Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ , ΠΑΣΟΚ - Ο ανθρωπιστικός εκβιασμός της Υπατίας

Όταν καταδεικνύαμε, με αφορμή την κατάληψη της Νομικής, «Η ανομία της "Νομικής" και το διαρκές παράδειγμα», την εκβιαστική νοοτροπία  που διέπει το πολιτικοοικονομικό μας σύστημα, ως το κυριότερο αποτέλεσμα της γενικευμένης ατιμωρησίας, υποψιαζόμασταν τις μετέπειτα εξελίξεις στον εν λόγω θέμα. Συγχέοντας το δεδομένο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την προτεραιότητα στην υπεράσπιση της, με την παράκαμψη των αρχών κι τη θεσμοθέτηση της ανομίας, επιβεβαιώσαμε ως κράτος και σε αυτή την περίπτωση, ότι η τακτική του «αγωνιστικού» εκβιασμού σε συνδυασμό με πολιτική κάλυψη και επικοινωνιακή προβολή, μπορεί να έχει αποτελέσματα!!

Δεν είναι τόσο η εν ριπή οφθαλμού αλλαγή του καθεστώτος για την χορήγηση άδειας παραμονής (από 12 σε 8 χρόνια), ούτε καν η πρωτάκουστη χορήγηση δυνατότητας εξόδου και εισόδου στη χώρα σε παράνομους μετανάστες, που μας ανησυχεί. Αν γνωρίζαμε ότι πρόκειται για μια μεμονομένη περίπτωση, θα περιοριζόμασταν στη συνήθη κριτική της έλλειψης ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.

Πρόκειται όμως για μια μεγαλειώδη αποδοχή από πλευράς κυβέρνησης της αδυναμίας επίδειξης μιας συνεπούς εικόνας τήρησης της ευνομίας που δεν θα επιτρέψει την επανάληψη ανάλογων φαινομένων. Είναι γνωστό ότι η ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη κίνηση των 300 λαθρομετανστών έγινε υπό τη χρονική πίεση της επιβολής του νέου νόμου περί «μαύρης» εργασίας που θα επιφέρει βαριές κυρώσεις και σε όσους απασχολούν τέτοιο προσωπικό. Επί της ουσίας λοιπόν, η κυβερνητική πολιτική, έδειξε έμπρακτη ανοχή στην εκμετάλλευση και την παρανομία, επιτρέποντας τη διαιώνιση του φαινομένου.

Η λογική των εκβιαστικών κρατικών συμβιβασμών μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε πολύ πιο ακραία γεγονότα από αυτά της Υπατίας, κι όχι μόνο σε σχέση με τις διεκδικήσεις λαθρομεταναστών. Οι αισθανόμενοι ως πολιτικά ενισχυμένοι καθοδηγητές τους, είναι σίγουρο ότι θα θελήσουν να κεφαλαιοποιήσουν περαιτέρω τη δυναμική που ανέπτυξαν. Ποιος μπορεί να αποκλείσει την εντατικοποίηση και τη διεύρυνση τέτοιων αντιδράσεων και σε άλλους κοινωνικούς τομείς;

Αν το εύλογο ή άλογο αίσθημα αδικίας του κάθε πολίτη μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο «πολιορκητικό κριό» της ευνομίας θα πρέπει ουσιαστικά να αποχαιρετίσουμε δια παντός το αίσθημα ισονομίας και ευταξίας. Ο σεβασμός των θεσμών και των δημοκρατικών διαδικασιών θα ευτελιστεί σε ένα ατέρμονο «παζάρι» προσωποκεντρικών απαιτήσεων. Σε εποχές μάλιστα μαζικής κοινωνικής συμπίεσης μια τέτοια μονοδιάστατη διαχειριστική προσέγγιση από κρατικής πλευράς το πιθανότερο είναι να φέρει περισσότερες παράπλευρες επιπτώσεις από αυτές που υποτίθεται ότι επουλώνει.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS