Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Η επιλογή του Β. Κικίλια για την περιφέρεια Αττικής

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για όλους. Τη στιγμή που επί μήνες ανακυκλώνονταν ονόματα γνωστών βουλευτών ως πιθανών υποψηφίων, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μια αναπάντεχη κίνηση προτείνοντας τον νεαρό Πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δ.Αθηναίων και Γραμματέα Αθλητισμού της ΝΔ. Είναι αναμενόμενο για κάποιους παραδοσιακά σκεπτόμενους αρχικά να ξενίζει η επιλογή ενός λιγότερου γνωστού πολιτικού, όχι τόσο προβεβλημένου μιντιακά, αφού ο νους μας έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει με ανασφάλεια και φοβία των πιθανών συνεπειών το άγνωστο, το απρόβλεπτο, το μη συστημικό. Αυτό όμως δεν ήταν το ζητούμενο από τις πολιτικές κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία, όχι μόνο των δεδηλωμένων οπαδών της παράταξης αλλά και γενικότερα από την κοινωνία;

Μόλις ο Σαμαράς ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος ένα από τα κεντρικά ζητούμενα ήταν και το «άνοιγμα» του κόμματος προς την κοινωνία και η άμεση αξιοποίηση της νεότερης γενιάς σε θέσεις πολιτικής ευθύνης. Έχοντας στις εσωκομματικές εκλογές απέναντι του ένα μεγάλο μέρος του κατεστημένου του κόμματος και κάτω από την κοινωνική πίεση για ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με ένα άλμα στο μέλλον που θα άφηνε οριστικά πίσω τις όποιες παθογένειες και ξεπερασμένες μεταπολιτευτικές νοοτροπίες, ο Σαμαράς όφειλε αφού προχωρούσε στην οργανωτική αναδόμηση του κόμματος, να επιλέξει σταδιακά νέα άφθαρτα πρόσωπα που θα αναδείκνυαν το νέο πρόσωπο της παράταξης. Αυτό ξεκίνησε με τον νέο γενικό διευθυντή κ.Σκορδά, συνεχίστηκε με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου κ.Τζότζολα και ήρθε ως επιστέγασμα η επιλογή του Β.Κικίλια.

Αυτή η υποψηφιότητα ακριβώς επειδή αποτελεί επιλογή για την κορυφαία Περιφέρεια που αντιπροσωπεύει το 1/3 του Ελληνικού πληθυσμού, είναι και ξεχωριστής συμβολικής αξίας. Σηματοδοτεί το ουσιαστικό ξεκίνημα για την ανάληψη των ευθυνών διαχείρισης από τη γενιά των 30 και κάτι, που αναπτύσσεται κοινωνικά και οικονομικά με δυναμισμό αποτελώντας ένα από τα πιο ενεργά κομμάτια του λαού μας. Είναι αυτοί που θα κληθούν σε μεγάλο βαθμό να υποστούν τις συνέπειες των μεταπολιτευτικών λαθών αλλά και των τωρινών πολιτικών του μνημονίου, κι έχουν κάθε δικαίωμα να επιθυμούν έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος που οι ίδιοι θα βιώσουν.

Τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ διερωτάται αν θα πρέπει να αντιμετωπίσει στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την αντίδραση της κοινωνίας στις πολιτικές της, με ένα κορυφαίο στέλεχος, που θα υποστεί φυσικά κι ανεξαρτήτου τελικού αποτελέσματος, πολιτική φθορά υπερασπιζόμενο στο έπακρο της επιλογές της Τρόικας, ή με ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος που θα προσπαθήσει να μετατοπίσει τη συζήτηση από τα φλέγοντα πολιτικά ζητήματα. Τη στιγμή που κάποιοι προσπαθούν να συντηρήσουν κάποια ψήγματα προβολής αναδεικνύοντας ανύπαρκτα ζητήματα μέσω κύκλων και «ξεπερασμένων», παλαιοκομματικών στελεχών. Αυτή ακριβώς τη στιγμή επιλέγει η ΝΔ για να κάνει ξεκάθαρη την πρόθεση της για φυγή στο αύριο, για αναζήτηση του καινούριου, για δημιουργική αναγέννηση του πολιτικού «παιχνιδιού». Κι αυτή ακριβώς η πρόθεση θα πρέπει να πιστωθεί στις ιδιαίτερα θετικές κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

2 σχόλια

  1. Ανώνυμος says:

    Kalo to mpasket. Alla apo politikh 3erei;

  2. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση παραδέχτηκε, ότι δεν γνωρίζει τα πάντα κι ότι θα στηριχτεί σε μια ομάδα ανθρώπων με ειδικές γνώσεις ανα αντικείμενο. Πόσοι άραγε από τους "έμπειρους" πολιτικούς μας, εκ των οποίων πολλοί έχουν μεγάλες ελλείψεις σε γνώσεις και η υποτιθέμενη εμπειρία τους μεταφράζεται σε συσσωρευμένα λάθη, παραδέχονται την πραγματικότητα και προσβλέπουν στην ομαδική δουλειά; Η πολιτική παιδεία του καθενός είναι και ζήτημα προσωπικών θεωρητικών και πρακτικών ενασχολήσεων με τα ζητήματα. Αυτό μένει να αποδειχτεί στην πορεία, όπως και για κάθε νέο άνθρωπο που δεν είχε έντονη προγενέστερη παρουσία.

Leave a Reply

SYNC BLOGS