Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΝΔ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Από τη δημοσκοπική ανατροπή στην πλατιά κοινωνική αποδοχή

Δυο εβδομάδες πριν είχαμε αναλύσει τα απαραίτητα επόμενα βήματα για τη ΝΔ, μετά την ανάκτηση του προβαδίσματος στις δημοσκοπήσεις «Το επόμενο βήμα της ΝΔ, μετά το προβάδισμα», όπου αναφερόμασταν στην προώθηση θεσμικών αλλαγών ριζικής ανατροπής του μεταπολιτευτικού σκηνικού, στην εξειδίκευση του λόγου με δημογραφικούς, γεωγραφικούς κι επαγγελματικούς όρους και στην ανάδειξη σύγχρονων φωνών που να αντιπροσωπεύουν αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. Η νέα ακόμα μεγαλύτερη δημοσκοπική ανατροπή, έρχεται τη στιγμή που η κοινωνική αγανάκτηση απέκτησε έναν πρώτο τρόπο μαζικής έκφρασης με το «κίνημα των αγανακτισμένων» και βρίσκεται υπό ψήφιση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που εντείνει την φορομπηχτική κυβερνητική λογική, υποσκάπτοντας την όποια τελευταία ελπίδα για άμεση ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτό το περιβάλλον η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αναδείξει με διαυγή λόγο μερικά ακόμα ζητήματα που θα την κάνουν ακόμα πιο αξιόπιστη.

Η επαναδιαπραγμάτευση βασικών όρων του μνημονίου (όροι και χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης, φορολογική πολιτική, ρυθμός μείωσης του ελλείμματος, δίχτυ προστασίας για χαμηλόμισθους, διαχείριση του χρέους, αναπτυξιακό ευρωομόλογο κλπ), πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο για τον κάθε πολίτη. Να γίνει δηλαδή κατανοητό, το γιατί αποτελεί την μόνη εφικτή λύση και ταυτόχρονα να απαντηθούν με ιδεολογικά αλλά και πρακτικά επιχειρήματα όλες οι εύκολες θεωρίες που διακινούνται ευρέως το τελευταίο διάστημα και καταλήγουν στην χρεοκοπία της χώρας.

Πέρα από το θεμιτό ή μη του πρώτου σκέλους της κάθε θεωρίας (απεχθές χρέος, αντισυνταγματικότητα μνημονίου κλπ) είτε αδυνατούν να προτείνουν συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις μετά την αποδοχή του βασικού σκεπτικού, είτε θεωρούν ως δεδομένες ή έστω εφικτές μια σειρά προϋποθέσεων που σπάνια ελέγχονται καθ’ οποιοδήποτε τρόπο από το Ελληνικό κράτος, για να καταλήξουν τελικά σε κάποια μορφή άμεσης χρεοκοπίας. Από εδώ επιχειρήσαμε μια εκτενέστατη ανάλυση του θέματος «Οι «επαχθείς» λογικές περί «επαχθούς» χρέους».

Η ανάγκη ισχυρού αναπτυξιακού βραχίονα (από νωχελικός έως ανύπαρκτος μέχρι σήμερα) να αναδειχθεί τόσο στη συνολική του θεώρηση για τα οφέλη της Ελληνικής οικονομίας (μείωση χρέους, προσέλκυση επενδύσεων) αλλά και να αναλυθεί ανά περίπτωση όσον αφορά τα επιπρόσθετα «κέρδη» για επαγγελματικές κατηγορίες, ηλικιακές ομάδες και περιφέρειες της χώρας.

Ο δρόμος προς τη Νέα Μεταπολίτευση να αποκτήσει χαρακτηριστικά δομικών ανατροπών σε κοινοβουλευτικές και κομματικές διαδικασίες. Να επανατοποθετήσει τον κάθε πολίτη στο επίκεντρο των πολιτικών διεργασιών με διεύρυνση της δημοκρατίας και της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα. Να ξαναγίνει η ενασχόληση με την πολιτική, δημιουργική αναγκαιότητα υψηλού επιπέδου.

Όσο η ΝΔ βαδίζει σε αυτή τη διαδρομή τόσο και θα αποκτά μεγαλύτερη αξιοπιστία, τόσο θα πείσει για την αποτελεσματικότητα των προτάσεων της, τόσο θα αναδεικνύεται σε μέσο ρήξης με τις παθογένειες και τις σαθρές δομές του παρελθόντος, τόσο θα κατακτά την συνειδητή κοινωνική αποδοχή που θα την μετατρέψει σε παράγοντα ανατροπής του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου.


Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS