Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΝΤ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΝΔ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Είμαστε εδώ!!

Με τη χθεσινή ομιλία του στη νεοσύστατη Πολιτική επιτροπή του κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το έναυσμα για την τελική ευθεία της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ΝΔ δέχθηκε μια ταπεινωτική ήττα με 10,5% διαφορά, ένα χρόνο πριν. Βίωσε κυρίως την ηθική και πολιτική απαξίωση λόγω της άκρατης σκανδαλολογίας και του προεκλογικού λαϊκισμού από πλευράς ΠΑΣΟΚ, που ενίσχυσαν οι εξουσιομανείς νοοτροπίες κάποιων, η λογική εξίσωσης του νόμιμου με το ηθικό και η αναποτελεσματικότητα με βάση τις αρχικές εξαγγελίες σε κρίσιμους τομείς όπως η επανίδρυση του κράτους και η προώθηση μεταρρυθμίσεων. Σήμερα δείχνει μετά από έναν επώδυνο «τοκετό» αλλαγών σε όλα τα επίπεδα έτοιμη να συγκρουστεί με τη «μνημονιακή» πραγματικότητα που επέβαλε η κυβέρνηση, έχοντας ισχυρά επιχειρήματα – βέλη στη πολιτική «φαρέτρα» της.

Με μια ηγεσία αναβαπτισμένη στην πλατιά λαϊκή συμμετοχή, και μετά από μια μακρά περίοδο θεμιτών εσωκομματικών τριγμών, δομικής αναδιοργάνωσης, σταδιακής προώθησης νέων στελεχών και ιδεολογικού προσδιορισμού απέναντι στις ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις, έρχεται σήμερα με ισχυρή φωνή, ξεκάθαρο πολιτικό λόγο και στόχους, να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Πολλοί επένδυσαν σε αυτό το διάστημα στην αποτελμάτωση της παράταξης, τη διαρκή απαξίωση της, σε βαθμό που να επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ και όσους επέλεξαν να στηρίξουν τη πολιτική του, να προχωρήσουν απρόσκοπτα και με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις στην ισοπέδωση λαϊκών κατακτήσεων δεκαετιών, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η εξ’ αριστερών λαϊκίστικη κριτική που δεν επιθυμεί καμιά δημιουργική μεταρρύθμιση στον τόπο δεν προσφέρει ουσιαστική διέξοδο στις μνημονιακές απαιτήσεις. Χρειαζόταν μια εναλλακτική αναπτυξιακή προοπτική που μόνο μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη θα μπορούσε να δώσει. Επιστρέφοντας στην κοιτίδα της ιδεολογίας της, το ριζοσπαστικό κοινωνικό φιλελευθερισμό, έτσι όπως τέθηκαν οι βασικές αρχές του από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η ΝΔ υπό το Αντώνη Σαμαρά, κατόρθωσε να αποτελέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα αξιόπιστο συνομιλητή με την κοινωνία και τις αγωνίες της.

Καταρχάς ανακίνησε το ζήτημα των ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης τόσο για την τελική κατάληξη της προσφυγής στον ΔΝΤ, όσο και της παντελούς έλλειψης διαπραγμάτευσης των όρων της συμφωνίας. Οι πολίτες μετά το αρχικό σοκ και το μούδιασμα από τις απρόβλεπτες εξελίξεις, αρχίζουν με ψυχραιμία να αναζητούν το κατά πόσο η ροή των γεγονότων ήταν αναπότρεπτη, για να ανακαλύψουν ότι η επιχειρηματολογία της ΝΔ είναι βάσιμη και υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσαν είτε να έχουν αποτρέψει την σημερινή κατάληξη, είτε να έχουν προσφέρει ένα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό πλαίσιο προσαρμογής.

Πέραν τούτου αποδεικνύεται στην πράξη ότι όσο κι αν οι δανειστές μας κρίνουν ικανοποιητικές τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία (όσο μας κρίνουν ικανούς να συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αποπληρωμή των δανείων μας), η κοινωνική πραγματικότητα αποκαλύπτει ένα τεράστιο αδιέξοδο που πλέον γίνεται συνειδητό από όλους. Από τους συμβούλους της Τρόικας που κατανοούν ότι το «στοίχημα» του αποπληθωρισμού δεν έχει νόημα στη χώρα μας, αν δεν προχωρήσουν γενναίες μεταρρυθμίσεις στην παραγωγική μας διαδικασία που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό. Από τους Ευρωπαίους εταίρους μας που διαβλέπουν την πιθανότητα αδυναμίας εξόδου στις αγορές μετά το 2013 και επεξεργάζονται σχέδια για παράταση του μνημονίου. Από την Ελληνική αγορά που βυθίζεται σε πρωτοφανή ύφεση και την κοινωνία που βιώνει την μεγαλύτερη ανεργία των τελευταίων δεκαετιών.

Οι προτάσεις της ΝΔ όσο κι αν λοιδορούνται από τους υπερασπιστές του μνημονίου, έρχονται να δώσουν μια ελπίδα ταχύτερης εξόδου στις αγορές, αμεσότερου απεγκλωβισμού από τα στενά όρια των όρων της Τρόικας. Η κοινωνία αρχίζει να ζυγίζει με σύνεση τα εκατέρωθεν επιχειρήματα και αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του Αντώνη Σαμαρά, για ανάγκη αλλαγής πλεύσης, Για μια φιλελεύθερη πολιτική με πατριωτικό πρόσωπο, που αναζητεί την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας και διεκδικεί τις πιο περήφανες, τις πιο αποδοτικές λύσεις. Αυτή τη νέα νοοτροπία, αυτή τη δημιουργική διάθεση θα επιβραβεύσουν οι πολίτες στις επερχόμενες εκλογές, απέναντι στα φοβικά σύνδρομα και την μεμψιμοιρία της κυβέρνησης.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS