμετροέπεια του.

Γι’ αυτό και η παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων, πέρα από νομικίστικες ερμηνείες και υπεκφυγές, αποτελεί συλλογική απαίτηση μιας κοινωνίας που διψά έστω και για ψήγματα δικαιοσύνης, ως ελάχιστο δείγμα της απαραίτητης αυτολυτρωτικής πορείας.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS