Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΜΝΗΜΟΝΙΟ , ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Ομολογία πολιτικής αδυναμίας

Η αιφνιδιαστική εξαγγελία Παπανδρέου για διακαναλική συνέντευξη τη Δευτέρα αλλά και η ανακοίνωση χορήγησης επιδόματος σε κάποιους χαμηλοσυνταξιούχους (οι προϋποθέσεις περιορίζουν εξαιρετικά τους δικαιούχους), είναι η περίτρανη απόδειξη της πολιτικής αδυναμίας στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Η αρχή είχε γίνει από την άρνηση κορυφαίων στελεχών του κινήματος να εμπλακούν στην εκλογική διαδικασία, εκτιθέμενοι στη μήνη των πολιτών. Ακολούθησε η προσπάθεια απολιτικοποίησης των εκλογών που σταδιακά μετατράπηκε σε αποδοχή του δημοψηφισματικού χαρακτήρα τους αλλά για την αξία του Καλλικράτη για να καταλήξει με τις πρόσφατες δηλώσεις του να μπει στην ευθεία μνημονιακή αντιπαράθεση συρόμενος ουσιαστικά σε αυτή από την επιτυχημένη παρουσία Σαμαρά και την ευρύτατη αποδοχή του μηνύματος του, που θέτει ουσιαστικά και το δίλημμα των εκλογών. Συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική με συνέπεια νέα σκληρά μέτρα ή αντίδραση και πίεση για την προώθηση ενός εναλλακτικού δρόμου ουσιαστικής ανάπτυξης;

Η ανάγκη διακαναλικής συνέντευξης για να ακουστούν τα γνωστά φοβικά, κατοστροφολογικά επιχειρήματα, που στοχεύουν να θέσουν τους Έλληνες σε ιδιότυπη διανοητική ομηρία, θέτοντας όρια στις δυνατότητες και τις επιλογές τους, είναι η τελευταία επικοινωνιακή καταφυγή μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να προσελκύσει δημιουργικά τους πολίτες και να τους κάνει να συστρατευτούν σε έναν σκοπό με ξεκάθαρα αποτελέσματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επενδύουν στη γενικευμένη ανασφάλεια και πιστεύουν ότι μπορούν να θέσουν και πάλι εκβιαστικά διλήμματα στη λογική του μονόδρομου.

Οι βαριές κοινωνικές επιπτώσεις του μνημονίου δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια επιχειρημάτων ικανών να πείσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα του μνημονίου. Τα γνωστά άλλοθι της άγνοιας και των ολοκληρωτικών ευθυνών της ΝΔ για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, έχουν καταπέσει. Είναι προφανές πλέον ότι επιλογές του ΠΑΣΟΚ τόσο το τελευταίο τρίμηνο έπαιξαν ρόλο στην εκτόξευση του ελλείμματος και η άποψη ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος χωρίς ουσιαστικές κινήσεις αποτροπής της προσφυγής προς το μνημόνιο (πέρα από ατυχείς δηλώσεις και ανέξοδους λεονταρισμούς για εσωτερική κατανάλωση), έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στην αποτύπωση της κοινωνίας για τις εξελίξεις.

Ακόμα δε πιο ισοπεδωτική για την κυβέρνηση είναι η εμφανής αδυναμία διαπραγμάτευσης τόσο των όρων του μνημονίου (υψηλό επιτόκιο, εμπροσθοβαρής δημοσιονομική προσαρμογή) και του χρονοδιαγράμματος του. Η αποτυχία επίτευξης αποπληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Τόμσεν για λάθος επιλογές του ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά και η σπουδή τους για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αποτελούν παραδοχή αυτού που ο Σαμαράς διατύπωνε εξαρχής. Ότι δηλαδή το μίγμα πολιτικής του μνημονίου οδηγεί σε μεγάλες θυσίες των πολιτών με αμφισβητούμενο αποτέλεσμα και τελική κατάληξη ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα δανεισμού μετά το 2013. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέο μνημόνιο με άγνωστους προς το παρόν όρους!!

Σε αυτό το κλίμα πλήρους αδυναμίας έκφρασης ενός αξιόπιστου πολιτικού λόγου που να πείθει ακόμα και τον πυρήνα των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κινήματος, καταφεύγει και πάλι στον ορισμό των λαϊκίστικων επιλογών, την ανακοίνωση της προοπτικής χορήγησης ενός μικρού βοηθήματος που επί της ουσίας αφορά ελάχιστα άτομα, πιστεύοντας ότι αυτές οι παλαιοκομματικές λογικές έχουν ακόμα δυνατότητα επιρροής των πολιτών. Είναι όμως τουλάχιστον άκομψο, ένα χρόνο μετά το εκκωφαντικό «λεφτά υπάρχουν» και την μετέπειτα απαξίωση των προεκλογικών υποσχέσεων, να χρησιμοποιείται τόσο σύντομα η ίδια τακτική προσδοκώντας εκλογικά οφέλη.

Οι πολίτες έχουν μνήμη, αποκτούν σταδιακά μια πιο ψύχραιμη οπτική των δεδομένων και δεν εγκλωβίζονται σε προσχηματικά διλήμματα, ούτε πείθονται από αστραφτερά καθρεφτάκια υποσχεσιολογίας. Ο Σαμαράς μίλησε για την αγωνία του τερματοφύλακα που διακατέχει τον Παπανδρέου. Μερικές φορές οι ομάδες επιλέγουν παίκτες από το εξωτερικό στηριζόμενοι σε dvd με επιλεγμένες εμφανίσεις τους, που συνήθως αποδεικνύονται παραπλανητικές των ικανοτήτων τους. Ως πολιτικός "τερματοφύλακας" ο κ.Παπανδρέου αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και οι υποσχέσεις του για "καλή απόδοση" στο 2ο ημίχρονο, δύσκολα πείθουν πλέον. Έχουμε ιδία άποψη για τις δυνατότητες του, ένα χρόνο τώρα!!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS