Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , Ε.Ε. , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΜΕΡΚΕΛ , ΜΝΗΜΟΝΙΟ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Κι αν επιβεβαιωθεί ο Σαμαράς;

Ο ερχομός της Μέρκελ επιβεβαιώνει τη διάθεση των Ευρωπαίων να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη ακόμα κι αν χρειαστεί μια πολιτική απόφαση για να επικυρώσει αυτή την πρόθεση. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι σαν τις δεύτερες ευκαιρίες. Επιβεβαιώνουν τα λάθη του παρελθόντος, αναγνωρίζουν την προοπτική θετικών εξελίξεων, απαιτούν όμως κι ένα νέο επίπεδο συνειδητότητας, από όλα τα μέρη, για να μην αποβούν απλή μετάθεση ευθυνών προς ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτή λοιπόν η «αναβαπτισμένη» συνειδητότητα αναζητείται, τόσο από την Ελληνική όσο κι από την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Η χώρα μας είχε τη δυνατότητα να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ αν στα τέλη του 2009 απορροφούσε τα διαθέσιμα προς δανεισμό κεφάλαια από τις αγορές (είναι δεδομένο βέβαια ότι την επομένη μιας τέτοιας κίνησης θα ήμασταν εκτός αγορών!) αλλά ταυτόχρονα είχαμε το πολιτικό θάρρος και τη συνέπεια να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διάρκειας 1-1,5 χρόνο με ευρείες μεταρρυθμίσεις στις κρατικές δομές και την οικονομία, ριζική περιστολή κρατικής σπατάλης και αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου ώστε και έσοδα να αποδίδει και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα να είναι.

Η Ευρωζώνη πάλι, είχε τη δυνατότητα να αποδείξει ότι αποτελεί ή τουλάχιστον μπορεί άμεσα να μετεξελιχθεί από μια ετεροβαρής κι ασταθής νομισματική ένωση σε ένα λειτουργικό οικονομικό και πολιτικό μόρφωμα αντιδρώντας με ταχύτητα κι αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις της κρίσης, προκρίνοντας μαζί με τη δημοσιονομική εξυγίανση, τον κεντρικό τραπεζικό και χρηματοοικονομικό εξορθολογισμό, τον ανασχεδιασμό των διοικητικών δομών και των αρμοδιοτήτων τους, την αναπτυξιακή στήριξη και την παραγωγική ενδυνάμωση των μελών της.

Ο Σαμαράς αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η «αναβαπτισμένη» Ελληνική συνειδητότητα πρέπει να αποδεικνύει στους εταίρους τη μεταρρυθμιστική της συνέπεια ως εχέγγυο διάθεσης εκσυγχρονισμού.  Ακόμα κι αν είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμφωνημένες επώδυνες περικοπές, θα έχει αφαιρέσει από το διεθνή διάλογο την επωδό της μη επιτυχίας του μνημονίου, όχι λόγω της εγγενούς υφεσιακής λογική του, αλλά αποκλειστικά λόγω της μεταρρυθμιστικής μας αναβλητικότητας.

Από την άλλη η Ευρωζώνη αρχίζει να αποκτά μια πιο ρεαλιστική συνειδητότητα της πραγματικότητας αν και οι ρυθμοί της συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς. Τα σενάρια κατακερματισμού έχουν μπει στο συρτάρι, η ΕΚΤ αναζητά έναν πιο ουσιαστικό ρόλο, το τραπεζικό σύστημα ενοποιείται. Αυτό που λείπει ακόμα είναι ένα ολοκληρωμένο νέο διοικητικό μοντέλο κι ένα μακροπρόθεσμο παραγωγικό όραμα.

Τα «αν» μπορεί να μην αποκτούν πάντα υπόσταση αλλά σε μια δύσκολη εξίσωση αυτός που βρίσκει τη βέλτιστη λύση είναι αυτός που επιλέγει προσεκτικά τις υποθέσεις του. Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί ο Σαμαράς κι η δική μας μεταρρυθμιστική στροφή συνδυαστεί με εξελίξεις όπως η δημοσιονομική επιμήκυνση, η νέα ελάφρυνση του χρέους, ο απεγκλωβισμός αναπτυξιακών κοινοτικών πόρων και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος;

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS