Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΗΜΑΣ , ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Ο Πρόεδρος για μια άλλη εποχή...

Οι αγορές τρομαγμένες, από τις απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, η τρόικα να αμφισβητεί την μεταρρυθμιστική συνέχεια και να θέτει πρόσθετα δημοσιονομικά αιτήματα μη διδασκόμενη από τις αποτυχημένες προβλέψεις της επί τω χείρω τα τελευταία δυο χρόνια και η κυβέρνηση να βρίσκεται υπό την πίεση των καθυστερήσεων που μόνοι τους δημιουργούν οι εταίροι μας, ώστε η όποια συμφωνία για την μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή να μην είναι πρόσκαιρη και υπό την αίρεση εκλογικών αναταράξεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Προεδρική εκλογή κατέληξε να μετατρέπεται σε μπαλάκι όχι μόνο της μικροκομματικής σύλληψης του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη της εξουσίας αλλά και της ανάγκης των δανειστών να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που δε θα τεθεί σε αμφισβήτηση. Είναι πλέον στα χέρια της ελληνικής βουλής η αξιολόγηση τόσο του προτεινόμενου προσώπου όσο και της διαδικασίας με την οποία θα ολοκληρωθεί η έξοδος από το μνημόνιο.

Εδώ και ένα χρόνο είχα αναφερθεί γραπτώς και πριν μερικούς μήνες από ραδιοφώνου στην περίπτωση του Σταύρου Δήμα ως μιας απολύτως κατάλληλης πολιτικής προσωπικότητας για το ύπατο αξίωμα. Πέρα από την ευρυγνωσία και την αναμφισβήτητη ικανότητα και εμπειρία του, έχει διάγει μια καθ’ όλα αξιοπρεπή πορεία με δημοκρατική σύνεση και ηθική συνέπεια. Ακόμα και ως Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. κατόρθωσε να ανακηρυχθεί κορυφαίος ασχολούμενος μάλιστα με έναν τομέα, το περιβάλλον, που του έδωσε τη δυνατότητα, αν και προερχόμενος από το Λαϊκό κόμμα, να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και εκτίμησης με όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου.

Αν η Προεδρική εκλογή, όπως θα έπρεπε, δεν συνδυάζονταν με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, από τη στιγμή μάλιστα που είναι δεδομένη η κυβερνητική πλειοψηφία των 156 βουλευτών, η εκλογή του Σταύρου Δήμα θα θωρούνταν δεδομένη. Θα αποτελούσε μάλιστα μια ιδανική περίπτωση για να εκφράσει το νέο μοντέλο Προεδρικής αντιπροσώπευσης της χώρας, όπως το οραματίζεται το αναθεωρημένο Σύνταγμα που θα προκύψει αν δεν συρθεί ο τόπος σε πρόωρες εκλογές. Ένα άτομο που δεν τον ακουμπά η μεταπολιτευτική σαπίλα κι ο λαϊκισμός όπως ο κ.Δήμας μπορεί να σηματοδοτήσει την μετάβαση στη Νέα Μεταπολίτευση και να την εκφράσει με τον πιο γνήσιο τρόπο.

Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν μια θεσμική διαδικασία για να δημιουργήσουν πολιτική αναταραχή θα βρεθούν μπροστά σε ένα «φονικό» δίλημμα. Έχοντας μετά τις εκλογές ελάχιστες μέρες για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ή θα προχωρήσουν ουσιαστικά σε μια συνέχιση των σημερινών δεδομένων απογοητεύοντας το εξασκημένο στη ρητορική επανάσταση κοινό τους με πιθανότατη την άμεση κατάρρευση της νέας κυβέρνησης ή θα επιλέξουν την τυφλή και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο σύγκρουση και γαία πυρί μιχθήτω!

Υ.Γ. 1. Προσωπικά είχα προτείνει ως μια επιλογή διαφορετικής αισθητικής και στόχευσης με αέρα ελληνικής οικουμενικότητας, τον καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλο. Θα ήταν μια υπερβατική αντιμετώπιση του θεσμού, αλλά σε μια πολύ δύσκολη πολιτικά περίοδο η δεδομένη εμπειρία του Δήμα μπορεί να αποβεί καθοριστική για την επιτυχημένη άσκηση των καθηκόντων του.

Υ.Γ. 2. Ειλικρινά αναρωτιέμαι ποια θα είναι η Προεδρική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών που θα διαθέτει δημοκρατική και ηθική υπεροχή επί της υποψηφιότητας Δήμα. Εκτός κι αν σχεδιάζουν να μας αφήσουν στο σκοτάδι για το ποιος θα αναλάβει το ύπατο αξίωμα σε μια τέτοια συγκυρία και για τα εθνικά μας θέματα.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS