Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, στην ανάκτηση της αξιοπιστίας

Πέρασαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από μια καμπή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τριανταεννέα χρόνια από τη στιγμή που δεν αποκαταστάθηκε απλά το δημοκρατικό κεκτημένο αλλά έκλεισε θεσμικά ο μεταπολεμικός κύκλος με τις αντιθέσεις, τις συγκρούσεις και τα πάθη που αναπαρήγαγε. Η μεταπολίτευση ξεκινούσε με προσδοκίες και προοπτικές για ριζικές αλλαγές. Κάποιες πραγματοποιήθηκαν, άλλες ξεχάστηκαν κι οι περισσότερες παρερμηνεύθηκαν και παραποιήθηκαν για να μας φέρουν στο σημερινό, ίσως ακόμα πιο κομβικό, σημείο για τον εθνικό μας προσανατολισμό.

Όσο κι αν λατρεύουμε να γκρινιάζουμε για τα πεπραγμένα της μεταπολίτευσης είναι κοινός τόπος ότι η λειτουργία του κοινοβουλευτισμού βελτιώθηκε, το θεσμικό πλαίσιο εκσυγχρονίστηκε, ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός εμπεδώθηκε. Από την άλλη βέβαια έγινε κυρίαρχη οικονομική προσέγγιση η δημιουργία κοινωνικής ευμάρειας με μη παραγωγικό κρατικό δανεισμό αλλάζοντας τόσο τις προτεραιότητες και τη μεθοδολογία άσκησης της εξουσίας, όσο και την ιεράρχηση των προσωπικών αξιών μεγάλης μερίδας των πολιτών.

Η εκκωφαντική κατάρρευση αυτού του συστήματος μας φέρνει και πάλι σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Ένα μεταίχμιο αυτοσυνείδησης κι επαναπροσδιορισμού που ξεπερνά τις μεθόδους αντιμετώπισης της κρίσης και την αποτελεσματικότητα επιμέρους πολιτικών ή την αναποφασιστικότητα και τις ιδεοληπτικές προσεγγίσεις του Ευρωπαϊκού κατεστημένου. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη, εδώ και δεκαετίες, συλλογική αλλά και προσωπική αναβάπτιση σε αξιακό και θεσμικό επίπεδο.

Οφείλουμε να επιχειρήσουμε μια βουτιά, όχι στο κενό των κραυγών και της πρόσκαιρης συναισθηματικής εκτόνωσης, αλλά στον ωκεανό των θεμελιωδών ιδανικών μας για να ανασύρουμε το θησαυρό στον οποίο θα στηρίξουμε το νέο οικοδόμημα. Αξιοσύνη, δικαιοσύνη, σεβασμός, δημιουργικότητα, συλλογικότητα, όχι ως θεωρητικές έννοιες καταπονημένες από την επιτηδευμένη χρήση αλλά ως υλικά στερέωσης δομών και λειτουργιών που θα αντικατοπτρίζουν την απελευθέρωση από χρόνια δεινά και την ανάκτηση της αξιοπιστίας.

Κων/νος Μανίκας

Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS