Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ , ΣΥΡΙΖΑ - Η δημοσκοπική διαφορά της ΝΔ θα διευρύνεται!

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές και τα δημοσκοπικά ευρήματα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους δυο πρωτοπόρους, δείχνουν σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε. Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περίπου η ίδια (3%) και τα ποσοστά τους πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα, ειδικά αν συνυπολογιστεί και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος. Αν εξαιρέσει κανείς την άνοδο της Χρυσής Αυγής και τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ, η συνολική εικόνα δείχνει ανεπαίσθητες διαφορές. Ισχύει αυτή η φαινομενική «ηρεμία» ή οι εξελίξεις έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν υπόγειες δυναμικές, ικανές, υπό προϋποθέσεις, να αλλάξουν άρδην το σκηνικό;

Παρά τις νέες εισοδηματικές περικοπές και την αύξηση της ανεργίας οι κοινωνικές αντοχές παραμένουν τόσο λόγω των αστικών αντανακλαστικών ενός σημαντικού μέρους των πολιτών όσο και λόγω της νεφελώδους κι αντιφατικής αντιπολιτευτικής πρότασης που δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια για τις συνέπειες πιθανής εκτέλεσης της. Ταυτόχρονα όμως η απαξίωση για τις δομές του πολιτικού συστήματος παραμένει ισχυρή και η αμφισβήτηση λειτουργιών, διαδικασιών και προσώπων εντείνεται.

Από τη μια, το ΠΑΣΟΚ που διαχειρίζεται μουδιασμένα τον επιθανάτιο ρόγχο του και η ΔΗΜ.ΑΡ που δυσκολεύεται να προχωρήσει στο άλμα προς το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα, κι από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που μένει μετέωρος ανάμεσα στην «παραδοσιακή» αντιεξουσιαστική ρητορική του και την ανάγκη κυβερνητικού κομφορμισμού, αφήνουν περιθώριο για μετακίνηση της εκτονωτικής ψήφου ακόμα και προς τη Χρυσή Αυγή που εκμεταλλεύεται τόσο τη ρήξη της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες και πολιτεία όσο και υπαρκτά κοινωνικά ζητήματα όπως η λαθρομετανάστευση (με αδυναμία όμως να αρθρώσει ρεαλιστικές κι αποτελεσματικές προτάσεις).

Η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να κινηθεί δυναμικά ακόμα και αντισυμβατικά σε τρία πεδία και να δημιουργήσει τις βάσεις όχι απλά για την πολιτική της ηγεμονία αλλά για την πλήρη αλλαγή του πλαισίου του διαλόγου. Η σχεδόν ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής εφόσον συνδυαστεί με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έξοδο στις αγορές εντός του 2014, η αρχή της αντιστροφής της τάσης για την ανεργία με τη συνέπεια στην αντιμετώπιση της ανομίας και της λαθρομετανάστευσης και οι πρωτοβουλίες για θεαματικές θεσμικές και κομματικές ανατροπές, μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για αλλαγή σελίδας κι επαναπροσδιορισμό όλου του πολιτικού σκηνικού.

Με το ΣΥΡΙΖΑ να ταλανίζεται από τη δραχμολογική πίεση της αριστερής του βάσης (που απέκτησε κι αυτόνομη κομματική υπόσταση) και την εξάντληση των κεντροαριστερών δεξαμενών του, έχει αγγίξει τα όρια της επιρροής του έχουν αγγίζει ταβάνι. Η ΝΔ όμως υπό τις προϋποθέσεις που αναφέραμε έχει τη δυνατότητα να συσπειρώσει γύρω της από έναν αστικής αντίληψης κεντρώο κοινό (ελλείψει ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου και αντίθεσης με την αριστερή ρητορική) έως σημαντικό μέρος των δεξιών ψήφων που διαχύθηκαν σε όλο το εύρος του κομματικού τοπίου, από το ΣΥΡΙΖΑ έως τη Χρυσή Αυγή, ως μέσο αντίδρασης στις μνημονιακές πολιτικές αλλά η σταδιακή μεταφορά του διακυβεύματος προς την παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας ανοίγει νέους διαύλους επικοινωνίας μαζί τους.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS