Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΛΠΙΔΑ , ΕΟΡΤΕΣ , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - Η «γέννηση» της Ελπίδας και της Ενσυναίσθησης

Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική εορτή σύμβολο της Ελπίδας για το καινούριο, το υπερβατικό της καθημερινότητας, της κατεστημένης σκέψης. Αποτελεί την ετήσια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι ο αγώνας σε όλα τα επίπεδα, προσωπικά και κοινωνικά, είναι διαρκής και ότι μόνο οι φωτισμένες με την Ελπίδα και την ειλικρινή Ενσυναίσθηση καρδιές, μπορούν να πετύχουν την ανατροπή της συμβατικότητας.

Οι «ψυχροί» υπολογισμοί είναι αυτοί που καταστρέφουν την μακροημέρευση των ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και δεν επιτρέπουν στις κοινωνίες να διαμορφώνουν συγκροτημένα πλαίσια λειτουργίας. Όταν αδιαφορούμε για το θυμικό, τις φαινομενικά άλογες αντιδράσεις (τις μη «κερδοφόρες» κατά κάποιους), οι προοπτικές φαντάζουν θολές και πιθανότατα ατελέσφορες οι προσπάθειες.

Ας αναζητήσουμε λοιπόν την απαραίτητη ενσυναίσθηση, τη βαθύτερη δηλαδή κατανόηση των κινήτρων κάθε πράξης, ώστε να αποδίδουμε καλύτερη «δικαιοσύνη» στις προθέσεις και τις πράξεις των συνανθρώπων μας. Κυρίως όμως να κατορθώσουμε να διαθέτουμε ευρύτητα αντιδράσεων κι αποκρίσεων, κατάλληλη ανά περίσταση.

Ας συνδυάσουμε αυτή την ικανότητα με την ενδογενή τάση για διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για όλους. Με την απαίτηση για ισονομία, αξιοκρατία, ανάδειξη των δυνατοτήτων μας, διεύρυνσης των δημοκρατικών διαδικασιών.

Χρόνια πολλά και καλά σε όλους. Το «φως» των Χριστουγέννων ας φέρει τη θαλπωρή και την αισιοδοξία στις καρδιές μας.


Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος


Share/Bookmark



0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS