Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ , ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Αρχίζει η Νέα Μεταπολίτευση.

Η χθεσινή ομιλία του Προέδρου της ΝΔ στην Κ.Ε. του κόμματος, αποτελεί μια θεμελιώδη στιγμή στην ιστορία της παράταξης και μια κορυφαία συγκυρία για την εξέλιξη και πρόοδο της κοινωνίας μας. Από αυτό το σημαντικό κομματικό βήμα, ο Αντώνης Σαμαράς κήρυξε ουσιαστικά και επίσημα την έναρξη αναγέννησης της παράταξης και μετασχηματισμού της Ελληνικής κοινωνίας. Στην πολιτικά εξαιρετικά σημαντική και κοινωνικά επωφελής, σε επίπεδο συνοχής και αλληλεγγύης, περίοδο της Μεταπολίτευσης, στη διάρκεια της οποίας, με τις όποιες διαχρονικά λάθος επιλογές, τις καθυστερήσεις, τις ανακολουθίες, τις φοβίες και τις υποχωρήσεις, η χώρα έκανε βήματα προόδου, κυρίως εκμεταλλευόμενη την είσοδο μας στη Ε.Ε. και δυο δεκαετίες αργότερα και στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ, αλλά και εξομάλυνσης ιστορικών πολιτικοκοινωνικών διαχωρισμών και βελτίωσης των υποδομών και του συνολικού βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Οι διεθνείς όμως συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά, κυρίως ελέω των παγκοσμιοποιημένων οικονομικών αγορών και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επιτάχυνση των ρυθμών παραγωγής έργου και της επικοινωνίας των πολιτών, μετατρέποντας τον αχανή πλανήτη μας σε ένα μικρό χωριό, στον οποίο η αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών γίνονται με τέτοιους καταιγιστικούς ρυθμούς που πολλές φορές γίνεται δύσκολη και επίπονη η ενδελεχής και διαρκής παρακολούθηση τους. Σε αυτό το νέο περιβάλλον και με τη σκέψη και το βλέμμα στο μελλοντικό πλαίσιο που σταδιακά σχηματοποιείται, η Ελληνική κοινωνία έχει απόλυτη, άμεση ανάγκη να ανανεώσει, εμπλουτίσει και ουσιαστικά ξεπεράσει τις μέχρι σήμερα δομές, καθεστωτικές νοοτροπίες και τρόπους λειτουργίας της και να περάσει στο επόμενο επίπεδο μιας πιο σύγχρονης, πιο δημιουργικής, πιο δημοκρατικής, πιο ουσιαστικά ιδεολογικής κοινωνίας.

Η ολοκληρωμένη πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για την ανάγκη μιας Νέας Μεταπολίτευσης αποτελεί τον καμβά πολιτικής σκέψης και κοινωνικών διεργασιών πάνω στον οποίο θα δομηθεί το σύγχρονο, ταυτόχρονα πιο ευρωπαϊκό, πιο παγκόσμιο πλαίσιο, αλλά και εξίσου πιο ξεκάθαρο ιδεολογικά, με μεγαλύτερο σεβασμό και προσήλωση στις αιώνιες πολιτισμικές μας αξίες. Όπως και ο καθένας από εμάς, έτσι και οι κοινωνίες και τα έθνη είναι καταδικασμένα στη λήθη, την ανωνυμία και την ανυποληψία όταν παραβλέπουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τα ιδανικά που τους έφεραν στο σήμερα. Ο ρόλος της ΝΔ της παράταξης εκείνης που χάρη στον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή δομήθηκε και εξελίχθηκε η περίοδος της Μεταπολίτευσης, είναι και σήμερα ιστορικά κρίσιμος. Οφείλει να αποδείξει ότι αποτελεί ακόμα τον πραγματικό φορέα προόδου και ενδυνάμωσης των δομών της χώρας μας, τον υπεύθυνο φορέα ανάδειξης και προβολής ενός πλήρους σχεδίου αναδόμησης του έθνους.

Οι επισημάνσεις του Προέδρου είναι πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης από όλους μας. Ξεκινώντας από την οργάνωση και νοοτροπία λειτουργίας του κόμματος όπου ο διάλογος, η συντεταγμένη έκφραση ουσιαστικών προτάσεων θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχικής συμβολής όλων των πολιτών, χωρίς όμως να συγχέεται με το στρουθοκαμιλισμό και την ατέρμονη εσωστρέφεια στη λογική της ανάδειξης προσωπικών φιλοδοξιών, μακριά από τα ζητήματα που πραγματικά απασχολούν την κοινωνία. Ο τρόπος και ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, οφείλει να αναβαθμιστεί, όσο σταδιακά αναβαθμίζεται και το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου και εκσυγχρονίζονται τα εναλλακτικά επικοινωνιακά μέσα (ίντερνετ, blogs, facebοok, twitter κλπ), και τα κομματικά όργανα να γίνουν πιο ευέλικτα, πιο δημιουργικά, πιο αποδοτικά.

Η οικονομία μας απαιτείται από τα διεθνή δεδομένα, να γίνει πιο εξωστρεφής με αποκοπή από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, την πελατειακή αντίληψη στη διαχείριση του κράτους και των ονείρων ανάδειξης των νέων ανθρώπων. Να στηριχθεί επιτέλους στην ειλικρινή αποτύπωση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του παραγωγικού μας μηχανισμού με ανάδειξη και επιπρόσθετη προώθηση στους τομείς στους οποίους διαθέτουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μακριά από την ανακύκλωση της μη ανταποδοτικής, ανούσιας χρήσης της υπερχρέωσης.

Η πολιτική να αναβαπτιστεί στην κοινωνική κολυμπήθρα αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης για ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος, όπως η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης κλπ. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις να μπολιαστούν με τις σκέψεις και τις αγωνίες για το αύριο όλων μας, ιδιαίτερα βέβαια των νέων μας, να συνθλιβούν οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις με την ανάδειξη βαθύτατης, ουσιαστικής ισονομίας και διαφάνειας (μέσα από νέους αδιάβλητους θεσμούς και διαδικασίες) που θα επαναφέρει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και θα να αυξήσει το βαθμό εκτίμησης και εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι του.

Στον χώρο της ιδεολογίας η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, αποτέλεσε το έναυσμα για ακροβατικά παιχνίδια ανάμεσα στην άκρατη θεοποίηση των αυτορυθμιζόμενων αγορών και την στήριξη τους από έναν ιδιότυπο και επιλεκτικό κρατικό παρεμβατισμό. Ταυτόχρονα όμως με μια δόση αυτοενοχοποίησης για την επικράτηση των βασικών ιδεών της η κεντροδεξιά, φιλελεύθερη ιδεολογία έδειξε φοβικά, μειωτικά αντανακλαστικά, λες και υπέκλεψε μια ιδεολογική νίκη που δεν δικαιούταν με δόλια μέσα. Αυτό αποτυπώνεται ολοκάθαρα από την ανοίκεια συλλήβδην επίθεση που υπέστη η ελεύθερη αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε σημείο κάποιοι να αναπολούν ξεπερασμένα, θεωρητικά και πρακτικά κρατικιστικά μοντέλα διακυβέρνησης.

Εδώ οφείλει η ΝΔ με το λόγο και τις πράξεις, με νέες φωνές, νέα πρόσωπα, σύγχρονη νοοτροπία, αποδεσμευμένη από παλαιοκομματικά σύνδρομα να αναδείξει, προωθήσει και δημιουργικά επιβάλλει τις ισχυρές της ιδέες που οικειοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της δεκαετίας του’90, παγκοσμίως. Να πρωτοστατήσουμε όλοι μαζί, από την κορυφή έως τον κάθε απλό οπαδό της παράταξης στην κωδικοποιήσει και εξωστρεφή αναφορά του ιδεολογικού μας οπλοστασίου που είναι ικανό να γοητεύσει και προσελκύσει την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που μοιράζεται μαζί μας τις ίδιες διαχρονικές αξίες και ιδανικά, αλλά και τα ίδια όνειρα, τις ανασφάλειες αλλά και ελπίδες για το μέλλον του τόπου.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS