Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Αισιόδοξη... ύφεση;

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να επιχαίρει για την παρατεταμένη ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα την τελευταία πενταετία. Ούτε είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει ως θετική είδηση το 4,6% της ύφεσης που καταγράφηκε το 2ο τρίμηνο της χρονιάς, αν το δει ως μονοδιάστατη, στατική πληροφορία. Μέσα σε μια πρωτοφανής έκτασης κοινωνική αποδιοργάνωση, υπάρχουν όμως και απτές αποδείξεις για τη δημιουργία προϋποθέσεων που αν συνδυαστούν με σχετικές διεθνείς αποφάσεις για ρυθμίσεις στην αποπληρωμή του χρέους και διεύρυνση δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης, μπορούν να σημάνουν την οριστική ανάκαμψη από το υφεσιακό σπιράλ.

Ο περιορισμός του ρυθμού αύξησης της ύφεσης, οι θετικές εξελίξεις στο πεδίο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς να φαντάζει πλέον ως ένας απολύτως εφικτός στόχος και η σημαντική βελτίωση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, είναι ενδείξεις δημοσιονομικής εξυγίανσης και τάσης παραγωγικής αναστροφής.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία κι εφόσον η τουριστική περίοδος αποδειχθεί όσο βελτιωμένη προδιαγραφόταν ή και ακόμα καλύτερη, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων συνεχίζει να αυξάνει, ενταντικοποιηθούν οι εργασίες στα μεγάλα δημόσια έργα (με την αρωγή επιτέλους των τραπεζών και την επικύρωση των νέων συμφωνιών από την Ε.Ε.), προχωρήσουν ζωτικές αποκρατικοποιήσεις και κρίσιμες απευθείας ιδιωτικές επενδύσεις, η ύφεση δεν αποκλείεται στα τέλη του 2013 να κινείται γύρω στο 4%.

Ο προϋπολογισμός, αν δεν υπάρξει κανένα «ατύχημα» με υστέρηση εσόδων λόγω των μειωμένων, σε σχέση με πέρσι, δόσεων για την φορολογία εισοδήματος, οδηγείται λόγω του μεγάλου περιορισμού των εξόδων (που θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος αν ολοκληρωνόταν ταχύτερα η διοικητική μεταρρύθμιση - θρύλος επί μια τριετία), οδηγείται σε θετικό αποτέλεσμα δίνοντας στη χώρα το απαραίτητο εργαλείο για κάθε περαιτέρω διαπραγμάτευση. Αυτό της οριστικής τακτοποίησης με τα του οίκου μας.

Η εντυπωσιακή αλλαγή στο ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών μπορεί να είναι απότοκο περισσότερο της καταναλωτικής συρρίκνωσης από ότι της υπαρκτής εξαγωγικής ανόδου αλλά είναι δείγμα υγιούς παραγωγικού επανακαθορισμού που θα κριθεί στην πορεία τόσο από την καταναλωτική μας συνέπεια στην επιβράβευση της εγχώριας παραγωγής, όσο κι από την εμμονή στον εξωστρεφή προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στις εκατοντάδες χιλιάδων συμπολιτών μας που βίωσαν για πρώτη φορά το ισοπεδωτικό χτύπημα της ανεργίας, όλα τα παραπάνω δεν αποκλείεται, δικαιολογημένα, να φαντάζουν κι ως ανούσιες φιλοσοφίες! Επειδή όμως η ανεργία, όπως αποδείχτηκε περίτρανα και στη χώρα μας, δεν περιορίζεται με διόγκωση του δημόσιου τομέα και αντιπαραγωγικές κρατικές δράσεις με δανεικά, η προσέλκυση διαρκών, σταθερών επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας περνά μέσα από τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα, την αναβάθμιση των υποδομών, την ανασυγκρότηση του κράτους σε πιο λειτουργικές βάσεις και τον παραγωγικό ανασχεδιασμό.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS