Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΥΡΙΖΑ , ΤΡΟΙΚΑ - Μόνη κερδισμένη... η τρόικα;

Προκηρύχθηκαν λοιπόν οι πρόωρες εκλογές που με τόση επίταση επιθυμούσε η αντιπολίτευση παρερμηνεύοντας το πνεύμα του συντάγματος που καλούσε σε συνεννόηση πάνω σε ένα ευρέως αποδεκτό πρόσωπο για το ύπατο αξίωμα κι όχι στην ανατροπή μιας κυβέρνησης που διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κάθε βουλευτής λοιπόν ανέλαβε τις ευθύνες τους που θα τις κουβαλούν ως βαρίδι αλλά και καθρέφτη μέσα στον οποίο θα αντικατοπτρίζονται όλα τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν με τη δική τους επιλογή. Ποιος είναι όμως τελικά ο κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη;

Σίγουρα όχι η χώρα, που βρισκόταν στα πρόθυρα της οριστικής ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την τρόικα για την μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή και μια νέα ανακουφιστική ρύθμιση του χρέους που τώρα κινδυνεύουμε να μετατραπεί σε μια τυφλή αντιπαράθεση με ανυπολόγιστες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Οι ξεκάθαρες θέσεις όλων των διεθνών παραγόντων και η πανικόβλητη αντίδραση των αγορών (κατάρρευση του χρηματιστηρίου, πάγωμα επενδύσεων, εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού που μας αποκλείει από τις αγορές για το επόμενο διάστημα) μας προϊδεάζουν για το σκηνικό που θα προκύψει στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει να προχωρήσει σε μια σύγκρουση χωρίς να έχει ενημερώσει την κοινωνία για το εναλλακτικό σχέδιο του σε περίπτωση αποτυχίας.

Σίγουρα όχι οι πολίτες, που είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με καταστάσεις που αδυνατούν ακόμα να αποδειχτούν γιατί πολλοί έχουν πεισθεί ότι δεν υπάρχουν μεγαλύτερες αντιξοότητες και πληγές από αυτές που έχει ήδη βιώσει. Μακάρι να μην έρθει η στιγμή που θα αναγκαστούμε να αναλογιστούμε ότι το αίμα και τα δάκρυα, για τα οποία μας ειδοποιούσε ο Βαρουφάκης εξυμνώντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια οριστική ταφόπλακα στην σταθερότητα και την ισορροπία που φάνηκε να ανακτάται το τελευταίο διάστημα.

Σίγουρα όχι τα μικρότερα κόμματα (η αριστερά της «ανευθυνότητας και η δεξιά της συνωμοσιολογίας) που νομίζουν ότι η επιβίωση τους περνάει από την καιροσκοπική πρόσδεση τους στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν, κυριολεκτικά ανύπαρκτοι εκλογικά, ακόμα κι αν απορροφηθούν από το ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο ότι μετά δυσκολίας θα εκλέξουν έστω και ένα βουλευτή αφού το κύμα των αδηφάγων Συριζαίων και των αμετανόητων Πασόκων που διαγκωνίζονται για μια θέση στα ψηφοδέλτια θα τους παρασύρει στα βράχια.

Οι δε, προσβλέπουν σε μια κυβερνητική συνεργασία, όταν είναι αβέβαιη η παρουσία τους στην επόμενη βουλή και είναι δεδομένο ότι δεν θα αποτελέσουν την πρώτη επιλογή μετεκλογικής σύμπλευσης για το ΣΥΡΙΖΑ που θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για εφεδρείες στήριξης από τα πιο αριστερά του (Ποτάμι, νέο κόμμα Παπανδρέου ακόμα και το ΠΑΣΟΚ!).

Μήπως η πιο ικανοποιημένη από την εκλογική αναταραχή είναι η τρόικα που σε περίπτωση μη ομαλής εξέλιξης θα κατορθώσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Θα χρησιμοποιήσει την απομόνωση της Ελλάδας ως απευκταίο παράδειγμα προς σημαντικότερες Ευρωπαϊκές δυνάμεις και θα σύρει το ΣΥΡΙΖΑ σε μια ακόμα σκληρότερη συμφωνία αφού εν τω μεταξύ ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού και ο δραστικός περιορισμός της προβλεπόμενης ανάπτυξης θα απαιτούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS