Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΝΔ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Δυναμική και ρεαλιστική αντιπολίτευση

Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB ήρθε να επιβεβαιώσει το σκεπτικό που περιγράφαμε πριν δυο μέρες περί ρεαλιστικής και δημιουργικά μαχητικής πολιτικής στάσης στην οποία προσβλέπει η κοινωνία «Ρεαλισμός και δημιουργική μαχητικότητα». Με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας οι πολίτες αποζητούν από τη ΝΔ, ρεαλιστικές λύσεις (κυρίως στο οικονομικό πεδίο) και δυναμικό αντιπολιτευτικό λόγο. Ταυτόχρονα αποτυπώνεται η έκδηλη αγωνία για την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής που θα μπορούσε να συνεισφέρει τον περιορισμό του χρέους καθώς και η συνειδητοποίηση του μνημονικού αδιέξοδου και της ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του.

Η μαζική απόσυρση της εμπιστοσύνης από την κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, για τους λόγους που αναφέραμε, είναι εν μέρει λογικό να μην μετατρέπεται αυτόματα σε ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής και απαξίωσης της πολιτικής. Η συναισθηματική ένταση, όσων επέλεξαν να καταψηφίσουν την ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, δεν αποφορτίζεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι πληγές των εσωκομματικών εκλογών μόλις τώρα αρχίζουν να επουλώνονται πλήρως (αφήνοντας πίσω τους και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που, παρά την περιορισμένη ισχύ, του δημιούργησε επιπρόσθετη αστάθεια).

Το κυριότερο όμως αυτή τη στιγμή για την ΝΔ είναι να πείσει όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ότι διαθέτει και αξιόπιστο συνολικό πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας αλλά και εξειδικευμένες προτάσεις ανά κοινωνική κι επαγγελματική ομάδα. Το εξαιρετικά θετικό για τις έως τώρα προτάσεις της είναι ότι παρόλο που αγνοήθηκαν, διαστρεβλώθηκαν ή ακόμα και «διαπομπεύτηκαν» ως ανεφάρμοστες και γενικόλογες, αποδείχτηκαν με τη ροή των εξελίξεων ιδιαιτέρως εύστοχες.

Από την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, την ταχύτατη δημιουργία πλεονασμάτων και το δραστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης (με αναφορά μάλιστα σε συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού), έως την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων, οι περικοπές, στους οποίους, όχι μόνο δεν συνέφεραν ουσιαστικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά εντείνοντας το κλίμα ανασφάλειας και φοβίας, βύθισαν σε πολλαπλασιαστικό βαθμό την κατανάλωση, εκτινάσσοντας τελικά την ύφεση σε επίπεδα πάνω του προβλεπομένου.

Η αναμενόμενη επικαιροποίηση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ, θα αποσαφηνίσει πτυχές των προτεραιοτήτων της, θα εξειδικεύσει προτεινόμενα μέτρα, θα αποτελεί μια σαφέστατη ματιά αισιοδοξίας στο μέλλον. Κι όσοι επιχειρήσουν γα δεύτερη φορά την ίδια περιθωριακή αντιμετώπιση, θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους απέναντι στον Ελληνικό λαό.


Όταν πέρσι το καλοκαίρι, αφού προσχώρησαν σε ένα αδιέξοδο σχέδιο, αδιαφόρησαν για τις προτάσεις Σαμαρά, έχασαν την ευκαιρία της προοπτικής πιο άμεσου περιορισμού του ελλείμματος, συγκράτησης του χρέους και ταχύτερης απεμπλοκής από το μνημόνιο. Η επιβεβαίωση τους, δεν αφήνει πλέον περιθώρια μικροπολιτικής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, γιατί αυτή τη φορά η κοινωνία έχει πιο έντονα στραμμένη την προσοχή στο λόγο της ΝΔ.

Όσον αφορά τη δυναμικότητα αυτού του λόγου, την ένταση της αντιπαράθεσης, τη μαχητικότητα της παραταξιακής παρουσίας, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εμφανή σημάδια βελτίωσης, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ανακοινώσεις τύπου και τις επίσημες δηλώσεις. Παρά τη δεδομένη επιλεκτική προβολή από τα κραταιά ΜΜΕ, η αυξανόμενη κοινωνική πίεση και η επιβεβαίωση των προτάσεων της ΝΔ, τα αναγκάζουν σταδιακά να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Άλλωστε, οι ξεκάθαρες θέσεις της σε ευαίσθητα ζητήματα όπως το πανεπιστημιακό άσυλο,  η λαθρομετανάστευση κι η εξωτερική πολιτική, έχουν θέσει διακριτά όρια με τις άλλοτε ασαφείς, άλλοτε αντιφατικές αλλά το ίδιο αναποτελεσματικές κι επικίνδυνες κυβερνητικές επιλογές. Η δημιουργική μαχητικότητα που έχει ανάγκη η παράταξη δεν μπορεί να είναι μια άκριτη και χωρίς σχέδιο μηδενιστική λογική που κατατρέχει κάποιους στα πλαίσια μιας δικαιολογημένης οργής για τα πρωτοφανή συμβαίνοντα στον τόπο μας.

Ο δυναμισμός της παρέμβαση της, πρέπει να αφορά την ταυτόχρονη προάσπιση της φιλελεύθερης ιδεολογίας με την έμφαση στην κοινωνική συνοχή που θα επιτρέψει την συμπόρευση των πολιτών σε μια διαδικασία ανάταξης της χώρας με αξιοπρέπεια και πατριωτική συνείδηση. Το όραμα της Νέας Μεταπολίτευσης οφείλει να είναι μια δομημένη προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του πολιτικού και παραγωγικού μας συστήματος. Κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν η μαχητική διεκδίκηση ανατροπής του σκηνικού συνδυάζεται με συγκροτημένο πλάνο και ικανούς εκτελεστές .

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS