Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - «Εγκαινιάζοντας» μια Ελπιδοφόρα πορεία

Εγκαινιάζονται σήμερα, και τυπικά, τα νέα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού. Κομβική κίνηση σε επίπεδο καθημερινής διαχείρισης, συντονισμού, αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών αν αναλογιστεί κανείς τον κατακερματισμό των χώρων και τις δυσλειτουργίες που προέκυπταν. Κυρίως όμως αποτελεί επιλογή έντονου συμβολισμού αν συνδυαστεί και με την έναρξη λειτουργίας της νέας διαδικτυακής «πύλης» http://beta.nd.gr (ενός διεθνών προδιαγραφών ηλεκτρονικού τόπου συμμετοχής και επικοινωνίας των πολιτών με την παράταξη).

Η ΝΔ σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ δεν στερήθηκε ποτέ σταθερού ιδεολογικού υπόβαθρου, άλλο αν οι κοινωνικές συνθήκες και οι ανασφάλειες της, την «ανάγκασαν» ενίοτε να αντιμετωπίζει ενοχικά τις αξίες και τα ιδανικά της τόσο σε οικονομικό (φιλελευθερισμός) όσο και σε κοινωνικό και εθνικό επίπεδο (ασφάλεια πολιτών, πατριωτική εξωτερική πολιτική). Άλλοτε πάλι συμβιβαζόταν με παθογένειες και σαθρές νοοτροπίες που κληρονομούσε από την «σοσιαλιστική» διαχείριση προσβλέποντας, μέσω της περιορισμένης ενόχλησης του status quo, σε προσέλκυση καιροσκοπικών ψήφων και προνομιακή μεταχείριση από τα κραταιά, διαπλεκόμενα ΜΜΕ.

Η νέα Ελπιδοφόρα πορεία της παράταξης οφείλει να έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αν δεν θέλει να αποτελεί αποκλειστικά και μόνο μια ασθμαίνουσα προσπάθεια για την κατάκτηση της εξουσίας:

Α) Ανάδειξη σαφών ιδεολογικών επιχειρημάτων - Αν το ΠΑΣΟΚ μετατοπίζεται άθελα του σε πιο φιλελεύθερες θέσεις είναι ζήτημα του ιδίου να απολογηθεί στους ψηφοφόρους τους, αλλά και των πολιτών να αναρωτηθούν αν η ψήφος τους αποτελεί απλά την επιβεβαίωση των όποιων σχέσεων τους με ένα σύστημα εξουσίας ή περιλαμβάνει και ιδεολογικά στοιχεία, οπότε οφείλουν να αποδεχτούν ότι η σημερινή παρουσία του κινήματος δεν έχει καμιά ιδεολογική αναφορά, ούτε καν στη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Αποτελεί πλέον κακέκτυπο ακραίου θεωρητικού φιλελευθερισμού.

Β) Εμμονή στην προώθηση θεσμικών αλλαγών – Μια κοινωνία που βιώνει, μέσα στις σημερινές επίπονες συνθήκες, την ατιμωρησία της πολιτικής διαφθοράς επιζητεί πέρα από την άμεση δίωξη όλων των επίορκων πολιτικών (εάν και όσο είναι αυτό εφικτό με το ισχύον νομικό πλαίσιο, προστασίας του συστήματος), και την προώθηση ρηξικέλευθων προτάσεων για την αναμόρφωση της πολιτικής λειτουργίας και των διαδικασιών ελέγχου. Η πρωτοβουλία του Α. Σαμαρά για ριζικές συνταγματικές αλλαγές κινείται απόλυτα σε αυτή τη λογική.

Γ) Ανανέωση του πολιτικού προσωπικού – Η κόπωση από τη συνεχή παρουσία συγκεκριμένων προσώπων που, ανεξαρτήτως αντικειμενικής αξιολόγησης, η κοινωνία αντιμετωπίζει πλέον με σκεπτικισμό έως και απέχθεια, κάνει επείγουσα την ανάγκη για ανεύρεση άφθαρτων, δημιουργικών προσωπικοτήτων. Τα απογοητευμένα και τα βαρέως πληγέντα κοινωνικά στρώματα δεν μπορούν πλέον να προσεγγιστούν αποκλειστικά με τον κλασσικό, «ξύλινο» λόγο, ειδικά όταν εκφράζεται από άτομα με τα οποία η πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί να ταυτιστεί.

Δ) Αξιοποίηση του διαδικτύουΗ ψηφιακή δημοκρατία δεν αποτελεί ένα μακρινό όνειρο. Αρχίζει σταδιακά να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας σε όλα τα επίπεδα (επικοινωνία, ενημέρωση). Σε μια περίοδο πτώσης της διεισδυτικότητας και της αξιοπιστίας των παραδοσιακών μέσων είναι ευθύνη της παράταξης να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα παράπλευρα μέσα, στηρίζοντας φωνές που αναπαράγουν επιχειρήματα και συγκροτημένο λόγο.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

2 σχόλια

  1. καλος ο τροπος παρουσιασης, ομως περιμενα πολυ περισσοτερα απο μια κολλημενη κομματικη παρουσιαση. Κριμα :[

  2. Δεν κατάλαβα από ποιον και τι ακριβώς παραπάνω περιμένατε... Αν αναφέρεστε στα χθεσινά εγκαίνια, θα χαρώ να ακούσω ευφάνταστες προτάσεις για μελλοντική χρήση. Να θυμίσω μόνο ότι πρόκρειται όντως για το τυπική, κομματική παρουσίαση εγκαινίων, ούτε για πανηγυράκι, ούτε για προεκλογική ομιλία!

    Αν τα σχόλια σας αφορούν και το κείμενο μου, θα προτιμούσα μια πιο συγκρκριμένη κριτική, επί της ουσίας, ώστε να μπορώ να σας απαντήσω αναλόγως.

Leave a Reply

SYNC BLOGS