Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΝΤ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ , ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Υποτιμώντας την ύφεση «επενδύουμε» στην υποτέλεια

Η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ.Προβόπουλου, παρά τις συνηθισμένες ενέσεις αισιοδοξίας που ως κρατικός λειτουργός οφείλει να κάνει ώστε να μην επιβαρύνει το βεβαρημένο οικονομικό κλίμα και τις τάσεις των αγορών, αναδεικνύει το υφεσιακό και αντιαναπτυξιακό αδιέξοδο στο οποίο οδηγηθήκαμε. Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι υποτίμησαν την έκταση της καθίζησης που θα έφερναν οι περικοπές εισοδημάτων και οι πολλαπλασιαστικές ψυχολογικές συνέπειες στην κατανάλωση. Λίγο πριν την υπογραφή του μνημονίου μιλούσαν για ύφεση κάτω του 2% (με τον κ.Προβόπουλο να συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση) για να αρχίσει μήνα με το μήνα η σταδιακή αναπροσαρμογή του στόχου που κατέληξε πάνω από οποιαδήποτε πρόβλεψη. Με λύπη βλέπουμε κάτι παρόμοιο να συμβαίνει και για τη φετινή χρονιά.

Το γεγονός μάλιστα ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η ύφεση άγγιξε το δυσθεώρητο ύψος του 6,6% είναι ίσως κι ένας από τους λόγους που οδήγησαν κυβέρνηση και Τρόικα σε μια πρωτοφανή στροφή στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αναπροσαρμόζοντας εντυπωσιακά τους στόχους . Κι αυτό όχι τόσο γιατί θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα που θα φέρουν σταθερά ετήσια έσοδα προς βελτίωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, αλλά για να επέλθει μαζί με άλλα μέσα (επιμήκυνση & μείωση επιτοκίου του χρέους, αναπροσαρμογή του ΑΕΠ γύρω στο 10% κλπ) μια συγκράτηση του χρέους που με το ΑΕΠ να καταβαραθρώνεται φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη.

Ο προϋπολογισμός του 2011 έχει ήδη αρχίσει να εκτροχιάζεται με τα έσοδα να υπολείπονται σημαντικά των προβλεπομένων. Ήδη το ΚΕΠΕ αναφέρεται σε πιθανότατα 3,5% ύφεση αντί για 3% που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Πολλά έχουν στηριχτεί σε ένα φορολογικό «σαφάρι» (τίθεται σε ισχύ κι ο νέος φορολογικός νόμος) που είναι αμφίβολο αν θα αποδώσει τα αναμενόμενα όσο βαθαίνει η ύφεση.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος μοιάζει καταδικασμένος σε αποτυχία πριν καν αρχίσει να λειτουργεί (με τις ασάφειες και τις γενικευμένες εξαιρέσεις του), το ΕΣΠΑ παραμένει μια διαχρονική ιστορία «πόνου» και γραφειοκρατίας και η χρηματοδότηση στην αγορά στέρευσε με τις προοπτικές να μην είναι και οι καλύτερες αν υπάρξει μάλιστα έμμεσο «κούρεμα» τίτλων του δημοσίου και νέα πιο αυστηρά τεστ αντοχής για τις Ελληνικές τράπεζες.

Το αποτέλεσμα μοιάζει να είναι προδικασμένο. Για μια ακόμη χρονιά η ύφεση θα ξεπεράσει τις προσδοκίες και οι κυβερνώντες θα καμώνονται ότι «άγγιξαν» τους στόχους, προσβλέποντας σε ανάπτυξη από το 2012. Αυτό είναι και το μεγάλο άγχος τους. Η συσσωρευμένη ύφεση, η αδυναμία προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών που θα «χτυπούν» στην πηγή τις αγκυλώσεις του παραγωγικού μας μοντέλου (ολιγοπώλια, μεσάζοντες, καρτέλ κλπ) και οι αντιαναπτυξιακές συνθήκες που περιγράψαμε πιο πάνω θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου ορόσημο (όπως άλλωστε συνέβη και με την περιβόητη επάνοδο στις αγορές το 2011!).

Η κυβέρνηση δεν είχε το σθένος να αποδεχτεί, έστω κι ως βάση συζήτησης, τις προτάσεις της ΝΔ και του Α. Σαμαρά από τον περσινό Ιούλιο, αποφεύγοντας τους λαϊκισμούς των αναφορών σε «μάγους». Τώρα παραδέχεται, με τις πράξεις της, ότι οι τότε παραινέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και περιεχόμενο είχαν και άμεσα εκτελέσιμες ήταν. Όπως όμως τονίζαμε τότε, κάθε μέρα που καθυστερούμε την πραγματοποίηση τους, τόσο και πιο περιορισμένος γίνεται ο ρυθμός αποτελεσματικότητα τους. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, αφού έχασε την ευκαιρία μιας αυτόνομης, αξιοπρεπούς επιλογής, προετοιμάζει το έδαφος για τη συνέχιση της δημοσιονομικής ασφυξίας και της παραχώρησης ακόμα μεγαλύτερου μεριδίου διαχείρισης της εξουσίας σε διεθνή κέντρα.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS