Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Άκαιρες φήμες κι «ανασφάλειες» για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, κι από την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών που άρχισαν να πυκνώνουν τα «σενάρια» για πρόωρες κάλπες, ξεκίνησε ο κατακλυσμός με δημοσιεύματα για τους εν δυνάμει υποψηφίους της ΝΔ. Υπαρκτές και ανύπαρκτες «διαρροές» τροφοδοτούν μια ατελείωτη ονοματολογία, που εν πολλοίς εξυπηρετεί αποκλειστικά τις προσωπικές φιλοδοξίες των εχόντων τη θεμιτή διάθεση να συμπεριληφθούν στα επόμενα ψηφοδέλτια. Ταυτόχρονα όμως συντηρεί κι ένα κλίμα ανούσιας εσωστρέφειας αναπαράγοντας ατομικές ανασφάλειες και τοπικές έριδες.

Από αυτό το μπλογκ στηρίξαμε με ικανοποίηση την πρωτοποριακή πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για τη σύσταση επιτροπής αξιολόγησης στελεχών, καταθέτοντας κι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων, ενισχυτικών μιας τέτοιας κίνησης, ώστε η σύσταση του συγκεκριμένου σώματος και τα κριτήρια αξιολόγησης να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής "Η ώρα για τις αξίες και τους άξιους...". Υπερθεματίσαμε επίσης, την καταστατική αλλαγή που έδινε το δικαίωμα στη βάση της παράταξης να επιλέγει ένα ποσοστό υποψηφίων, διατηρώντας τις όποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο η κομματική νομενκλατούρα μπορεί να ποδηγετήσει αυτή τη δημοκρατική διαδικασία επιβάλλοντας πρόσωπα.

Αδυνατούμε όμως να κατανοήσουμε το νόημα της ανακύκλωσης δημοσιευμάτων για πιθανές υποψηφιότητες, σε μια περίοδο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και κοινωνικών διεργασιών, που το ζητούμενο για τον τόπο είναι οι ουσιαστικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, αξιακό). Αν οι πολίτες ενδιαφέρονται για κάτι, πάνω σε αυτό το θέμα, είναι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού να είναι ουσιαστική κι όχι προσχηματική, να γίνεται με όρους αξιοσύνης και να σηματοδοτεί την απαγκίστρωση από εξαρτήσεις (πολιτικές ή οικονομικές).

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι σε αυτές τις λίστες, πέρα από κάποια όντως νέα πρόσωπα, που ως ένα βαθμό είναι θεμιτό να επιζητούν την όσο το δυνατόν ταχύτερη προβολή τους, ώστε να καλύψουν, στο μέτρο του δυνατού, την απόσταση που τους χωρίζει, σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας, από τους «κατεστημένους» πολιτικούς, περιλαμβάνονται συχνά κι οι εν ενεργεία βουλευτές (που καταστατικά είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι) ή πολιτευτές με δραστηριότητα και επανειλημμένη εκλογική παρουσία στην περιφέρεια τους.

Προφανώς κάποιοι εκδηλώνουν απροκάλυπτα την αγωνία τους, όχι τόσο για την παρουσία τους στα ψηφοδέλτια που μάλλον θεωρείτε δεδομένη, αλλά για το γεγονός ότι είτε η ταύτιση τους με παλαιοκομματικές πρακτικές του παρελθόντος, είτε η σχετική απουσία τους από τη μάχη των ιδεών γύρω από το μνημόνιο και το νέο όραμα για τη χώρα, τους απομακρύνει από το επίκεντρο της λαϊκής συνείδησης.

Στους πολίτες εναπόκειται η τελική απάντηση σε όσους θεωρούν ότι με επικοινωνιακά τρυκ και στοχευμένη αυτοπροβολή θα αποποιηθούν τις διαχρονικές ευθύνες τους ή θα καλύψουν τα ιδεολογικά και άλλα, κενά τους, Αρκεί η απογοήτευση της κοινωνίας να μην μετατραπεί σε κύμα πλήρους αποχής από τα δρώμενα, γιατί τότε η αναδόμηση του συστήματος θα παραμείνει απατηλό όνειρο. Και δυστυχώς οι «αποστασιοποιημένοι» θεατές των δρώμενων θα καταλάβουν, κατόπιν εορτής, το βάρος των ευθυνών τους για τη συντήρηση αυτού που υποτίθεται ότι καταδικάζουν. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά!!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share


1 σχόλια

  1. ΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ. ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑΜΕ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ ΦΩΝΑΞΑΜΕ!

Leave a Reply

SYNC BLOGS